Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

«Γαλάζιες» φουρτούνες με φόντο τη συμφωνία

Υψηλούς τόνους, στην αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση, υιοθετεί ο Αντ. Σαμαράς. Προλειαίνει το έδαφος ακόμη και για ένα «όχι» σε μια ενδεχόμενη συμφωνία του Αλ. Τσίπρα με τους εταίρους μας, αν και κορυφαία στελέχη της ΝΔ εμφανίζονται διατεθειμένα να στηρίξουν και κοινοβουλευτικά μια τέτοια εξέλιξη, ενώ και ο Δημ. Αβραμόπουλος κάλεσε την Πέμπτη τον πολιτικό κόσμο να υπηρετήσει την υπόθεση της συνεννόησης, υποστέλλοντας, όπως τόνισε, «τη σημαία της κομματοκρατίας και ανεβάζοντας ψηλά τη σημαία της εθνικής ενότητας».



Ο πρόεδρος της ΝΔ το διήμερο της παρουσίας του στη Βόρειο Ελλάδα, έχοντας πλέον υπόψιν του το περίγραμμα μιας επικείμενης συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές, ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους της αντιπολιτευτικής του τακτικής υποστηρίζοντας πως η χώρα οδηγείται σε ένα χειρότερο μνημόνιο και εκτίμησε ότι το κόστος του νέου προγράμματος θα φτάσει τα 13-14,2 δισ. ευρώ, θα είναι δηλαδή 14 φορές μεγαλύτερο από τα μέτρα του e-mail Χαρδούβελη.

Υποσχέθηκαν, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, «’χρήματα χωρίς μνημόνιο’ και υπέγραψαν ‘συνέχιση του μνημονίου, χωρίς χρήματα’. Υποσχέθηκαν καλύτερη συμφωνία μέσα στο ευρώ και οδηγούν σε χειρότερη συμφωνία μέσα σε μνημόνιο ή ακόμα και σε έξοδο από το ευρώ, που θα σημάνει και την απόλυτη καταστροφή της χώρας».

Οι επισημάνσεις αυτές του προέδρου της ΝΔ εκλήφθηκαν από πολλούς ως προανάκρουσμα απόρριψης της διαφαινόμενης συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές, αφού, εκτός από τα παραπάνω, ο κ. Σαμαράς διαπίστωσε ότι «δεν μπορούν να κυβερνήσουν» και κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα «να διορθώσουμε όλοι μαζί το λάθος σας», κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες προφανώς και δεν πρόκειται να αποδεχθεί ο πρωθυπουργός.

Την ώρα, ωστόσο, που ο Αντ. Σαμαράς καλλιεργεί το έδαφος για ένα «όχι» στη συμφωνία, κορυφαία στελέχη του κόμματος όπως ο Ν. Δένδιας, η Ντ. Μπακογιάννη, ο Κυρ. Μητσοτάκης (με τη σημερινή συνέντευξή του στην «Ημερησία του Σαββάτου») και άλλοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν μια ενδεχόμενη συμφωνία με τους εταίρους.

Η κ. Μπακογιάννη, μάλιστα, ζήτησε -αφού γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συμφωνίας- να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ προκειμένου να καθοριστεί τη στάση του κόμματος στη Βουλή, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να την πάρει κανείς μόνος του ή μια ομάδα στελεχών σε ένα γραφείο, «φωτογραφίζοντας» προφανώς τον Αντ. Σαμαρά και την κλειστή ομάδα των συνεργατών του.

Ως ιδιαιτέρως παρεμβατική για τις εν γένει πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, κρίνεται από πολλούς και η προχθεσινή -έντονα πολιτική- ομιλία του Δημ. Αβραμόπουλου στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Ο Ελλήνας επίτροπος δήλωσε «παρών» στις πολιτικές εξελίξεις, κινούμενος μάλιστα σε διαφορετικό μήκος κύματος από τον Αντ. Σαμαρά, αφού άξονας στον δικό του προβληματισμό ήταν η ανάγκη διασφάλισης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας σε συνδυασμό με την εθνική ενότητα και την εθνική ευθύνη.

Ο κ. Αβραμόπουλος αφού υπογράμμισε ότι είναι «ιστορικά αδιανόητη και επικίνδυνη κάθε σκέψη ή πολιτική που θέτει την Ελλάδα εκτός ευρωπαϊκής ασφάλειας», κάλεσε τον πολιτικό κόσμο να αντιληφθεί και να υπηρετήσει την υπόθεση της εθνικής συνεννόησης «υποστέλλοντας τη σημαία της κομματοκρατίας και ανεβάζοντας ψηλά τη σημαία της εθνικής ενότητας και της εθνικής ευθύνης».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com