Κατά πάσα πιθανότητα, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρχει τελική συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών. Αυτό δήλωσε, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνοντας ότι οι διαφορές στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς έχουν περιοριστεί σημαντικά.
Συνεχίζοντας, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι υπάρχει σημαντική σύγκλιση απόψεων, μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και την ανεξαρτησία της γενικής γραμματείας εσόδων. Ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός παραδέχτηκε ότι η απόσταση παραμένει στα εργασιακά και στο συνταξιοδοτικό.
Σε κάθε περίπτωση, ο Γ. Βαρουφάκης, τόνισε ότι το ζητούμενο είναι ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθεί και θα εφαρμοστεί να βάλει τέλος στον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης και του αποπληθωρισμού.
Ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε το συνταξιοδοτικό "κομβικό σημείο" της διαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει όλους εκείνους για τους οποίους θα υπήρχαν μεγάλες απώλειες, αν εφαρμοζόταν η συμφωνία προς την οποία βάδιζε η προηγούμενη κυβέρνηση με τους δανειστές. Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι το ασφαλιστικό δεν μπορεί να είναι βιώσιμο, σε μια χώρα με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας και τόσο υψηλά ποσοστά μη δηλωμένης εργασίας. Όπως είπε, για να καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό, χρειάζεται ενίσχυση της μεγέθυνσης, εξορθολογισμός των ασφαλιστικών ταμείων και σημαντική μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Εξάλλου, ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε ότι όπως κάθε κυβέρνηση, έτσι και η ελληνική, σκοπεύει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών της. Σε ό,τι αφορά τα υπάρχοντα προβλήματα ρευστότητας, ο υπουργός ανέφερε πως είναι γνωστή η οξύτητα του προβλήματος και συνέχισε λέγοντας ότι ούτως ή άλλως, μέσα σε δύο εβδομάδες θα έχουν επιλυθεί, αφού με βάση τον προγραμματισμό της κυβέρνησης θα έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία.
Νωρίτερα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρερμήνευσε τη δήλωση αυτή του κ. Βαρουφάκη αναφέροντας πως «η Ελλάδα κινδυνεύει να ξεμείνει από διαθέσιμα ρευστά μέσα σε δύο εβδομάδες».
Σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφκανγκ Σόιμπλε, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι η σημερινή τους συζήτηση ήταν "πιο φιλική από ποτέ", ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική. "Είναι μια συζήτηση από την οποία έχω μάθει πράγματα", ανέφερε χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας ωστόσο να αποκαλύψει το περιεχόμενό της.
Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει ενδεχόμενη απόφαση της ΕΚΤ για χαλάρωση της ρευστότητας προς την Ελλάδα, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Τόνισε, δε, ότι η ΕΚΤ δεν δέχεται εντολές ούτε από το Eurogroup και θα κρίνει η ίδια πότε θα προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η άρση της ελαστικότητας που ίσχυε για την Ελλάδα (waiver) δεν θα έπρεπε να είχε γίνει ούτε να εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα.
Σχετικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, δήλωσε πως αυτό είναι στην ευχέρεια της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Νομίζω ότι η προσφυγή στο λαό είναι μια κίνηση άμυνας, την οποία αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ανάγκη να την κάνουμε - Έχουμε τη λαϊκή εντολή, δεν χρειαζόμαστε άλλη εντολή.
"Σημειώθηκε ουσιαστική σύγκλιση εν όψει των προσπαθειών μας αλλά και των κλιμακίων. Δυστυχώς η συμφωνία δεν επετεύχθη. Οι Θεσμοί και οι εταίροι προσπαθούν και συνεχίζουν για την εξεύρεση λύσης με θετικό πνεύμα", συμπλήρωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Για το θέμα της ρευστότητας, τόνισε πως "είναι φλέγον ζήτημα. Από άποψη χρονοδιαγράμματος, μιλάμε για τις επόμενες εβδομάδες". Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ σημείωσε: "Σεβόμαστε απολύτως την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Ακολουθεί τους κανόνες της και κρίνει πότε θα κάνει την οποιαδήποτε κίνηση".
Για τις ιδιωτικοποιήσεις, τα δάνεια και τον ΦΠΑ τόνισε πως υπάρχει μεγάλη σύγκλιση, ενώ για την αγορά εργασίας "έχουμε πολύ συγκεκριμένη οπτική και άποψη και δεν είναι ιδεολογική διαφορά, αλλά συγκεκριμένη ερμηνεία του εργασιασκού χώρου στην Ελλάδα".
"Το βασικό ερώτημα που τίθεται για την κυβέρνηση είναι αν οι σειρές αλλαγών, μόλις τις αποδεχτούμε και τις εφαρμόσουμε, θα οδηγήσει στο τέλος της υπερχρέωσης και αν αυτό το πακέτο μπορεί να γίνει αποδεκτό από τον λαό που βλέπει συνέχεια μειώσεις".
Η ανακοίνωση για τις δηλώσεις Βαρουφάκη
Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνησή μας πασχίζει, διαπραγματεύεται, εργάζεται νυχθημερόν για να πετύχει μια λυτρωτική συμφωνία, για να βρει, στο πλαίσιο του Eurogroup, τον κοινό τόπο μεταξύ του προηγούμενου μνημονιακού προγράμματος και του μεταρρυθμιστικού μεταμνημονιακού προγράμματος, το οποίο ενέκρινε ο ελληνικός λαός την 25η Ιανουαρίου.
Προφανώς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ποτέ δεν πιστέψαμε ότι θα ήταν εύκολη. Πολιτικές διαφορές, αλλά και διαφορές όσον αφορά τη διαπραγματευτική διαδικασία που ταιριάζει σε ένα ανεξάρτητο ευρωπαϊκό κράτος, ήταν σημαντικές. Το τελευταίο 15νθήμερο υπήρξε μεγάλη σύγκλιση στο πλαίσιο του Brussels Group, κυρίως λόγω της δικής μας υπερπροσπάθειας και των μεγάλων υποχωρήσεων που κάναμε, πάντα εντός του πλαισίου του σεβασμού, της βασικής αρχής να μην συμβιβαστούμε σε πολιτικές που συνολικά αναπαράγουν την κρίση.
Σήμερα το Eurogroup κατέγραψε τη σύγκλιση και σημείωσε τις προσπάθειές μας σε ένα γενικά θετικό κλίμα. Παράδειγμα, οι συνάδελφοί μου Υπουργοί Οικονομικών που συμμετέχουν στο Eurogroup καταδίκασαν τις απαράδεκτες και εντελώς ανακριβείς «διαρροές» στο προηγούμενο Eurogroup της Ρίγα.
Η προσπάθεια για εξεύρεση στο αμέσως επόμενο διάστημα μια συμφωνίας επίλυσης της κρίσης, άνευ νέων κοινωνικών αδικιών και υφεσιακών επιπτώσεων, συνεχίζεται. Και συνεχίζεται σε καλό κλίμα.