Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Σάλος στο Facebook: Δηλώνουν... «ασφαλείς στο Νεπάλ» στα... τέσσερα σημεία του ορίζοντα!

Αναστάτωση αλλά και οργισμένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κατάχρηση από μεγάλη μερίδα χρηστών της εφαρμογής του Facebook για τους επισκέπτες που βρίσκονταν στο Νεπάλ που επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. Κάτι που έπραξαν από άγνοια ή απλή... βλακεία και πολλοί χρήστες από την Ελλάδα, χωρίς φυσικά να βρίσκονται στο Νεπάλ.



Υπενθυμίζεται ότι ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, την επομένη του σεισμού στο Νεπάλ ανακοίνωσε την ενεργοποίηση της εφαρμογής «Safety Check» για τους ανθρώπους που επηρεάστηκαν από τον Εγκέλαδο. Όπως είχε αναφέρει ήταν ένας απλός τρόπος να ενημερώσουν τις οικογένειες και τους φίλους τους ότι είναι ασφαλείς.

«Εάν είστε σε μία περίοχή που επλήγη από το σεισμό, θα δεχθείτε μία ειδοποίηση που θα σας ρωτά αν είστε ασφαλείας και αν θέλετε να κάνετετε τσεκ σε κάποιον από τους φίλους σας. Όταν συμβαίνουν καταστροφές, οι άνθρωποι χρειάζεται να γνωρίζουν αν οι αγαπημένοι τους είναι ασφαλείς. Σε στιγμές όπως αυτή η ικανόητητα επικοινωνίας είναι σημαντική. Η σκέψη μου είναι σε όλους όσους βρήκε η τραγωδία», ανέφερε η ανακοίνωση του Ζούκερμπεργκ.

Ωστόσο, αυτή η εφαρμογή φαίνεται ότι έγινε αντικείμενο κατάχρησης από χρήστες του Facebook, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη. Δεκάδες ήταν αυτοί που εμφάνιζαν τους εαυτούς τους «ασφαλείς στο Νεπάλ», ενώ δεν ήταν στο Νεπάλ, κάτι που ίσως οφείλεται και σε άγνοια.

Οι αναρτήσεις αυτές προκάλεσαν την οργή μεγάλης μερίδας των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι κατηγορούν αυτούς που κάνουν τα συγκεκριμένα check ότι «κάνουν χιούμορ με τον πόνο των ανθρώπων» ή «προσδίδουν μία ελαφρότητα στην τραγική κατάσταση που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι στο Νεπάλ μετά και το δεύτερο χτύπημα του Εγκέλαδου».

Πώς επήλθε η σύγχυση
Η ανακοίνωση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ για το Safety Check έγινε στις 25 Απριλίου. Στις 27 του ίδιου μήνα ο ίδιος ανήρτησε ένα άλλο στάτους στο οποίο εξηγούσε ότι στους χρήστες του Facebook θα εμφανίζεται στην κορυφή της αρχικής τους σελίδας μία επιλογή για δωρεές στους πληγέντες.

Στις 12 Μαΐου ένας δεύτερος ισχυρός σεισμός χτυπά ξανά το Νεπάλ. Το Facebook ενεργοποιεί εκ νέου την εφαρμογή safety check. Παρόλα αυτά η χρήση της προκάλεσε σύγχυση για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους. Μία ημέρα μετά, το BuzzFeed δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Άνθρωποι που ζουν στην Αμερική και τη Βρετανία τσεκάρονται ως ασφαλείς από τους σεισμούς του Νεπάλ». Το κομμάτι περιείχε screenshots και αναφορές με οργισμένους χρήστες που κατηγορούσαν για κατάχρηση όσους έκαναν τσεκ στο Νεπάλ ενώ δεν ήταν εκεί.

Τελικά, η εισαγωγή της εφαρμογής Safety Check and και της ταυτόχρονης για τις δωρεές φαντάζει ως η πιθανότερη αιτία του όλου μπερδέματος, ενώ παραμένει ασφαές αν οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα στο λογισμικό. Κάποιοι ωστόσο χρήστες μπορεί απλά να το έκαναν το τσεκ από περιοχές εκτός Νεπάλ και από περιέργεια. Επίσης, οι ανακοινώσεις του Facebook για τις δωρεές στο Νεπάλ, επίσης φαίνονται να έχουν μπερδευτεί με αυτές του «safety check».

«Ασφαλής στο Νεπάλ, ανασφάλιστος στο ΙΚΑ»
Η χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής και από Έλληνες χρήστες προκάλεσε οργισμένα σχόλια, τόσο μέσω Facebook, όσο και μέσω Twitter.

Ιδού μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές αντιδράσεις:

«Ξεκίνησαν τα ζώα και λένε πως ήταν ασφαλείς στον σεισμό του Νεπάλ. Καμιά ελπίδα για την ανθρωπότητα»

«Ασφαλής πάντως ο απόδημος ελληνισμός του Νεπάλ κι αυτό είναι που μετράει»

«Ασφαλής στο Νεπάλ, ανασφάλιστος στο ΙΚΑ....


 
website counter
friend finderplentyoffish.com