Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Νέα αύξηση από "φέσια" κράτους προς ιδιώτες

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες συνεχίζουν να αυξάνονται στα 4,3 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου έναντι 4,13 δισ. ευρώ ένα μήνα πριν, καταγράφοντας την ασφυξία στην αγορά που προκαλούσε η στάση πληρωμών του δημοσίου.



Στο ποσό αυτό των ληξιπρόθεσμων οφειλών (δηλαδή όσων δεν έχουν πληρωθεί επί 90 και πλέον ημέρες) πρέπει να προστεθούν και 734 εκατ. ευρώ από εκκρεμείς επιστροφές φόρων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Ο συνολικός "λογαριασμός" είναι πολύ μεγαλύτερος αλλά ακόμη δεν είναι εμφανής στις επίσημες στατιστικές. Θα γίνει σε λίγο καιρό αν δεν αποπληρωθούν οι οφειλές που δεν έχουν καταστεί ακόμη ληξιπρόθεσμες αφού αφορούν "φέσια" του κράτους που έγιναν μέσα στο τελευταία τρίμηνο..

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ για τα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης, το πρωτογενές πλεόνασμα εμφανίζεται φέτος μειωμένο λόγω των μεγάλων απωλειών σε ασφαλιστικά ταμεία και σε άλλους φορείς του δημοσίου. Σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα 557 εκατ. ευρώ, έναντι 1,157 δισ. ευρώ το 2014.

Ωστόσο, στο λεγόμενο "στενό" δημόσιο, δηλαδή σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού (Κεντρική διοίκηση) το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πολύ πιο μεγάλο, στα 1,428 δις ευρώ έναντι μόλις 5 εκατ. ευρώ πέρυσι λόγω της στάσης πληρωμών. Ωστόσο, υπάρχουν ελλείμματα σε φορείς του ευρύτερου δημοσίου με βασικότερο το πρωτογενές έλλειμμα 529 εκατ. ευρώ των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (έναντι πλεονάσματος 258 εκατ. ευρώ το 2014).

 
website counter
friend finderplentyoffish.com