Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Οι Eλληνες «ανακαλύπτουν» κάρτες και e-banking

Πώς να χρησιμοποιούν περισσότερο τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες τους μαθαίνουν τις τελευταίες ημέρες οι Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι, επιπλέον ξαφνικά ανακάλυψαν ότι οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) μπορούν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες όσον αφορά στην εξόφληση λογαριασμών όσο και την κάλυψη των διάφορων υποχρεώσεών τους.




Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, η αξία των συναλλαγών που γίνονται με κάρτες τις τελευταίες ημέρες δεν έχει αυξηθεί ιδιαίτερα, παρά το γεγονός ότι στα ταμεία των σούπερ μάρκετ βλέπεις πολύ περισσότερους καταναλωτές να χρησιμοποιούν κάρτα αντί για μετρητά, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή. Η αύξηση στα σούπερ μάρκετ ουσιαστικά ισορροπεί τη σημαντική πτώση που υπάρχει στις συναλλαγές με κάρτες σε όλο το υπόλοιπο λιανεμπόριο, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι αρκετές οι επιχειρήσεις που αποφεύγουν να δεχτούν συναλλαγές με κάρτες, προκειμένου να έχουν καλύτερη ρευστότητα και να συνδιαλλαγούν με τους προμηθευτές και τους συνεργάτες τους που ζητούν μετρητά. Επιπλέον, οι κάρτες χρησιμοποιούνταν αρκετά στα βενζινάδικα, πολλά από τα οποία σταμάτησαν να τις δέχονται τις τελευταίες ημέρες, προτιμώντας τα μετρητά.

Συναλλαγές για τα πάντα
Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 150.000 τερματικά αποδοχής συναλλαγών με κάρτες (γνωστά και ως POS).
Οι Eλληνες «ανακαλύπτουν» κάρτες και e-banking

Σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δέχονται συναλλαγές με κάρτες είναι σχετικά χαμηλό, καθώς οι Έλληνες δεν είναι ιδιαίτερα δεκτικοί στις ψηφιακές συναλλαγές. Είναι χαρακτηριστικό το φαινόμενο ότι ακόμη και την τελευταία εβδομάδα με το όριο της ανάληψης στα 60 ευρώ, υπάρχουν καταναλωτές που περιμένουν στην ουρά σε ΑΤΜ έξω από σούπερ μάρκετ προκειμένου να πάρουν χρήματα και στη συνέχεια τα χρησιμοποιούν για να αγοράσουν πράγματα από το σούπερ μάρκετ αντί να χρησιμοποιήσουν στο ταμείο την κάρτα τους! Αυτό που πρέπει να τονισθεί είναι ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κάρτα μας (χρεωστική, πιστωτική ή προπληρωμένη) ακόμη και για συναλλαγές μικρής αξίας ακόμη και μερικών ευρώ. Αν και δεν έχουμε φθάσει ακόμη στα επίπεδα του εξωτερικού όπου οι κάρτες είναι αποδεκτές παντού ακόμη και για την αγορά εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, υπάρχει ένας μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός περιπτέρων, φαρμακείων και άλλων σημείων πώλησης για τα οποία η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν περιμένει να έχουν POS που πραγματοποιούν συναλλαγές με κάρτες.

Μάλιστα, έχουν αυξηθεί τα ταξί με δικό τους POS (σ.σ. σύμφωνα με τη Visa υπάρχουν τουλάχιστον 500 ταξί στην Αθήνα με μηχάνημα για αποδοχή καρτών), ενώ επιπλέον υπάρχει και η δυνατότητα της χρήσης κάρτας για υπηρεσίες που πραγματοποιούνται μέσω εφαρμογών για smartphones (apps).

Για παράδειγμα, στην εφαρμογή για εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας, η πληρωμή γίνεται μόνο μέσω κάρτας, τα στοιχεία της οποίας συμπληρώνει μία φορά ο χρήστης.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο Taxibeat, όπου επίσης συνδέει κανείς την κάρτα του και δεν χρειάζεται να πληρώσει τον οδηγό του ταξί όταν ολοκληρωθεί η διαδρομή. Σημειωτέον πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα πλέον με την αποδοχή των συναλλαγών με κάρτα στο Taxibeat, καθώς στην αρχή είχαν γίνει αρκετές απορρίψεις λόγω ότι η εκκαθάριση των συναλλαγών γίνεται από το εξωτερικό.

Ανέπαφες συναλλαγές
Σε μικρής αξίας συναλλαγές, μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί τις κάρτες ανέπαφων συναλλαγών (contactless payments). Το πλεονέκτημα αυτών των καρτών είναι ότι ο χρήστης περνά την κάρτα του μπροστά από το μηχάνημα και αν μάλιστα η συναλλαγή είναι αξίας κάτω των 25 ευρώ δεν χρειάζεται να πληκτρολογήσει το ΡΙΝ του.

Το αποτέλεσμα είναι η συναλλαγή να πραγματοποιείται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και να μην υπάρχει καθυστέρηση. Σημειώνεται ότι υπάρχουν περίπου 10.000 POS που υποστηρίζουν ανέπαφες συναλλαγές, ενώ πλέον όλες οι νέες χρεωστικές κάρτες -και ένας σημαντικός αριθμός πιστωτικών- έχει το ειδικό chip που υποστηρίζει αυτού του είδους τις συναλλαγές.

Μεγάλη ζήτηση
Με τους καταναλωτές να ψάχνουν να βρουν καταστήματα που δέχονται κάρτες προκειμένου να κρατήσουν -και για επείγουσες ανάγκες- τα μετρητά τους, έχει αυξηθεί η ζήτηση για POS. Παρά το γεγονός ότι τα καταστήματα των τραπεζών είναι κλειστά, υπάρχει τρόπος να αποκτήσει POS μία επιχείρηση αρκεί να διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό και δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες γίνονται εγκαταστάσεις μηχανημάτων. Υψηλή ζήτηση υπάρχει και για την υπηρεσία Viva Wallet της Viva, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε μία επιχείρηση να αποκτήσει τη δυνατότητα να δέχεται πληρωμές με κάρτες αποκτώντας το σχετικό μηχάνημα με τη διαδικασία ενεργοποίησης να απαιτεί περίπου δέκα λεπτά. Σύμφωνα με τα στελέχη της Viva, η ζήτηση που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες προέρχεται από κάθε μεγέθους επιχείρηση που προσπαθεί να βρει τρόπο να προστατεύσει τα έσοδά της.

Web Banking
Ο έτερος τρόπος διεκπεραίωσης των συναλλαγών δεν είναι άλλος από την ηλεκτρονική τραπεζική. Το πρόβλημα είναι η χαμηλή διείσδυση της χρήσης e-banking στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη Eurostat, μόλις το 21% των Ελλήνων χρηστών του Διαδικτύου (σ.σ. το ποσοστό διείσδυσης του Internet είναι στο 59% του πληθυσμού) κάνει χρήση των υπηρεσιών web banking, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι στο 57%.

Από την άλλη πλευρά, μέσω του e-banking μπορείς να πληρώσει κάθε είδους λογαριασμό, να καταβάλει τα ασφάλιστρά του σχεδόν σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες, να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο, να πληρώσει δίδακτρα για σχολές και γενικότερα να μη χρειαστεί να πάει να στηθεί σε καμία ουρά. Κινήσεις που μπορείς να κάνεις ακόμη και από το smartphone σου χρησιμοποιώντας την αντίστοιχη εφαρμογή. Επιπλέον, μέσω των online banking υπηρεσιών, ένας καταναλωτής μπορεί πρακτικά να πληρώσει το ενοίκόο του, αφού η σύνηθης πρακτική είναι ο ενοικιαστής να καταθέτει χρήματα στον λογαριασμό του ιδιοκτήτη, κάτι που μπορεί να γίνει με μεταφορά χρημάτων από έναν λογαριασμό σε κάποιον άλλο.

Ακόμη, όμως, και αν κάποιος καταναλωτής δεν έχει εγγραφεί σε κάποια υπηρεσία e-banking υπάρχει δυνατότητα να πραγματοποιεί πληρωμές αυτού του είδους μέσω Διαδικτύου. Αρκεί να έχει μία πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και να δημιουργήσει έναν λογαριασμό -αντίστοιχο με αυτόν που έχει στο Facebook με τη διαδικασία να γίνεται εύκολα και γρήγορα μέσω του web- σε μία υπηρεσία όπως είναι το Easypay (Τράπεζα Πειραιώς), το Simple Pay (Εθνική) και Live Pay (Eurobank). Αντίστοιχη δυνατότητα προσφέρει και η Viva μέσω του Viva Wallet.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com