Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Στο Eurogroup νέο αίτημα για δάνειο/μνημόνιο έως και το 2017

Νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Ελλάδα έχει προγραμματιστεί για σήμερα, με την κυβέρνηση να βρίσκεται πλέον εκτός προγράμματος και ληξιπρόθεσμη στις δανειακές της υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ.



Οι πρώτες επιπτώσεις θα φανούν σε δύο πολύ κρίσιμες συνεδριάσεις σήμερα το απόγευμα στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ, με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη να ανακοινώνει χθες ότι κατατέθηκε αίτημα για την αναβολή της δόσης προς το Ταμείο, αλλά και με την ΤτΕ να καταθέτει αίτημα στην ΕΚΤ για επέκταση του ορίου έκτακτης ρευστότητας.

Η κυβέρνηση κομίζει στο Eurogroup ένα αίτημα για νέο δάνειο /μνημόνιο που ζητά να καλύπτει, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως και το 2017 με 30 δισ. ευρώ περίπου, χωρίς αναφορά για συμμετοχή του ΔΝΤ. Και τούτο όταν ίδιο ποσό δυνητικών δόσεων (30 δισ. ευρώ περίπου) που απέμεναν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα πλέον δεν είναι (τυπικά τουλάχιστον) διαθέσιμα. Ο λόγος για μια δόση ύψους για 1,8 δισ. ευρώ, 6 δισ. ευρώ περίπου από κέρδη ομολόγων, 10,8 δισ. ευρώ ειδικά για τη στήριξη των τραπεζών και ακόμη 11 δισ. ευρώ περίπου από το ποσό του είχε διατεθεί το 2012 για κούρεμα ομολόγων (ΒΛΕΠΕ )

Στροφή στο δημοψήφισμα

Η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα δια του Αντιπροέδρου Γ. Δραγασάκη (ΒΛΕΠΕ). Αλλά και ο Ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης σήμερα δήλωσε "η κυβερνητική πρόταση για συμφωνία χωρίς ΔΝΤ και με λύση για το χρέος, αλλάζει το τοπίο. Τώρα επείγει το Ναι, στην πρόταση, "μέσα" κ "έξω".

Η πρόταση

Η κυβέρνηση σύμφωνα με τον Γ. Δραγασάκη στέλνει αντιπροτάσεις/ισοδύναμα για τις έξι "κόκκινες γραμμές" επί της πρότασης Juncker, με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί το βράδυ της Παρασκευής σε ασφαλιστικό, εργασιακό και άλλα πεδία. Ζητά επίσης ρήτρα επίπτωσης μέτρων με παρεμβάσεις στο χρέος και για τη στήριξη της ανάπτυξης.

Οι δανειστές έκαναν σαφές ότι η συζήτηση/διαπραγμάτευση θα γίνει μετά τη λήξη του θέματος "δημοψήφισμα". Εχθές, το αίτημα (που περιλάμβανε και παράταση η οποία απορρίφθηκε) παρουσιάστηκε σε επίπεδο EWG από τον κ. Χουλιαράκη και σε επίπεδο Eurogroup από τον κ. Βαρουφάκη.

Ωστόσο, ουσιαστικά η συζήτηση έχει επιστρέψει στο 2010,όταν η χώρα ζητούσε δάνειο, εξηγούν αρμόδια στελέχη. Μόνο που τώρα το ζητά από τον ESM, όπως ρητά αναφέρεται στο αίτημα του πρωθυπουργού.

Σκληροί οι όροι για νέο δάνειο

Το αίτημα κάνει αναφορά στο άρθρο 13 που προβλέπει μία αυστηρή και δομημένη διαδικασία αποδοχής της αίτησης:

* Αίτημα προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου του ESM. Μεταφέρεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα πρέπει σε συνεργασία με την ΕΚΤ να αξιολογήσει την ύπαρξη κινδύνου για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ ή της ΕΕ, να εκτιμήσει κατά πόσον το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο (ει δυνατό από κοινού με το ΔΝΤ), να αξιολογήσει τις πραγματικές ανάγκες χρηματοδότησης.

* Η αξιολόγηση και η αίτηση μεταφέρεται στο Συμβούλιο των Διοικητών που μπορεί να αποφασίσει να χορηγήσει, κατ 'αρχήν, στήριξη.

* Ο ESM αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή - σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, στο μέτρο του δυνατού, από κοινού με το ΔΝΤ - το έργο της διαπραγμάτευσης για Μνημόνιο κατανόησης ("MoU") στο οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι που συνδέονται με τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής. Το περιεχόμενο του Μνημονίου θα "αντικατοπτρίζει τη σοβαρότητα των αδυναμιών που πρέπει να αντιμετωπιστούν" και τη χρηματοδοτική συνδρομή.

* Παράλληλα, το ESM καταρτίζει πρόταση δανειακής συμφωνίας.

* Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράφει το μνημόνιο, το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM εγκρίνει τη σύμβαση και κατά περίπτωση προχωρά στην εκταμίευση της πρώτης δόσης.

* Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, στο μέτρο του δυνατού, από κοινού με το ΔΝΤ - θα επιφορτισθεί με την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τις προϋποθέσεις που συνδέονται με τη χρηματοδότηση.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com