Προεκλογική τακτική «σκληρού ροκ» απέναντι στον Αλ. Τσίπρα, είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει ο Βαγ. Μεϊμαράκης και έδειξε τις προθέσεις τόσο με τα όσα είπε την Πέμπτη αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, όσο και χθες, καθώς με τις δηλώσεις και τις κινήσεις του αμφισβήτησε όχι μόνο τη θεσμική νομιμότητα των επιλογών του, αλλά και το κατά πόσο ελέγχει το σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Μεϊμαράκης, που δεν σκοπεύει να παραδώσει τη διερευνητική εντολή πριν από το πρωί της Δευτέρας οπότε και λήγει το τριήμερο που έχει στη διάθεσή του, έχει στόχο όχι προφανώς να ανατρέψει την απόφαση του πρωθυπουργού καθώς ξέρει ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί, αλλά κυρίως για να εκθέσει τον Αλ. Τσίπρα, εμφανίζοντας ένα είδος άτυπου μετώπου κατά της διενέργειας εκλογών και μάλιστα με διαδικασίες θεσμικά ελεγχόμενες.
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής του δεν δίστασε να συναντηθεί χθες ακόμη και με την Ζ. Κωνσταντοπούλου προκειμένου να της ζητήσει να συγκληθεί η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και να διερευνηθεί αν μπορεί να στηριχθεί από την παρούσα Βουλή μια άλλη κυβέρνηση, αφού όπως είπε «οι αρχηγοί των κομμάτων εκπροσωπούν το σύνολο των βουλευτών τους, αλλά αυτή τη στιγμή και οι βουλευτές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να πάρουν τον λόγο και να εκφρασθούν δημοσίως».
Εξερχόμενος, μάλιστα, από το Προεδρικό Μέγαρο και αφού είχε πάρει τη διερευνητική εντολή από τον Πρ. Παυλόπουλο «έριξε» την πρόταση περί σχηματισμού μιας άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, υπό τον Γ. Δραγασάκη, αφού όπως είπε ο επικεφαλής της πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης «είναι σοβαρός, μπορεί να τον εμπιστευτεί η κοινωνία, γνωρίζει τα οικονομικά και είναι συνεργάσιμος άνθρωπος».
Το πώς θα αντιμετωπίσει ο πρόεδρος της ΝΔ προεκλογικά τον Αλ. Τσίπρα το κατέστησε σαφές και στον διάλογο, on camera, που είχε με τον κ. Παυλόπουλο, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται για μία τυπική συνάντηση», αφού όπως είπε «πρέπει να εξαντληθούν όλα τα μέσα», επισημαίνοντας ότι «οι εκλογές είναι η ύστατη λύση και δεν βοηθούν τη χώρα», αλλά και πως «η ΝΔ εξετάζει το ενδεχόμενο η απόφαση αυτή να υποκρύπτει συμφέροντα και πολιτικές διαπλοκές».
Μέτωπο και κατά Καμμένου
Το δεύτερο μέτωπο που θα ανοίξει ο κ. Μεϊμαράκης θα είναι απέναντι στον Π. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ και ήδη από την Πέμπτη το βράδυ ξεκίνησε την επικοινωνιακή απαξίωσή τους, λέγοντας ότι δεν θα καταφέρουν να μπουν στην επόμενη Βουλή.
Στελέχη της Λ. Συγγρού εκτιμούν ότι οι ΑΝΕΛ θα «σπάσουν» στα... τέσσερα, αφού λένε όσοι από τους ψηφοφόρους τους επιμείνουν αντιμνημονιακά θα κινηθούν είτε προς τη Λαϊκή Ενότητα του Παν. Λαφαζάνη είτε προς τη Χρυσή Αυγή, ενώ αυτοί που θα επιλέξουν μια κυβερνητική προοπτική είτε θα «επαναπατριστούν» στη ΝΔ, είτε θα ψηφίσουν απευθείας τον ΣΥΡΙΖΑ.
Την πρόθεση του Βαγ. Μεϊμαράκη να διερευνηθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή επικύρωσε στη χθεσινή της συνεδρίαση και το διευρυμένο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ, το οποίο συνήλθε για να προσδιορίσει της επόμενες κινήσεις του κόμματος και του προέδρου του. Στην πρώτη του, ωστόσο, συνάντηση- στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής ο κ. Μεϊμαράκης άκουσε τον Στ. Θεοδωράκη να διαφωνεί μαζί του, καθώς ο επικεφαλής του Ποταμιού αν και συμφώνησε με τον πρόεδρο της ΝΔ ότι θα έπρεπε να αποφευχθούν οι εκλογές, του κατέστησε σαφές ότι "εδώ που έφτασαν τα πράγματα είναι αδύνατον να υπάρξει κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή". Ο κ. Θεοδωράκης, μάλιστα, με κομψό τρόπο έδειξε και αντίθεσή για τη συνάντηση του κ. Μεϊμαράκη με τη Ζ. Κωνσταντοπούλου και το αίτημά του για σύγκλιση της Ολομέλειας της Βουλής, λέγοντας ότι η άποψή του είναι να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν οι εκλογές αλλά με σεβασμό στις συνταγματικές επιταγές.
Αντίθετα ο επικεφαλής του Ποταμιού, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, τονίζοντας ότι «η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση συνεργασίας», επισημαίνοντας πως «όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές πρέπει να κάνει προσπάθεια να βελτιώσει τα πράγματα στην Ελλάδα και να μην τα αφήσει να κατρακυλήσουν κι άλλο».