Το πρόσωπο της προεκλογικής περιόδου και φυσικά της κάλπης της 20ής Σεπτεμβρίου θα είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μετά την ανακοίνωση του νέου κόμματος με το όνομα «Λαϊκή Ενότητα».
Η ονομασία «ΕΑΜ», δηλαδή «Ενιαίο Αντιμνημονιακό Μέτωπο» διατηρείται και ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί όταν θα ανακοινωθούν συνεργασίες με άλλα στελέχη. Το μεγάλο στοίχημα του μέχρι προ ολίγων εβδομάδων υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι να «αλώσει» το κόμμα με το οποίο εξελέγη βουλευτής και να συσπειρώσει το σύνολο των «αντιμνημονιακών δυνάμεων». Θα επιχειρήσει ουσιαστικά να «κεφαλαιοποιήσει» το 62% του «όχι» που είπε ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα.
Με «μαγιά» 25 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με διεργασίες για ευρύτερες συνεργασίες με ηγετικά και ιστορικά στελέχη της Αριστεράς (Μίκης Θεοδωράκης, Μανόλης Γλέζος, Αλέκος Αλαβάνος), με άλλους πολιτικούς σχηματισμούς (Δραχμή Πέντε Αστέρων του Θ. Κατριβάνου, μέρος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ), ή με «ελεύθερους σκοπευτές (Ζ. Κωνσταντοπούλου, Γ. Βαρουφάκης), ο νέος σχηματισμός θα προσπαθήσει να πάρει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό στις εκλογές. Μέχρι τότε βεβαίως θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τη διερευνητική εντολή που θα λάβει ως τρίτο πλέον κόμμα στη Βουλή.
Ο Παν. Λαφαζάνης, στη χθεσινή πρώτη συνέντευξη Τύπου ως αρχηγός του νέου κόμματος, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού. «Η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία Αυγουστιάτικα να παραιτηθεί και Αυγουστιάτικα να προχωρήσει σε εκλογές, γιατί βιάζεται και αυτό δεν είναι για καλό σκοπό», δήλωσε. Χαρακτήρισε πιεστικές τις εκλογές, τονίζοντας πως η κυβέρνηση προχωρεί σε αυτές για να μην καταλάβει ακόμα ο λαός τις συνέπειες του μνημονίου που υπέγραψε και συνομολόγησε, γνώριμη τακτική που χρεοκόπησε, όπως ανέφερε, αλλά και για ένα δεύτερο λόγο: «Να φιμώσει την Αριστερή Πλατφόρμα».
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε η Λαϊκή Ενότητα πάει σε εκλογές ενωμένη και, όπως εκτίμησε, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις, καθώς φιλοδοξεί να γίνει ένα μεγάλο αντιμνημονιακό μέτωπο, που θα σαρώσει τα μνημόνια. «Η Λαϊκή Ενότητα φιλοδοξεί να γίνει ένα μεγάλο αντιμνημονιακό μέτωπο, που θα σαρώσει τα μνημόνια», τόνισε.
Υπογράμμισε ότι η Λαϊκή Ενότητα είναι η μόνη συνεπής αντιμνημονιακή φωνή, ενώ τόνισε: «Στους πρώτους προγραμματικούς μας άξονες έχουμε τη διαγραφή του χρέους και την κατάργηση των μνημονίων».
Παράλληλα, τόνισε ότι το νέο κόμμα θα επιχειρήσει να αντλήσει ψήφους από τη «δεξαμενή» του 62% που ψήφισε «όχι» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. «Το «όχι» θα το συνεχίσουμε μέχρι να νικήσει... η Αριστερά δεν θα γίνει η χλεύη των ηττημένων», σημείωσε, ενώ χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «λοβοτομημένο».
«Ή θα τελειώσουμε με τα μνημόνια ή τα μνημόνια θα τελειώσουν τη χώρα», εκτίμησε ακόμη, ενώ παρατήρησε ότι η κυβέρνηση δεν ανατράπηκε, αλλά παραιτήθηκε και φοβήθηκε να πάει στη Βουλή, για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.Ερωτηθείς αν έχει συζητήσει για ένταξη στο κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, απάντησε ότι έχει συζητήσει με όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και, κυρίως, με όσους έχουν διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική πολιτική. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και ελπίζω ότι θα είναι γόνιμες και καρποφόρες, περιορίστηκε να δηλώσει.
Η Λαϊκή Ενότητα δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κανένα κόμμα που συνομολόγησε μνημόνια και εφαρμόζει μνημονιακές πολιτικές, υπογράμμισε, όταν ρωτήθηκε για τις προθέσεις του αναφορικά με τη διερευνητική εντολή που θα του δοθεί. Οι όποιες συνεργασίες, τόνισε, θα γίνουν σε αντιμνημονιακή και προοδευτική βάση, ενώ απηύθυνε κάλεσμα για συμπόρευση σε όλες τις αριστερές προοδευτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές και το ΚΚΕ -αν και επέκρινε την πολιτική του Περισσού. Σε αυτήν την πρόσκληση συμπεριέλαβε και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Οι βουλευτές
Είκοσι πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απαρτίζουν το νέο κόμμα Λαφαζάνη. Σε αυτούς προστέθηκαν γύρω στις 11 το πρωί της Παρασκευής άλλοι 4 βουλευτές: Βαλαβάνη, Κοδέλας, Σωτηρίου και Χατζηλάμπρου, αλλά δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πλήρως πώς θα γίνει η προσχώρησή τους.
Οι 25 βουλευτές είναι: Π. Λαφαζάνης, Αμανατίδου Ευ., Γαϊτάνη Ι., Δελημήτρος Κων., Διαμαντόπουλος Β., Ζάνας Ζ., Ζερδελής Ιω., Ησυχος Κ., Ιωαννίδης Η., Κριτσωτακης Μ. Κυριακάκης Β., Κυρίτση Αγ., Κώτσιας Θ., Λαπαβίτσας Κ., Λεουτσάκος Στ., Μακρή Ρ., Ουζουνίδου Ε., Πετράκος Θ., Σαμοίλης Στ., Σκούμας Αθ., Σταθάς Ι., Στρατούλης Δ., Τσανάκα Αλ., Χαραλαμπίδου Δ., Ψαρέα Ε.
Ως «αποτύπωση της επιλογής που είχαν κάνει να ανατρέψουν την κυβέρνηση Τσίπρα», σχολίαζαν πηγές του Μαξίμου την επιλογή του Λαφαζάνη να συγκροτήσει νέο κόμμα. Ουσιαστικά η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη της παραίτησής της στην Αριστερή Πλατφόρμα.