Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Καθαρή ανανεωμένη εντολή και αυτοδυναμία προκειμένου να υλοποιήσει απρόσκοπτα τη συμφωνία που υπέγραψε με τους εταίρους και για «να ξαναστήσουμε την πατρίδα όρθια», ζητά ο Αλ. Τσίπρας και όλα συνηγορούν ότι η σύντομη προεκλογική του στρατηγική θα επικεντρωθεί σε μια διμέτωπη αντιπαράθεση, που από τη μία πλευρά θα βρίσκεται ο Παν. Λαφαζάνης και η Λαϊκή Ενότητα και από την άλλη ο Βαγ. Μεϊμαράκης και η Νέα Δημοκρατία.



Στο Μαξίμου, παρά τα διαδικαστικά προσκόμματα που εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν οι Βαγ. Μεϊμαράκης και Παν. Λαφαζάνης κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών αλλά και η Ζ. Κωνσταντοπούλου σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και επισημαίνουν ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στις 20 Σεπτεμβρίου και όχι στις 27 του μήνα ή και αργότερα, όπως επιδιώκουν η ΝΔ και η Λαϊκή Ενότητα.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε ότι ακόμη κι αν ο κ. Μεϊμαράκης παραδώσει τη διερευνητική εντολή τη Δευτέρα το πρωί, ο Π. Λαφαζάνης θα κληθεί να κληθεί να παραλάβει την τρίτη και τελευταία αμέσως μετά και θα πρέπει να την επιστρέψει το αργότερο το πρωί της Πέμπτης. Αμέσως μετά λένε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει τυπικά σύσκεψη των πολιτικών όπου θα διαπιστωθεί με συνοπτικές διαδικασίες η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και το αργότερο την Παρασκευή 28 Αυγούστου θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυσή της και η προκήρυξη εκλογών για τις 20 Σεπτεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογική περιόδου ο κ. Τσίπρας θα θέσει επιτακτικά το αίτημα της αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, «ποντάροντας» αφενός στην προσωπική του δημοφιλία και αφετέρου στην κούραση του εκλογικού σώματος από τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις και στο γενικότερο αίσθημα για την ύπαρξη μιας ισχυρής κυβέρνησης που θα αποκαταστήσει ένα κλίμα πολιτικής σταθερότητας και να υλοποιήσει χωρίς τα προβλήματα το πρόγραμμά της.

Ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι προφανές ότι θα περάσει μέσα από τη σφοδρή αντιπαράθεση με τη Λαϊκή Ενότητα προκειμένου να περιοριστεί στα μικρότερα δυνατά ποσοστά η εκλογική δύναμη του νεοσύστατου κόμματος και ένα πρώτο δείγμα της σύγκρουσης αυτής δόθηκε χθες τόσο από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, όσο και από τους στενούς του συνεργάτες αμέσως μετά την ανεξαρτητοποίηση 25 βουλευτών και τη δημιουργία της νέα Κοινοβουλευτικής Ομάδα με επικεφαλής τον Παν. Λαφαζάνη.

Τι είναι επαναστατικό;
Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας επισήμανε με νόημα ότι -επαναστατικό είναι να ανοίγεις δρόμους, ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν- και άφησε αιχμές για τους αποχωρούντες τονίζοντας πως -η Αριστερά δεν είχε ποτέ την πολυτέλεια να επιλέγει το χρόνο ή τις συνθήκες που θα δώσει τις μάχες- και ότι ?δεν είναι επαναστατικό να επιλέγεις την απόδραση από την πραγματικότητα ή τη δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας-.

Ο ΣYPIZA, πρόσθεσε -έχει τώρα την ευκαιρία να αποκτήσει μια νέα σχέση με την κοινωνία που τον στηρίζει και τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα ευκρινές ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα μιας σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς, απαλλαγμένης από συντηρητικά κατάλοιπα ή αυταπάτες-.

Νωρίτερα κύκλοι του Μαξίμου είχαν χαρακτηρίσει ?αναμενόμενες τις αποχωρήσεις-, και τόνιζαν πως -η αποτύπωση της επιλογής τους καταδεικνύει ότι είχαν πάρει την απόφαση να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα-.

Η απόφαση του πρωθυπουργού, υπογράμμιζαν συνεργάτες του, επιβεβαιώνει ότι σωστά προχώρησε σε εκλογές, καθώς η κυβέρνηση Τσίπρα «έπεσε» ουσιαστικά από πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να χρεώσουν σε αυτούς τόσο την πτώση της κυβέρνησης της Αριστεράς, όσο και την διάσπαση του κόμματος.

Ο δεύτερος προεκλογικός στόχος του πρωθυπουργού θα είναι ο Βαγ. Μεϊμαράκης και η ΝΔ, και χθες αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρ. Παυλόπουλο, επίσημοι κύκλοι της κυβέρνησης τόνιζαν ότι «ενώ δήλωνε ότι δεν φοβάται τις εκλογές και είναι έτοιμος για αυτές, σήμερα, υποτίθεται ότι επιχειρεί τη δημιουργία κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή». Ο κ. Μεϊμαράκης, σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι, «φτιάχνει φανταστικά κυβερνητικά σενάρια όπου εμπλέκει και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδέχεται ακόμα και να συναντηθεί με προέδρους κομμάτων που ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει ως ΄δραχμιστές' και τη Χρυσή Αυγή». Τελικά, κατέληγαν, «επιχειρεί να ροκανίσει τον χρόνο, την ώρα που ισχυρίζεται ότι είναι πολύτιμος για το μέλλον της χώρας. Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει».

Επίθεση κατά Ζωής
Εξίσου σκληρό ήταν και το σχόλιο της Όλγας Γεροβασίλη, για τη συνάντηση του Βαγ. Μεϊμαράκη με τη Ζ. Κωνσταντοπούλου, χαρακτηρίζοντάς την «παρωδία» με «μικροκομματική σκοπιμότητα να φτάνει μέχρι τη γελοιότητα».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος έκανε λόγο για γελοιοποίηση των θεσμών, περιφρόνηση της Δημοκρατίας και του Συντάγματος. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε την κ. Κωνσταντοπούλου «απελθούσα πρόεδρο της Βουλής», η οποία «σε ευθεία αντίθεση με όσα δηλώνει ότι υπερασπίζεται, εμφανίζεται να συμπράττει με τον κ. Μεϊμαράκη στην επίθεση κατά του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, κατά του πρωθυπουργού και κατά της δημοκρατικής τάξης».

Το κλίμα αυτό αποτυπώθηκε και στην εισήγηση του Αλ. Τσίπρα στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Στ. Λεουτσάκος, Αντ. Νταβανέλος και Σ. Παπαδόγιαννη, που προσχώρησαν στη Λαϊκή Ενότητα, ανακοίνωσαν με κοινή δήλωσή τους την απόφασή τους να παραιτηθούν από τα όργανα του κόμματος, τονίζοντας ότι «δεν έχει νόημα η παραμονή τους σε ένα όργανο που έχει στην πράξη διαλυθεί» και πως «η επιλογή των πρόωρων εκλογών, ερήμην του κόμματος και ενάντια στις αποφάσεις του, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».



 
website counter
friend finderplentyoffish.com