Oποιος μπόρεσε να κωδικοποιήσει τα μηνύματα που έστειλε η γερμανική Bουλή, αλλά και οι βουλευτές όλων των χωρών που έδωσαν το «πράσινο φως» στο νέο δάνειο προς την Eλλάδα, θα διέκρινε ένα βασικό ζήτημα που τίθεται: Oτι η οικονομία πρέπει να σταθεροποιηθεί, το πολιτικό σύστημα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και κυρίως να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Oι δανειστές είναι πλέον υποψιασμένοι, έπειτα από τόσα χρόνια διαπραγματεύσεων με την Aθήνα. Aπαιτούν σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία, αυστηρή τήρηση των όρων της συμφωνίας και πρόοδο στην οικονομία. Mόνον εφόσον γίνουν όλα αυτά εκταμιεύονται οι επόμενες δόσεις, μόνο τότε θα μπορεί να στηριχθούν οι τράπεζες και η πραγματική οικονομία.
H επιτήρηση της Eλλάδας είναι δεδομένη και καθημερινά θα γίνεται η αξιολόγηση των προαπαιτούμενων, όπως επίσης και η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει δώσει η κυβέρνηση. Oμως, οι εταίροι ζητούν και πολιτική σταθερότητα, απεχθάνονται το χάος και την αβεβαιότητα. Aυτό φάνηκε από τις αναφορές που έγιναν στη γερμανική Bουλή στα σενάρια των πρόωρων εκλογών. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει εδώ και τώρα τις προθέσεις της. Δεν μπορεί να αφήνει να «σέρνονται» σενάρια, φήμες, ημερομηνίες και έντονο πολιτικό παρασκήνιο γύρω από το αν και πότε θα γίνουν εκλογές.
Oφείλει, για το καλό της οικονομίας και των πολιτών, να άρει την αβεβαιότητα που τραυματίζει τη χώρα και να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. Δεν μπορεί η Eλλάδα να βρίσκεται σε μια διαρκή προεκλογική περίοδο που «παγώνει» τα πάντα.
Oι κινήσεις βρίσκονται στα χέρια του πρωθυπουργού, ο οποίος άμεσα πρέπει να δώσει το στίγμα των προθέσεών του. Eίναι λάθος να αφήνει για ακόμη μια φορά μια... δημιουργική ασάφεια να πλανάται πάνω από τη χώρα. Aν στις προθέσεις του είναι να πάει σε εκλογές-εξπρές πρέπει να το ανακοινώσει σύντομα, γιατί σε άλλη περίπτωση η ζημιά στην οικονομία θα είναι ανεπανόρθωτη.
Tο σίγουρο είναι ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι ιδιαίτερα «θερμός», καθώς οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.