Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Πληθωρισμός 0,1% στην Ευρωζώνη

Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι η εκτύπωση περισσότερου χρήματος στην Ευρωζώνη, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Αυγούστου αναθεωρήθηκαν πτωτικά, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίτορ Κονστάνσιο δήλωσε ανοιχτά ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ είναι σχετικά μικρό σε σχέση με τα αντίστοιχα της Fed, της Τράπεζας της Ιαπωνίας και της Τράπεζας της Αγγλίας και υπάρχουν περιθώρια διεύρυνσής του...




Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε μόλις 0,1% τον Αύγουστο σε δωδεκάμηνο ορίζοντα, έναντι πρώτης εκτίμησης για αύξηση 0,2%. Η πτωτική αναθεώρηση αποδόθηκε στη μεγαλύτερη του αρχικώς εκτιμώμενου μείωση των τιμών ενέργειας (-7,2% αντί για -7,1%) και στη μικρότερη αύξηση στις τιμές των βιομηχανικών αγαθών εκτός ενεργειακού κλάδου (0,6% αντί 0,4%).

«Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα ενισχύσει το πρόγραμμα ποσοτικής νομισματικής χαλάρωσης», σχολίασε ο οικονομολόγος της IHS Global Insight Χάουαρντ Άρτσερ. Περισσότερο «λάδι στη φωτιά» της σχετικής σεναριολογίας έριξε ο κ. Κονστάνσιο, που επισήμανε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μπορεί να επιστρέψει σε αρνητικά επίπεδα τους επόμενους μήνες, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος, τη σύνθεση και τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς ομολόγων, εάν το κρίνει απαραίτητο. «Το ύψος των τίτλων που έχουμε αγοράσει αντιστοιχεί στο 5,3% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης...

Το πρόγραμμα της Fed (που πραγματοποίησε τρεις γύρους ποσοτικής νομισματικής χαλάρωσης πριν «σβήσει τα πιεστήρια» πέρυσι) ανήλθε στο 25% του ΑΕΠ των ΗΠΑ, το πρόγραμμα που υλοποιεί η Bank of Japan έχει φτάσει στο 64% του ιαπωνικού ΑΕΠ, αυτό της BoE στο 21% του βρετανικού ΑΕΠ... Είμαστε πολύ μακριά από τα μεγέθη των υπολοίπων κεντρικών τραπεζών. Αν χρειαστεί να διευρύνουμε το πρόγραμμά μας, έχουμε μεγάλα περιθώρια δράσης». Ο ίδιος πάντως απέρριψε τις αιτιάσεις ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ δεν λειτουργεί, κάνοντας μνεία στην αύξηση της πιστωτικής επέκτασης στην Ευρωζώνη (που «τρέχει» πλέον με ετησιοποιημένο ρυθμό 2% μετά από πολλά χρόνια αρνητικών προσήμων) και στη μείωση του κόστους δανεισμού.

Στήριξη τραπεζών
Η ΕΚΤ δημοσίευσε χθες μελέτη που δείχνει ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν ανακτήσει μόνο το 40% της βοήθειας που χορήγησαν στις τράπεζες με διάφορες μορφές (εγγυήσεις, κεφαλαιακές ενέσεις, αγορά «τοξικών» στοιχείων ενεργητικού) μετά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008. Το ποσοστό αυτό είναι μικρό σε σχέση με τα αντίστοιχα σε άλλες χώρες του κόσμου, σημειώνει η Τράπεζα, προσθέτοντας ότι περίπου το 20% της αύξησης του δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης από το 65% του ΑΕΠ το 2008 στο 92% του ΑΕΠ στο τέλος του 2014 οφείλεται στην κρατική στήριξη των τραπεζών.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com