Το στίγμα της στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων καλείται να δώσει η νέα κυβέρνηση μέσα στον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο, κρίνεται η υπόθεση πώλησης ή μη του ΑΔΜΗΕ, καθώς και η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 51% του ΟΛΠ. Κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν μέχρι και χθες ότι δεν τίθεται ζήτημα πώλησης του ΑΔΜΗΕ, ενώ στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ δήλωνε ότι η διαδικασία πώλησης του ΟΛΠ προχωρεί κανονικά.
Κανένα όμως από το δύο προαναφερόμενα ζητήματα δεν έχει κλείσει οριστικά προς την μία ή την άλλη πλευρά, αφού υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες. Σε ό,τι αφορά τον ΟΛΠ η εκκρεμότητα έχει να κάνει με την υπογραφή σύμβασης ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και τον ΟΛΠ που είχε δημιουργήσει σοβαρές έριδες μεταξύ του Θ. Δρίτσα και του ΤΑΙΠΕΔ. Ο υπουργός είχε διατυπώσει στο πρόσφατο παρελθόν σοβαρές αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποποίηση του λιμανιού, ενώ είχε σφοδρή αντιπαράθεση με το ΤΑΙΠΕΔ σε ό,τι αφορά τη σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με τον ΟΛΠ. Το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα, αφού είναι «προαπαιτούμενο» για να προχωρήσει ο διαγωνισμός. Σε ό,τι αφορά τον ΑΔΜΗΕ το ζήτημα είναι μάλλον περισσότερο περίπλοκο και δεν εκτιμάται ότι θα βρεθεί άμεσα λύση. Κάποιοι μάλιστα δεν αποκλείουν είτε «έντιμο συμβιβασμό», είτε νέα παράταση στην εκκρεμότητα για την επόμενη αξιολόγηση.
Η νέα ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, από σήμερα κιόλας, θα πρέπει να συντονίσει τις επτά επιτροπές που συστάθηκαν λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές με απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Ι. Γκόλια για να «τρέξουν» τα προαπαιτούμενα της Ενέργειας και να καταθέσουν προτάσεις στην πολιτική ηγεσία. Για την περίπτωση του ΑΔΜΗΕ έχει καταρτιστεί ήδη εναλλακτικό σχέδιο που προβλέπει την παραμονή των παγίων στη ΔΕΗ και τη μεταφορά των δραστηριοτήτων που επηρεάζουν τον ανταγωνισμό, και συγκεκριμένα του Κέντρου Κατανομής Αγ. Στεφάνου στον ΛΑΓΗΕ, που ανήκει 100% στο Δημόσιο και θα μετεξελιχθεί σε Διαχειριστής Συστήματος. Μένει να φανεί εάν το σχέδιο αυτό θα γίνει αποδεκτό από τους πιστωτές ως ισοδύναμο της ιδιωτικοποίησης, η οποία σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να προχωρήσει μέσα στον Οκτώβριο.
Τον Οκτώβριο «κληρώνει» για ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ
Καθοριστικό σημείο θα είναι η δυνατότητα της κυβέρνησης να παρουσιάσει μέσα στον Οκτώβριο ένα αποτελεσματικό σχέδιο για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 25% μέχρι το 2018 και 50% μέχρι το 2020 ενώ θα κριθεί και το κατά πόσο πράγματι θα δικαιωθεί η προεκλογική της δέσμευση για τη μη παραχώρηση παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Για την υλοποίηση αυτής της παρέμβασης του μνημονίου προβλέπει δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ σε αντίστοιχο ποσοστό. Η άποψη που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα αλλά και στη διοίκηση της ΔΕΗ είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου που δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες για τη ΔΕΗ. Τη δύσκολη αυτή εξίσωση καλείται να λύσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με σημείο τριβής το λειτουργικό κόστος παραγωγής του λιγνίτη.