Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ «ΒΛΕΠΟΥΝ» ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Εξι μήνες αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «άναψε τα πιεστήρια» και ενεργοποίησε το πρόγραμμα εκτύπωσης χρήματος συνολικού ύψους 1,1 τρισ. ευρώ (με αγορές κρατικών κυρίως ομολόγων ύψους 60 δισ. μηνιαίως έως τον Σεπτέμβριο του 2016), ολοένα και περισσότεροι επενδυτές πιθανολογούν ότι το «μεγάλο μπαζούκας» του Μάριο Ντράγκι θα χρειαστεί... ενίσχυση.



Πραγματικά, οι αυξανόμενες ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομίας της Κίνας, η ενίσχυση του ευρώ κατά περίπου 10% σε σχέση με το χαμηλό του 1,05 δολ./ευρώ που είχε προσεγγίσει λίγο μετά την έναρξη του προγράμματος τον Μάρτιο και η περαιτέρω πτώση των τιμών του πετρελαίου το τελευταίο διάστημα (που δεν έχει περάσει ακόμα στην πραγματική οικονομία) πιέζουν πτωτικά τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και ανατρέπουν τους σχεδιασμούς της Φρανκφούρτης:

Δύο γραμμές σκέψης
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή παραμένει «κολλημένος» από τον Ιούνιο στο υπερβολικά χαμηλό επίπεδο του 0,2%, πολύ μακριά από τα συμβατά με τη σταθερότητα των τιμών επίπεδα (κοντά, αλλά κάτω από το 2%) όπου επιδιώκει να τον επαναφέρει η ΕΚΤ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Η δε μείωση τιμών παραγωγού κατά 0,1% τον Ιούλιο που ανακοίνωσε χθες η Eurostat παραπέμπουν σε διατήρηση των αποπληθωριστικών «ανέμων» και τους επόμενους μήνες, δικαιολογώντας την ανησυχία του επικεφαλής οικονομολόγου της τράπεζας Πέτερ Πράετ, που προειδοποίησε προ ημερών ότι ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό ίσως να μην επιτευχθεί στο υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, εκτιμώντας ότι η επίπτωση από την επιβράδυνση της Κίνας και των αναδυόμενων αγορών δεν θα είναι βραχύβια. Στον αντίποδα, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο που μίλησε το Σαββατοκύριακο στο «Νταβός των κεντρικών τραπεζιτών» στο Jackson Hole εμφανίστηκε πιο καθησυχαστικός, αποδίδοντας την μείωση των πληθωριστικών προσδοκιών κυρίως στην πτώση των τιμών του πετρελαίου, που θεωρεί πρόσκαιρο παράγοντα.

Τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι -προς το παρόν, τουλάχιστον- η οικονομία της Ευρωζώνης εμφανίζεται σχετικά ανθεκτική: Η ανεργία υποχώρησε τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τρεισήμισι χρόνων, έστω και αν το ποσοστό παραμένει διψήφιο (10,9%), ενώ η πιστωτική επέκταση προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις και η προσφορά χρήματος «ανεβάζουν ταχύτητα». Στον φόντο αυτό, συνεδριάζει σήμερα το Δ.Σ. της ΕΚΤ για πρώτη φορά μετά την «παύση» του καλοκαιριού. Οι αναλυτές δεν αναμένουν νέες πρωτοβουλίες «εδώ και τώρα» από την ΕΚΤ, ιδίως εάν ληφθεί υπόψη ότι σε λίγες ημέρες (16-17 Σεπτεμβρίου) συνεδριάζει και η Fed, με ορατό το ενδεχόμενο να αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου. Εντείνονται, ωστόσο, οι προσδοκίες ότι ο κ. Ντράγκι θα διαβεβαιώσει ότι θα πράξει οτιδήποτε απαιτείται (whatever it takes) για να επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό.

Σεναρία
Ειδικότερα, πολλοί αναμένουν «σήμα» ότι η ΕΚΤ επεξεργάζεται μοντέλα ενίσχυσης του προγράμματος χρήματος, είτε μέσω της επέκτασης του χρονικού του ορίζοντα πέραν του Σεπτεμβρίου 2016, είτε με αύξηση του μηνιαίου πλαφόν αγοράς τίτλων, είτε με διεύρυνση της «δεξαμενής» των επιλέξιμων προς αγορά χρεογράφων. Αποφασιστικό ρόλο στις μελλοντικές αποφάσεις της τράπεζας θα διαδραματίσουν οι νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό (επικαιροποιούνται ανά τρίμηνο) που θα παρουσιαστούν σήμερα. Εάν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό αναθεωρηθούν ουσιαστικά προς τα κάτω (όπως πολλοί αναμένουν...), τότε τυχόν εφησυχασμός από πλευράς του κ. Ντράγκι δύσκολα θα μπορούσε να δικαιολογηθεί...


 
website counter
friend finderplentyoffish.com