Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Μεγάλο στοίχημα τα κόκκινα δάνεια

Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αναμένεται να καθορίσει εν πολλοίς τόσο την έξοδο των ελληνικών επιχειρήσεων από την πιστωτική ασφυξία όσο και τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, αναφέρει σε άρθρο του το πρακτορείο Reuters.



Οπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, οι άμεσες προοπτικές για τη χώρα είναι δυσοίωνες. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν είναι αρκετή για να ανοίξει η στρόφυγγα της ρευστότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Φ. Καραβία, διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank, «το τραπεζικό σύστημα θα επηρεαστεί από μία σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής σταθερότητας, της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων διάσωσης, της επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης αναθεώρησης του Οκτωβρίου και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με ιδιωτική συμμετοχή επενδυτών». Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα γίνουν γνωστές στο τέλος Οκτωβρίου. Μολονότι έχει προβλεφθεί ένα πακέτο 25 δισ. ευρώ, εκτιμάται πως θα απαιτηθούν 10-15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να περάσουν μία νέα δοκιμασία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη συμμετοχή ιδιωτών στη συγκεκριμένη διαδικασία δεν είναι ούτε η διαρροή καταθέσεων ούτε καν η πτώση των τιμών των μετοχών, που από ορισμένους θεωρείται και αγοραστική ευκαιρία. Είναι τα «κόκκινα» δάνεια που μπορούν να διευρύνουν την έλλειψη κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων και στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται λύσεις.

Πώληση δανείων
Το άρθρο αναφέρεται στις προσπάθειες που έγιναν κατά το παρελθόν να πουληθούν δάνεια, που απετράπη λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Επίσης, γίνεται αναφορά στην ιδέα δημιουργίας μίας «κακής» τράπεζας που μπορεί να προσελκύσει διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον παρά το κόστος που αυτή προάγει στους φορολογούμενους. Τέλος, αναφέρεται στο ενδεχόμενο πώλησης Cocos (που θα αντιπροσωπεύουν μετατρέψιμο χρέος σε μετοχές) ως τμήμα της ανακεφαλαιοποίησης.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com