Πυρετός προετοιμασιών επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή τη Δευτέρα του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2016 όπου θα αποτυπώνεται το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του Μνημονίου και η λίστα των προαπαιτούμενων που θα έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές για να «ξεκλειδώσει» η υποδόση των 3 δισ. ευρώ.
Την ίδια ημέρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για το κρίσιμο για την Ελλάδα Eurogroup, ενώ θα ξεκινήσει η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.
Το Eurogroup της Δευτέρας θεωρείται από το οικονομικό επιτελείο ως ο πρώτος κρίσιμος σταθμός μιας μακράς διαδρομής που αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος του 2015, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η κάθοδος και των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών. Ωστόσο, άγνωστη παραμένει η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής στην Αθήνα, καθώς οι δανειστές έχουν διαμηνύσει ότι θα πρέπει πρώτα να έχει ολοκληρωθεί το σημαντικότερο μέρος των προαπαιτούμενων δράσεων.
Πρώτη λίστα προαπαιτούμενωνΗ Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει άμεσα 48 εκκρεμότητες. Πρόκειται για τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνει η πρώτη λίστα τα οποία θα πρέπει να υιοθετηθούν για να αποδεσμευτούν τα 2 δισ. ευρώ της δόσης ενώ θα ακολουθήσει η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη λίστα μέτρων, η εφαρμογή των οποίων θα απελευθερώσει το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ της δόσης των 3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη λίστα προαπαιτούμενων για τα 2 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
Ενεργοποίηση αυτόματων κατασχέσεων για οφειλές άνω των 70.000 ευρώ στο Δημόσιο.
Μέτρα για μη αναστρέψιμη ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ ή ισοδύναμα.
Αλλαγές σε ρύθμιση 100 δόσεων (αύξηση επιτοκίου-μείωση δόσεων).
Σχέδιο εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών Δημοσίου σε ιδιώτες.
Αλλαγές στο ποινολόγιο της Εφορίας.
Ειδικά Σχέδια Χωροταξικής Ανάπτυξης Δημόσιων Ακινήτων.
Άνοιγμα Επαγγελμάτων (ιδιοκτησιακό καθεστώς φαρμακείων).
Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για κατάργηση πρόωρων συντάξεων.
Μέτρα για διευκόλυνση αδειοδότησης επιχειρήσεων.
Εφαρμογή προτάσεων ΟΟΣΑ ? Παγκόσμιας Τράπεζας για εργαλειοθήκη.
Σχέδιο για την αξιοποίηση της Τεχνικής Βοήθειας από την Ε.Ε.
Σχέδιο για τη θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Σχέδιο αναδιάρθρωσης ΟΑΣΑ.
Συγχώνευση όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ.
Βελτιώσεις στο σύστημα ΗΔΙΚΑ.
Στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρόκειται να ενημερώσει τους συναδέλφους του για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στα μείζονα ζητήματα της συμφωνίας με αιχμή την υλοποίηση των μέτρων που περιγράφονται σ’ αυτή, αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων θα κρίνει και την έκβαση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Όπως ξεκαθάρισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης την περασμένη Πέμπτη, η πρώτη αξιολόγηση από τους ελεγκτές του «κουαρτέτου» των πιστωτών πρέπει να κλείσει έως τις 15 Νοεμβρίου, προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών εντός του έτους και να αποφευχθεί έτσι ο κίνδυνος «κουρέματος» καταθέσεων, ο οποίος πηγάζει από το γεγονός ότι από την 1η Ιανουαρίου 2016 τίθεται σε ισχύ η κοινοτική οδηγία για τη διάσωση τραπεζών που προβλέπει ακόμα και «κούρεμα».
Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα του Eurogroup «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει το συμβούλιο σχετικά με τις προτεραιότητες πολιτικής της νέας κυβέρνησης όπως προέκυψε από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 2015. Το Eurogroup θα συζητήσει την τρέχουσα κατάσταση και τα επόμενα βήματα όσον αφορά στην εφαρμογή του νέου προγράμματος».
Δημοσιονομικά μεγέθη
Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα ενσωματώνεται και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2015 όπου οι προβλέψεις για τα έσοδα είναι σύμφωνα με πληροφορίες χειρότερες (βρίσκονται κοντά στα 47 δισ. ευρώ) ενώ αντίθετα είναι καλύτερες για την ύφεση.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι η ελληνική οικονομία είναι πιο κοντά στο σενάριο για ύφεση 1,5% το 2015, παρά σ’ αυτό των δανειστών που προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2,2% με 2,3%. Το σενάριο αυτό υποστηρίζεται και από τα μέχρι τώρα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δείχνουν ότι στα δύο πρώτα φετινά τρίμηνα το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5%.
Και ενώ για την πορεία του ΑΕΠ υπάρχει ακόμη αισιοδοξία η εικόνα για όλα τα υπόλοιπα μεγέθη είναι γκρίζα.
Σύμφωνα με τους αναθεωρημένοι στόχους τα συνολικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού θα «προσγειωθούν» φέτος στα 47,560 δισ. ευρώ έναντι στόχου 50,871 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η «κληρονομιά» που αφήνει ο φετινός προϋπολογισμό στον επόμενο προϋπολογισμό είναι μία «τρύπα» 3,371 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία που για να κλείσει είτε θα πρέπει να περικοπούν δαπάνες και κονδύλια από το ΠΔΕ είτε το κενό αυτό να κλείσει με νέους φόρους.
Στις εισπράξεις αυτές, έχουν υπολογιστεί και τα έσοδα 2,65 δισ. από τον ΕΝΦΙΑ η τελευταία δόση του οποίου θα εισπραχθεί τον Φεβρουάριο του 2016.
ΠΡΟΒΛΕΨΗ
Αύξηση εσόδων 1,5 έως 2 δισ. ευρώ
Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα προβλέπει έσοδα τουλάχιστον 1,5 έως 2 δισ. ευρώ περισσότερα σε σύγκριση με φέτος. Το εισπρακτικό αυτό άλμα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ την προσεχή χρονιά, ήταν ούτως ή άλλως απαιτητικό.
Το προσχέδιο και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2016-2019 που θα ακολουθήσει σε λίγες εβδομάδες θα αποτελέσουν τα πρώτα δείγματα γραφής του οικονομικού επιτελείου της νέας κυβέρνησης, γι’ αυτό και θα μπουν στο «μικροσκόπιο» των πιστωτών με σχολαστικότητα. Το «κουαρτέτο» των δανειστών δεν προβλέπεται να επιτρέψει να χαλαρώσει η «θηλιά» των μνημονιακών μέτρων ακόμα και αν αποδεχθούν τις ελληνικές εκτιμήσεις και, κατά συνέπεια, η μάχη που θα χρειαστεί να δώσει η κυβέρνηση για τα δημοσιονομικά ζητήματα στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης προμηνύεται σκληρή.
Ο προϋπολογισμός του 2016 θα πρέπει να ενσωματώσει νέο γύρο επώδυνων μέτρων, με κυριότερα:
Την εξοικονόμηση πόρων από το ασφαλιστικό με παρεμβάσεις όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ στο ανώτερο 20% των δικαιούχων από τον Μάρτιο του 2016.
Την περικοπή της δαπάνης για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης κατά 50%.
Το «ψαλίδι» στις μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου με καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και μείωση των μη μισθολογικών δαπανών (υπερωρίες, εκτός έδρας, έξοδα μετακίνησης κ.λπ.) κατά 240 εκατ. ευρώ.
Τη μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ.
Μείωση κατά 240 εκατ. ευρώ των μη μισθολογικών δαπανών σε υπουργεία, ΝΠΙΔ και φορείς του Δημοσίου. Στο «κούρεμα» εμπίπτουν έξοδα για μετακινήσεις, υπερωρίες, υπηρεσιακά συμβούλια, λειτουργικά έξοδα, ενοίκια για τη στέγαση των υπηρεσιών του Δημοσίου κ.ά. 200 εκατ. ευρώ.
Το «ψαλίδισμα» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 200 ? 250 εκατ. ευρώ.