Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Πληρωμές με κάρτες και πολλαπλά οφέλη

Πριν λίγες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, επισήμανε ότι μελετάται, για όσους χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, να έχουν επιπλέον φοροελαφρύνσεις.



Επίσης τόνισε ότι το αφορολόγητο όριο θα κτίζεται με τη χρήση των καρτών για την εξόφληση των σχετικών συναλλαγών, ενώ σημείωσε ότι αναζητείται τρόπος έτσι ώστε να υπάρξουν κίνητρα και στους επαγγελματίες. Για δε τις εναπομείνασες δαπάνες οι οποίες παρέχουν μείωση φόρου, π.χ. ιατρικές, αυτές μελετάται να αναγνωρίζονται μόνο εφόσον εξοφλούνται μέσω των καρτών.

Οι δηλώσεις αυτές του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού δεν μπορεί παρά μόνο να κριθούν θετικά. Η γενικευμένη χρήση του πλαστικού χρήματος έχει αποδειχθεί διεθνώς ότι μειώνει, σε σημαντικό βαθμό, τα φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς, συνεπώς πρέπει να γίνει πράξη το ταχύτερο δυνατόν και στη χώρα μας.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η χρήση καρτών δεν είναι εύκολη για όλους τους πολίτες, προτάσσοντας ως επιχειρήματα ότι δεν είναι δυνατόν να μάθει ένας ηλικιωμένος να χρησιμοποιεί κάρτες ή κάποιος δεν θέλει να χρησιμοποιεί κάρτες γιατί θα ξέρει το υπουργείο τις καταναλωτικές του συνήθεις, ή ακόμα και το ότι κάποιοι θεωρούν ότι οι κάρτες φέρουν το χάραγμα του αντίχριστου!

Η τελευταία ειδικά δικαιολογία είναι απλώς για γέλια, το σίγουρο είναι ότι κανείς στο υπουργείο Οικονομικών δεν ενδιαφέρεται για τις καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών και τέλος ένα από τα θετικά των capital controls είναι ότι πολύ περισσότεροι πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας, εξοικειώθηκαν με το πλαστικό χρήμα, συνεπώς οι ανωτέρω δικαιολογίες είναι απλά δικαιολογίες αυτών οι οποίοι δεν θέλουν ή φοβούνται, ο καθένας για τους «λόγους» του, τη γενικευμένη χρήση των καρτών.

Το μέτρο, κατά την άποψή μου, το οποίο συμπίπτει και με την άποψη φορέων της αγοράς, πρέπει να εφαρμοσθεί άμεσα και σε συνδυασμό με τις κατάλληλες παρεμβάσεις στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος, ήτοι ουσιαστικές φοροελαφρύνσεις στους χρήστες, μείωση στα διεθνή επίπεδα των προμηθειών των τραπεζών και κίνητρα στους επαγγελματίες, να αποτελέσει το πρώτο μα συνάμα και το πιο ουσιαστικό βήμα για την επιτυχή πλέον αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Εξάλλου πολύ εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι, αν είχε συλληφθεί, έστω ένα μέρος, της φοροδιαφυγής δεν θα γινόταν λόγος για μη διαχειρίσιμο δημόσιο χρέος, δεν θα γινόταν λόγος για προσπάθεια τόνωσης των δημοσίων εσόδων με μειώσεις κοινωνικών και όχι μόνο παροχών και λήψη φορολογικών μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα.

Αντί λοιπόν να βλέπουμε ή να εφευρίσκουμε προβλήματα όταν ανακοινώνεται η πρόθεση για την εφαρμογή ενός σωστού μέτρου, το οποίο θα συμβάλει στη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, καλό είναι να επικροτήσουμε την πρόθεση και να απαιτήσουμε την ταχύτατη υλοποίησή του. Κερδισμένοι από την εφαρμογή του μέτρου δεν θα είναι μόνο οι καταναλωτές αλλά και οι επαγγελματίες γιατί η αναμενόμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων, ειδικά από τον ΦΠΑ που σήμερα η εισπραξιμότητά του είναι χαμηλή, θα επιτρέψει στο οικονομικό επιτελείο τη μελλοντική μείωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης για πολίτες και επιχειρήσεις.

Εντός των ημερών αναμένεται η δημοσιοποίηση των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος ελπίζοντας όλοι να είναι λογικές και κοινωνικά δίκαιες, να έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και φυσικά να κάνουν τα ουσιαστικά βήματα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com