Τις τελευταίες ημέρες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παίζει το ρόλο του... κακού και ταυτόχρονα μοιάζει με το «καμπανάκι» κινδύνου.
Κάτι σαν συναγερμός προς την Ελλάδα και την Ευρώπη σε ό,τι αφορά την ελληνική κρίση και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.
Η έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Κρ. Λαγκάρντ ηχεί «παράταιρα» στα αφτιά της Αθήνας, αφού δίνει εντελώς διαφορετικές προβλέψεις για φέτος και για το 2016. Μόνο το χρέος που ξεπερνά το 200% και το γεγονός ότι η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη, σύμφωνα με το ΔΝΤ, δείχνει ότι οι οικονομολόγοι του Ταμείου επιδιώκουν να προειδοποιήσουν την ελληνική κυβέρνηση.
Η χθεσινή, ηχηρή παρέμβαση της κ. Λαγκάρντ από το Περού κινείται στο ίδιο μήκος κύματος. Η «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ επανέλαβε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και υπογράμμισε ότι για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, θα πρέπει να υιοθετηθεί το πακέτο μεταρρυθμίσεων. Το οποίο περιλαμβάνει γενναίες μεταρρυθμίσεις, κυρίως στο συνταξιοδοτικό.
Ταυτόχρονα η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι μπορεί να χρειαστούν νέα μέτρα 1,3 δισ. πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί.
Το συμπέρασμα από το «μπαράζ» των παρεμβάσεων του ΔΝΤ είναι ότι όσο η Ελλάδα (και η Ευρώπη) καθυστερεί να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, τόσο ο «λογαριασμός» ανεβαίνει και η χώρα θα «βουλιάζει». Ηδη χάθηκαν σχεδόν τρεις μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας λόγω των εκλογών και τα πρώτα προαπαιτούμενα δεν έχουν πάει στη Βουλή. Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν ικανοποιεί κανέναν και που δημιουργεί νέο κύκλο αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας. Το χειρότερο είναι πως κάθε ημέρα που περνά χωρίς να εφαρμόζονται οι υποσχέσεις της κυβέρνησης, ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός γίνεται όλο και μεγαλύτερος.
Πρέπει, λοιπόν, να επιταχύνει η κυβέρνηση τις διαδικασίες και να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα διώξουν τα σύννεφα που έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται πάνω από την... πλατεία Συντάγματος.