Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η νομοθετική ρύθμιση για την επιβολή ΕΝΦΙΑ και στα ακίνητα που κατέχουν Έλληνες στο εξωτερικό.
Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τους θεσμούς έχει καταλήξει στο σχέδιο βάσει του οποίου θα υποχρεωθούν όλοι όσοι έχουν ακίνητα στο εξωτερικό να τα δηλώσουν στο περιουσιολόγιο και στο Ε9, έτσι ώστε να φορολογηθούν για πρώτη φορά, αναφέρει σε δημοσίευμα του το "Βήμα της Κυριακής". Η νέα φορολογία θα τεθείς σε ισχύ από το 2016.
Ταυτόχρονα, οι δηλώσεις θα αποτελέσουν βάση για τον έλεγχο του "πόθεν έσχες", δηλαδή αν τα εισοδήματα κτήσης αυτών των ακινήτων είναι δηλωμένα ή όχι. Επίσης, το υπουργείο θα θελήσει να διαπιστώσει αν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς στις χώρες που κατέχουν τα ακίνητα- καθώς είναι σπάνιο να μην ισχύει αυτό.
Όπως έγινε γνωστό, η εν λόγο φορολογική "συνταγή", φορολόγησης περιουσιακών στοιχείων του εξωτερικού για τους έλληνες φορολογούμενους που ζουν στην Ελλάδα, αντιγράφηκε από την Ιταλία. Πιο συγκεκριμένα, τον εφάρμοσε ο Romano Prodi το 2011, όταν επέβαλε φορολογία στα ακίνητα που διαθέτουν οι Ιταλοί στο εξωτερικό, με σημαντικά εισπρακτικά αποτελέσματα, αλλά και αποκάλυψη εστιών φοροδιαφυγής.
Ο τρόπος υπολογισμού
Το ελληνικό ΥΠΟΙΚ σκοπεύει να αθροίσει τα ακίνητα που διαθέτουν οι φορολογούμενοι στο εξωτερικό με αυτά που κατέχουν στην Ελλάδα και υπολογιστεί ένας φόρος στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας.
Με αυτόν τον τρόπο θα ανέβει σημαντικά το άθροισμα της αξίας των ακινήτων και πέραν του αρχικού φόρου επί της αξίας του ακινήτου, ο ιδιοκτήτης θα επιβαρυνθεί και με συμπληρωματικό φόρο καθώς θα αυξηθεί σημαντικά το συνολικό ύψος της ακίνητης περιουσίας- και αυτή είναι η μεγάλη "παγίδα" για τους ιδιοκτήτες ακινήτων του εξωτερικού.
Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, αν ένα ακίνητο βρίσκεται για παράδειγμα στη Γαλλία έχει επιβαρυνθεί με φόρο υψηλότερο από αυτόν που αντιστοιχεί στον συντελεστή που θα επιβάλει το ελληνικό ΥΠΟΙΚ, τότε ο ιδιοκτήτης του δεν θα επιβαρυνθεί επιπλέον για το συγκεκριμένο ακίνητο. Αν όμως ο φόρος είναι χαμηλότερος, τότε θα κληθεί να πληρώσει τη διαφορά.
Στη ρύθμιση που προωθείται, θα υπάρχει πρόβλεψη κάθε χρόνο αν προσκομίζεται στις ελληνικές αρχές, ένα πιστοποιητικό που θα εκδίδουν οι Αρχές τις χώρας που βρίσκεται το ακίνητο, το οποίο να αναφέρει το ύψος του φόρου περιουσίας και την αξία επάνω στην οποία υπολογίστηκε ο φόρος.
Στη συνέχεια η ελληνική πλευρά θα συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία των ακινήτων που βρίσκονται στο εξωτερικό και θα τα αθροίζει με αυτά που βρίσκονται στο Ε9.
Καθώς στο εξωτερικό απουσιάζει η έννοια της αντικειμενικής αξίας, θα χρησιμοποιείται το κόστος που προκύπτει από την πράξη αγοράς του ακινήτου ή την εμπορική αξία από τον τόπο στο οποίο βρίσκεται το ακίνητο.
Ο συντελεστής ισούται κατά κανόνα με το 0,76% της αξίας των ακινήτων και υπολογίζεται κατ’ αναλογία του μεριδίου ιδιοκτησίας και των μηνών του έτους ιδιοκτησίας. Ο συντελεστής μειώνεται στο 0,4% για ατ ακίνητα που προορίζονται για κύρια κατοικία. Από τον ιταλική εκδοχή του φόρου, μπορεί να αφαιρεθεί ο ενδεχόμενος φόρος περιουσίας που καταβάλλεται στη χώρα στην οποία βρίσκεται το ακίνητο. Στην ελληνική ρύθμιση ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ επί της αξίας του ακινήτου.