Μεταθέτει χρονικά το «τέλος» των capital controls η κυβέρνηση. Δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, τονίζεται ότι η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών προσδιορίζεται στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016.
Τα παραπάνω ανέφερε στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων επί του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2016.
Παράλληλα, ο Γ. Χουλιαράκης εκτίμησε ότι ελληνική οικονομία θα εισέλθει σύντομα σε τροχιά ταχείας ανάπτυξης και από το 2017 έως το 2019, θα μεγεθύνεται με ρυθμούς από 2,8% έως 3,1% το έτος. Προέβλεψε δε, ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων έως το 2018, θα επιτρέψει ηπιότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε ότι η ύφεση του 2015 είναι το αποτέλεσμα μιας εντυπωσιακής πτώσης των ιδιωτικών επενδύσεων, εξαιτίας της πιστωτικής ασφυξίας, την οποία δημιούργησε η άλλη πλευρά της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να οδηγήσει την κυβέρνηση της Αριστεράς στη συμφωνία.
Στο μεταξύ ως «αντιαναπτυξιακό, οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο», χαρακτήρισε το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή, ο βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας.
«Τα μεγέθη του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού, αποτυπώνουν ότι το κόστος της διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα, για το 2015 και το 2016, επιβεβαιώνει την επιστροφή της χώρας στην ύφεση, στα πρωτογενή ελλείμματα, στη αύξηση του δημοσίου χρέους, στη διόγκωση της ανεργίας», εκτίμησε ο Χρ. Σταϊκούρας.
Σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα το Προσχέδιο Προϋπολογισμού «επιβεβαιώνει ότι η χώρα, με οδηγό την αριστερή κυβέρνηση, έχει επιστρέψει στο «καθοδικό σπιράλ''» και ότι στο προσχέδιο περιλαμβάνονται «νέα, πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, προκειμένου, για πρώτη φορά από το 2009, να επιτευχθεί χειρότερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την προηγούμενη χρονιά».