Υπό κατάρρευση είναι το εθνικό σύστημα υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι η αναμονή για ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία φθάνει μέχρι και δύο χρόνια, ενώ εκατοντάδες καρκινοπαθείς αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία τους, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή τους.
Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Πολιτικής Υγείας, Κυριάκο Σουλιώτη στο 4ο Πανελλήνιο συνέδριο ασθενών, το 32% των ογκολογικών ασθενών δεν έχει πρόσβαση σε γιατρό κυρίως εξαιτίας της καθυστέρησης στο κλείσιμο του ραντεβού, της απόστασης και της δυσκολίας μετακίνησης, ενώ το 28% των καρκινοπαθών δεν έχει πρόσβαση στα φάρμακά του.
Τα φαρμακεία των νοσοκομείων «στερεύουν» και οι ασθενείς δίνουν αγώνα δρόμου για να βρουν το φάρμακό τους σε κάποιο νοσοκομείο. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα, το 40% των ασθενών να λαμβάνει με καθυστέρηση τη θεραπεία του ή ακόμη και να χάνει δόση της θεραπείας, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή του.
Την ίδια ώρα, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Δημήτρης Βαρνάβας, η αναμονή για ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων φθάνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τα δύο χρόνια, ενώ οι γιατροί εξετάζουν σε καθημερινή βάση 30 - 40 ασθενείς.
Το σύστημα υγείας βρίσκεται σε «διαρκή διακινδύνευση» αναγνώρισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός από το βήμα του συνεδρίου, τονίζοντας πως το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης με στόχο να αυξηθεί η χρηματοδότηση για τα νοσοκομεία και να ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό τους, ενώ προχωρεί σε αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας δίνοντας έμφαση στον οικογενειακό γιατρό.