Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων που καθιστά τα ελληνικά ομόλογα ασφαλέστερη επενδυτική επιλογή, επιτεύχθηκε χάρη στην αυξημένη πολιτική σταθερότητα και την έναρξη των συζητήσεων για την εφαρμογή του νέου προγράμματος, σύμφωνα με τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τον Οκτώβριο που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα, στη σχετική παράγραφο αναφέρεται: "Σχετικά με τις χώρες που τελούν σε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, εμφάνισαν ραγδαία πτώση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων τους. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην προοπτική για μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα, αλλά και στο γεγονός ότι ξεκίνησαν (τον Οκτώβριο) οι διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή του μνημονίου, ενώ για την Κύπρο, αποδίδεται στην επιτυχημένη ολοκλήρωση των δύο τελευταίων αξιολογήσεων που επέτρεψαν την ένταξη των κρατικών ομολόγων της χώρας στο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ".
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, αυξημένος εμφανίζεται ο κίνδυνος να μην πετύχει και πάλι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον στόχο για τον πληθωρισμό καθώς τα τωρινά μέτρα ίσως να μην επαρκούν.
Αν και τα μέτρα νομισματικής στήριξης της ΕΚΤ αποδίδουν, η τράπεζα δέχεται περιορισμένη έξωθεν βοήθεια καθώς οι κρατικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες είναι απογοητευτικές και το επενδυτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γνωστό και ως Σχέδιο Γιούνκερ, δεν έχει δυναμική, ανέφερε η τράπεζα σύμφωνα με πρακτικά της συνεδρίασης στις 22 Οκτωβρίου.
Αποτυπώνοντας τις συζητήσεις που γίνονται εντός του διοικητικού συμβουλίου, η τράπεζα είπε ότι είτε θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι δεν μπορεί να ειτύχει τον στόχο είτε θα πρέπει να λάβει πιο αποφασιστικά μέτρα, ενδεχομένως με μια μεγαλύτερη γκάμα εργαλείων.
Η τράπεζα επανέλαβε ότι είναι έτοιμη να δράσει και ότι θα επανεξετάσει τις πολιτικές της στη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου.
"Η… επικαιροποίηση από τα στελέχη της ΕΚΤ των προβλέψεων του Σεπτεμβρίου… υποδηλώνει ότι υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι στο βασικό σενάριο του Σεπτεμβρίου", είπε η ΕΚΤ αναφερόμενη στις οικονομικές προβλέψεις.
"Η προβλεπόμενη εξομάλυνση του πληθωρισμού προς το 2% είναι πιθανό να μετατεθεί και πάλι χρονικά, όπως συνέβη και με τις προηγούμενες προβλέψεις", ανέφερε η τράπεζα.
Μια τέτοια τάση είναι ενδεχομένως "ανησυχητική", ιδιαίτερα καθώς η ανάκαμψη του δομικού πληθωρισμού επίσης καθυστερεί και η μετακύλιση των χαμηλών τιμών εμπορευμάτων στον δομικό πληθωρισμό είναι ταχεία και έντονη.
"Ο αντίκτυπος εξωτερικών παραγόντων και έντονης αβεβαιότητας εγείρει την πιθανότητα τα μέτρα της ΕΚΤ… να μην αποκτούν επαρκή δυναμική…προκειμένου να επιτευχθεί ο τελικός τους στόχος", ανέφερε η τράπεζα.