Θόρυβο προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο υπουργός Οικονομίας,εκτιμώντας ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί γύρω στις 27 Απριλίου, σε ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που διοργανώνεται από τον Economist στο Βερολίνο, φέρεται να υποστήριξε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο έως το 2022 και το ζήτημα που τίθεται είναι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.
Η αναφορά στο χρέος, πυροδότησε σειρά δημοσιευμάτων αλλά και την αντίδραση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και λίγο αργότερα από το γραφείο του υπουργού εκδόθηκε νέα δήλωση, «αναφορικά με παραπλανητικά δημοσιεύματα περί ανατροπής στη θέση της κυβέρνησης για το χρέος τα οποία είναι εκτός τόπου και χρόνου».
Ανακοίνωση
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση με τη δήλωση του υπουργού από το Βερολίνο, ο κ. Σταθάκης υποστήριξε πως «με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να κλείσει και το ζήτημα της βιωσιμότητας του μακροχρόνιου χρέους της Ελλάδας. Διαφορετικά θα καταστεί δυσχερής η προσέλκυση μακροχρόνιων επενδύσεων στη χώρα».
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί κοντά στις 27 Απριλίου, και εκτίμησε πως τόσο το φορολογικό όσο και το συνταξιοδοτικό θα «περάσουν» από τη Βουλή χωρίς σημαντικά προβλήματα.
Ακόμα, ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως «βλέπει» ισχυρή κυκλική ανάπτυξη αυτή τη στιγμή, ενώ εκτίμησε πως το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα βελτιώνεται μέρα με τη μέρα και θα υπάρξει οικονομική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο ενώ ανέφερε πως οι ελληνικές αποκρατικοποιήσεις ενδέχεται να αποφέρουν 7 - 8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον υπουργό στόχος της κυβέρνησης μετά την επίτευξη της συμφωνίας του Ιουλίου, ήταν να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία μετά από μια μακρά περίοδο σύγκρουσης και για να γίνει αυτό εφικτό, η κυβέρνηση κατήρτισε ολοκληρωμένο οδικό χάρτη με πέντε στάδια:
1 Συγκεκριμενοποίηση της συμφωνίας
2 Επιτυχημένη ολοκλήρωση των δύο κύκλων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.
3 Επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.
4 Ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
5 Οριστική διευθέτηση του ζητήματος του μακροχρόνιου χρέους, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί το περιβάλλον για μακροπρόθεσμα επενδυτικά σχέδια.
Όπως εκτίμησε απαιτείται νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα για να διασφαλιστεί ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον, ενώ τα πρώτα βήματα υλοποιούνται άμεσα από την κυβέρνηση μέσα από:
• Το νέο αναπτυξιακό νόμο που εστιάζει στις επιχειρήσεις start - ups
• Το Αναπτυξιακό Ταμείο που θα συγκεντρώσει όλα τα χρηματοδοτικά μέσα για την ενίσχυση δυναμικών τομέων όπως τον αγροδιατροφικό, πληροφορική, υπηρεσίες υγείας, ενέργεια, ναυτιλία και τουρισμό.
• Σταθεροποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με κίνητρα για ενίσχυση νευραλγικών τομέων της οικονομίας αλλά και την ψήφιση ενός νέου νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις.