Απάντηση σε στοιχεία σε όσους αμφισβητούν την βελτίωση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα τοποθετεί σε υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.
Ενδεικτική αυτής της στρατηγικής, η παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά, ο οποίος με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter απάντησε στους «καταστροφολόγους» της ΝΔ -όπως τους χαρακτηρίζει- παραθέτοντας γράφημα με βασικά στοιχεία της οικονομίας, για τα οποία καταγράφεται θετική υπέρβαση των σχετικών προβλέψεων που είχαν γίνει.
Συγκεκριμένα ο κ. Παππάς αναφέρθηκε σε οκτώ «επιτυχίες» της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως:
• Η ύφεση σχεδόν εκμηδενίστηκε, την ώρα που κάποιοι την προέβλεπαν ακόμη και στο 7%.
• Ο τουρισμός έκανε ρεκόρ με 25 εκατομμύρια επισκέπτες, αριθμός που φέτος αναμένεται να ξεπεραστεί.
• Η Ελλάδα ήταν πρώτη στην απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ.
• Επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα 0,2%, ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε έλλειμμα 0,25%.
• Η ανεργία μειώθηκε κατά 2,1 μονάδες.
• Αυξήθηκε κατά 5,5% στα 6,75 δισ. ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
• Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κόστισε στο Δημόσιο 5,7 δισ. ευρώ, ενώ η Συμφωνία προέβλεπε 25 δισ.
Οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις ευνοούν το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών και οι ασφαλιστικές-φορολογικές αλλαγές προστατεύουν το 90% των αγροτών».
Ο κ. Παππάς, όμως, επέμεινε και χθες στην κριτική προς το ΔΝΤ αναφέροντας σε άλλη του ανάρτηση ότι «δεν μπορεί να είναι περήφανο για τις προβλέψεις του σχετικά με την ελληνική οικονομία» και παραθέτοντας την εκτίμηση του Ταμείου για την ύφεση στην Ελλάδα το 2015 (-2,3%) , καθώς και το τελικό ποσοστό που αποτυπώθηκε στο -0,2%. Αναφερόμενος δε στον ρόλο του ΔΝΤ και την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του χρέους ο υπουργός Επικρατείας σε συνέντευξή του ξεκαθάρισε πως «η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μέσο για να ανατάξουμε την οικονομία, όχι δικαιολογία για να την καταστρέψουμε με συνταγή ΔΝΤ». Θέτοντας δε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης σημείωσε πως «αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα, είναι να βεβαιωθούμε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση χωρίς μέτρα που ακυρώνουν τις όποιες δυνατότητες της οικονομίας έχουν διαφανεί αυτή τη στιγμή και μετά, όπως έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους μας, να συζητήσουμε με ειλικρίνεια το θέμα του χρέους και να δώσουμε μία οριστική λύση». «Η συζήτηση για το χρέος πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση, όχι επειδή το λέει η κυβέρνηση, αλλά επειδή έτσι ορίζει η συμφωνία», πρόσθεσε ο κ. Παππάς, προειδοποιώντας πως «εάν το ΔΝΤ επιθυμεί να αλλάξει η συμφωνία ή παράμετροι της συμφωνίας, θα πρέπει να πείσει και το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής και τα κοινοβούλια των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που θα κληθούν να επικυρώσουν την καινούργια συμφωνία».