Η περίπτωση της «Ηλεκτρονικής Αθηνών» είναι μια από τις εκατοντάδες των τελευταίων ετών. Ηχηρή λόγω του μεγέθους της εταιρείας ή του ονόματος, όμως, αποτελεί απλά την κορυφή του παγόβουνου.
Η πραγματική οικονομία ασφυκτιά, καθώς η ρευστότητα βρίσκεται στο μηδέν. Οι επιχειρήσεις αδυνατούν να χρηματοδοτηθούν από τον εγχώριο τραπεζικό τομέα, ο οποίος με τη σειρά του αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία είναι ολοφάνερη. Από πέρυσι τον Φεβρουάριο η χώρα συνεχώς... διαπραγματεύεται συσσωρεύοντας όλα και περισσότερα προβλήματα σε μια παραπαίουσα αγορά.
Πρόσφατα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ δείχνουν ότι σε «κόκκινη ζώνη» βρίσκονται το β΄ εξάμηνο του έτους πάνω από 21 χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ κινδυνεύουν περισσότερες από 50 χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Ηδη στην αγορά οι φήμες για νέα ηχηρά λουκέτα είναι όλο και πιο συχνές και περιγράφουν μια κατάσταση «ασφυξίας» που δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ χρόνο.
Ο ΣΕΒ χθες έστειλε νέο προειδοποιητικό μήνυμα αναφέροντας το μείζον θέμα της υπερφορολόγησης. «Το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό, καθώς το διαθέσιμο εισόδημα και τα κίνητρα για εργασία και επιχειρηματικότητα θα καταρρεύσουν, οδηγώντας την οικονομία εκ νέου σε ύφεση και υποσκάπτοντας την επίτευξη των στόχων του μνημονίου».
Είναι πλέον πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι ο συνδυασμός των συνεχόμενων φόρων που πλήττουν το πραγματικό εισόδημα και οδηγούν σε μείωση της κατανάλωσης και η έλλειψη ρευστότητας στις επιχειρήσεις αποτελούν ένα «δολοφονικό μείγμα» για την οικονομία. Αν μάλιστα προστεθεί και ο βρόχος των «κόκκινων» δανείων, γίνεται αντιληπτό ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να επανέλθει στην ανάπτυξη και ταυτόχρονα να δημιουργήσει τις συνθήκες για αύξηση των επενδύσεων και μείωση της ανεργίας.
Πρέπει κάποτε να αντιληφθεί το πολιτικό σύστημα ότι οι εύκολες λύσεις δεν είναι ο «στραγγαλισμός» της αγοράς, αλλά η παροχή κινήτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Δεν είναι οι νέοι φόροι αλλά ο περιορισμός του κράτους, οι μεταρρυθμίσεις, η ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Εύκολες συνταγές δεν υπάρχουν, αρκεί όμως να υπάρχει η θέληση για πλήρη ανατροπή του παραγωγικού μοντέλου.