Σάββατο 16 Απριλίου 2016

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Σε αρκετές περιπτώσεις από τις επιχειρήσεις που έβαλαν «λουκέτο» οι λόγοι που τους οδήγησαν στο «κλείσιμο» δεν περιορίζονται μόνο στις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης, καθώς προβλήματα υπήρχαν από πριν.



Όμως, η οικονομική κρίση επιδείνωσε την κατάστασή τους και η αδυναμία τους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα οδήγησε στην οριστική κατάρρευσή τους. Η κύρια αρνητική επίπτωση της οικονομικής ύφεσης δεν ήταν άλλη από τη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης από τους Έλληνες, οι οποίοι ξαφνικά είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται δραματικά και άρχισαν τις περικοπές δαπανών. Δεν είναι τυχαίο ότι από τους πρώτους κλάδους που παρουσίασαν σημαντική πτώση ήταν αυτός των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών, καθώς η τηλεόραση και οι υπολογιστές δεν χαρακτηρίζονται ως είδη πρώτης ανάγκης.

Έλλειψη ρευστότητας
Η μείωση των πωλήσεων είχε ως άμεσο αποτέλεσμα τον περιορισμό της ρευστότητας των επιχειρήσεων στο λιανεμπόριο, οι οποίες καλούνταν να συνεχίζουν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους τόσο προς τις τράπεζες, από τις οποίες είχαν λάβει σημαντικά δάνεια τις «καλές» εποχές, όσο και προς τους προμηθευτές τους. Οι περισσότεροι από τους τελευταίους ήταν διεθνείς εταιρείες, οι οποίες όταν είδαν ότι η κατάσταση δυσκολεύει, επέλεξαν να διασφαλιστούν, κάτι που σήμαινε ότι οι όροι αποπληρωμής που έθεταν ήταν περισσότερο αυστηροί, επιδεινώνοντας με αυτόν τον τρόπο την κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες, οι οποίες, επίσης, βρέθηκαν να πλήττονται από την κρίση, περιόρισαν και πλέον έχουν ουσιαστικά σταματήσει να δίνουν νέα δάνεια, ενώ είναι ιδιαίτερα προσεκτικές όσον αφορά τις αναδιαρθρώσεις υπάρχοντων δανείων.

Τη χαριστική βολή έδωσαν τα capital controls, η επιβολή των οποίων είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η ρευστότητα, να μειωθεί περαιτέρω η καταναλωτική δαπάνη και να γίνουν ακόμη πιο «αυστηροί» οι διεθνείς προμηθευτές.

Πολυεθνικές
Ένα άλλο πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές εταιρείες στον χώρο του λιανικού εμπορίου ήταν η υποστήριξη που λαμβάνουν οι θυγατρικές πολυεθνικών ομίλων από τις μητρικές εταιρείες που βρίσκονται στο εξωτερικό. Σε αρκετούς κλάδους, η κατάσταση που παρατηρήθηκε χαρακτηρίστηκε από τις ελληνικές εταιρείες ως «αθέμιτος ανταγωνισμός», καθώς υπήρξαν περιπτώσεις που οι θυγατρικές πολυεθνικών έσπευσαν να προχωρήσουν σε προσφορές και πόλεμο τιμών», γράφοντας σημαντικές ζημιές, τις οποίες, όμως, κάλυπταν οι μητρικές εταιρείες, εξαγοράζοντας πρακτικά μερίδια αγοράς.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com