«Η ΔΕΗ θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για να κάνει μείωση στα τιμολόγια», ανέφερε μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, Όλγας Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Περιβάλλοντος διευκρίνισε ότι παρά τη γενική πτωτική τάση διεθνώς των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν έχουν μειωθεί λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες, παρότι είχαν φέτος κατακόρυφη πτώση, φθάνουν στα 2.300.000.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, η δυνατότητα για μείωση των τιμολογίων, συναρτάται με την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης των 36 δόσεων χωρίς προκαταβολή για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση, με τη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα των διεθνών τιμών του πετραλαίου και του φυσικού αερίου, και τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά ενέργειας.
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ο υπουργός Περιβάλλοντος, είπε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ενσωμάτωση της ΔΕΗ στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, με τρόπο που να διασφαλίζει ότι της αναλογεί, μέσω των συμπράξεων με ιδιώτες, «στον αντίποδα της απαξίωσης και της ιδιωτικοποίησης, όπως τα είχαμε γνωρίσει τα προηγούμενα χρόνια».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση της βουλευτού της .Δ Φωτεινής Αραμπατζή, είπε ότι «δεν τίθεται θέμα ειδικού φόρου στο αέριο κίνησης, αλλά εκείνο που συζητείται στη διαπραγμάτευση είναι ειδικός φόρος κατανάλωσης στο αέριο κίνησης».
Καταλήγοντας ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα δεν θα πρέπει να συγκρίνεται μόνο με τη Βουλγαρία και την Τουρκία, χώρες που έχουν -όπως είπε- μεγάλα ελλείμματα στα εργασιακά δικαιώματα, αλλά να κατακτήσει ένα διαφορετικό ρόλο, ο οποίος θα βασίζεται στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.
Από την π λευρά του, ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Δικτύου της ΔΕΗ Ηρακλής Μενεγάτος αναφέρθηκε στο θέμα των ζημιών που υφίσταται η ΔΕΗ από τις κλοπές μετασχηματισμών, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των κλοπών εμφανίζει μείωση. Όπως είπε ο κ. Μενεγάτος, το 2011 τα κρούσματα ήταν 2.200, το 2012, 3.500, το 2013, 3.300 ενώ το 2014 και το 2015, έχουν περιορισθεί κατά 50%. Ανέφερε, επίσης, ότι τα περισσότερα κρούσματα σημειώνονται στις περιοχές της Λιβαδειάς και της Θήβας, και απέδωσε τη μείωση τους, στην εφαρμογή του σχεδίου Ήφαιστος της ΕΛΑΣ, το οποίο στοχεύει στον εντοπισμό των σημείων συλλογής και διακίνησης των μετάλλων που έχουν κλαπεί.
Ζήτησε, τέλος, την αυστηροποίηση των ποινών και τον συνδυασμό τους όχι με την αξία των κλαπέντων αντικειμένων, αλλά με τη ζημιά που προκαλεί η κλοπή στη ΔΕΗ.