Ιδιαίτερα αρνητικά σχόλια και ρεπορτάζ δημοσιεύονται στον ξένο τύπο τις τελευταίες ημέρες.
Ενα μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων κατά της ελληνικής κυβέρνησης δημιουργεί ερωτηματικά για την πορεία της αξιολόγησης καθώς εκτιμάται ότι πρόκειται για στοχευμένες επιθέσεις που στόχο έχουν να προκαλέσουν εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.
Στις επιθέσεις πρωτοστατεί ο γερμανικός τύπος, ωστόσο, δημοσιεύματα όπως αυτό των FT που χαρακτήρισε τον Αλ. Τσίπρα πρωθυπουργού, βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη. Χαρακτηριστική είναι επίσης η τοποθέτηση της Goldman Sachs με τίτλο «Come back of Grexit» όπου αναφέρει ως ημερομηνία – κλειδί την 20η Ιουνίου, όταν η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πληρωμή ύψους 2,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ. «Οι πολιτικές εντάσεις είναι πιθανόν να αυξηθούν τους επόμενους μήνες τονίζει η GS εκτιμώντας έτσι πως οι ελπίδες για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν θα πραγματοποιηθούν αλλά πιο πιθανόν είναι να υπάρξει καθυστέρηση ων διαπραγματεύσεων έως τον Ιούλιο, όπου και υπάρχει το δημοψήφισμα για το Brexit.
«Για τον Τσίπρα η δημοσίευση έρχεται την κατάλληλη στιγμή. Του δίνει την ευκαιρία να παρουσιαστεί στους συμπατριώτες του ως Δαβίδ που σταματάει τον Γολιάθ ΔΝΤ» γράφει η εφημερίδα Südwest Presse αναφερόμενη στη διαρροή των συνομιλιών που αφορούν την Ελλάδα. «Με αυτόν τον τρόπο ελπίζει να κερδίσει και πάλι έδαφος. Στην τελευταία δημοσκόπηση ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται οκτώ ποσοστιαίες μονάδες πίσω από την συντηρητική Νέα Δημοκρατία». Στη συνέχεια ο αρθρογράφος αναφέρεται στις τελευταίες διαπραγματεύσεις Ελλάδας-εταίρων. «Προφανώς ο Τσίπρας δεν έμαθε τίποτα από τις καταστροφικές διαπραγματεύσεις. Φαίνεται σαν να μην καταλαβαίνει ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος αλλά αντίπαλός του».
Τη δύσκολη θέση μεταξύ Αθήνας, Βερολίνου και ΔΝΤ σχολιάζει σε άρθρο σήμερα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, παρομοιάζοντάς την με ερωτικό τρίγωνο. «Το Βερολίνο θέλει να κρατήσει την Αθήνα στη νομισματική ένωση εάν βοηθήσει το Ταμείο από την Ουάσιγκτον να αποτραπεί η χρεοκοπία. Η Αθήνα από την άλλη πλευρά θέλει να μείνει μαζί με το Βερολίνο στη νομισματική ένωση, δεν εκτιμά όμως καθόλου τον συνδυασμό με το ΔΝΤ. Το τελευταίο θα ήθελε να συνεργαστεί με την Αθήνα και το Βερολίνο δεν μπορεί όμως μέχρι τώρα γιατί το Βερολίνο αρνείται τους όρους του Ταμείου. (…) Όμως μέχρι πότε;» διερωτάται η αρθρογράφος.
Στη συνέχεια επισημαίνει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να χρησιμοποίησε την πρόσφατη διαρροή για τις συνομιλίες του ΔΝΤ στην πραγματικότητα όμως «ο Τσίπρας εννοεί το Βερολίνο. Διότι αν θεωρεί ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν οι όροι του Ταμείου, πόσω μάλλον οι όροι της Γερμανίας και των ευρωπαϊκών χωρών. Το ΔΝΤ πάντως συμφωνεί με αυτό εδώ και μήνες. Αυτό σημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα. Είτε θα λήξει αυτή την τριγωνική σχέση, είτε θα δεχθεί την απαραίτητη ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα».
Σε άλλο άρθρο της ίδιας εφημερίδας που αναδημοσιεύει η DW, επισημαίνεται ότι «Η πώληση κρατικών επιχειρήσεων ενδέχεται να αποφέρει τελικά μόνο 6 αντί για 50 δις» όπως υπολογίζονταν αρχικά. Το άρθρο που φέρει τον τίτλο «Η Ελλάδα αποχαιρετά τους στόχους ιδιωτικοποίησης» επικαλείται και ειδικούς, μεταξύ άλλων και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκό Ταμείου Σταθερότητας ESM, ο οποίος δήλωσε ότι «σε ολόκληρη την Ευρώπη η κυβέρνηση της Αθήνας είναι μάλλον η πιο ακατάλληλη για να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις».
Εκτενέστατη, δισέλιδη συνέντευξη παραχώρησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στη γερμανική εφημερίδα Bild. Σε αυτήν αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα και δήλωσε: «(…) πρέπει κατ αρχήν να στηρίξουμε την Ελλάδα, την οποία δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε. Η πραγματικότητα που αντιμετωπίζει μας αφορά όλους. Επιπλέον η Γαλλία και η Γερμανία θα αποστείλουν ο καθένας από 300 δικαστές και νομικούς που ειδικεύονται στο δίκαιο ασύλου. Με αυτόν τρόπο θα μπορούμε να διευθετούμε επί τόπου τις διάφορες περιπτώσεις και θα υλοποιείται η συμφωνία επαναπροώθησης με την Τουρκία».