Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Ανοιξε η πόρτα του φρενοκομείου;

Οι δραματικές εξελίξεις στον όμιλο Μαρινόπουλου με τους 13.000 εργαζόμενους και τους εκατοντάδες προμηθευτές ήταν λίγο - πολύ αναμενόμενες, αν και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει για το αποτέλεσμα.



Είναι, όμως, και η απόδειξη ότι η ελληνική οικονομία και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα απέχουν παρασάγγας από τα διάφορα success story που προωθούν κατά καιρούς οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Οποιος γνωρίζει τα βασικά της πραγματικής οικονομίας, όποιος κυκλοφορεί στην αγορά, μιλά με επιχειρηματίες, μικρούς και μεγάλους, γνωρίζει ότι η κατάσταση είναι τραγική και δεν έχει καμιά σχέση με όσα προσπαθούν οι πολιτικοί να παρουσιάσουν.

Ούτε ανάπτυξη υπάρχει, ούτε νέες θέσεις εργασίας ανοίγουν, ούτε διάφορα πακέτα με δισεκατομμύρια έρχονται από την Ευρώπη, πέραν των δόσεων που κατευθύνονται στην αποπληρωμή παλαιότερων οφειλών.

Η υπόθεση του Brexit επέτεινε την κατάσταση και η αναταραχή ποτέ δεν έκανε καλό σε αδύναμες και απόλυτα εξαρτώμενες από τις Βρυξέλλες χώρες. Και την ίδια στιγμή σε όλη την Ελλάδα έχει επεκταθεί το κίνημα «Δεν πληρώνω». Κανείς δεν πληρώνει κανέναν. Ούτε οι πολίτες τους φόρους, τις εισφορές, τα δάνεια, ούτε το Δημόσιο τις επιστροφές, τους προμηθευτές κ.λπ.

Παράλληλα, ένα χρόνο από την επιβολή των capital controls φαίνονται πιο ξεκάθαρα οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, κυρίως στις εξαγωγικές, αλλά και στην ιδιωτική κατανάλωση η οποία υποχωρεί διαρκώς.

Θα έλεγε κανείς ότι άνοιξε η «πόρτα του φρενοκομείου» και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα υπάρξουν καταστάσεις σαν αυτή του «Μαρινόπουλου», αν θα «σκάσουν» εταιρείες ή θα ζητήσουν προστασία από τον πτωχευτικό κώδικα. Το σίγουρο είναι ότι η οικονομία και το επιχειρείν στην Ελλάδα δεν μπορεί να «σέρνεται» για περισσότερο χρόνο. Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις, κυρίως στο θέμα της διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων, αλλά και στην παροχή ουσιαστικών κινήτρων για να υπάρξει πραγματική ανάκαμψη.

Αλλη διέξοδος δεν υπάρχει.

διαβάστε περισσότερα...

Υπουργείο Εργασίας: Θα αναπληρωθούν οι απώλειες από την κατάργηση του ΕΚΑΣ - Παραδείγματα

«Oι επιπτώσεις από τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα μετριαστούν σταδιακά από τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του αθροίσματος εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης που θα εφαρμοστούν, βάσει του Ν. 4387/2016» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας.



Τονίζει, μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση ότι με τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, θα λαμβάνουν συντάξεις ανώτερες των ορίων του ΕΚΑΣ όλοι οι συνταξιούχοι με συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ και 30 έτη ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει τα εξής:

«Το ΕΚΑΣ, ως επίδομα ενίσχυσης του εισοδήματος των συνταξιούχων, είχε συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια για την απονομή του και όχι με τα κριτήρια των κοινών διατάξεων συνταξιοδότησης. Έτσι, προκλήθηκαν στρεβλώσεις σε βάρος της αρχής της ανταποδοτικότητας και της αναλογικότητας, που αποτελούν βασικές αρχές της κοινωνικής ασφάλισης. Με διαφορά εισοδήματος μόλις ενός ευρώ, κάποιος θα μπορούσε να στερηθεί το επίδομα, συγκρινόμενος με εκείνον που ελάμβανε σύνταξη μικρότερη κατά ένα ευρώ.

Ο μη ανταποδοτικός χαρακτήρας είχε ως αποτέλεσμα να προκύπτουν πολλές αδικίες και δυσανάλογες διαφορές εισοδήματος, μετά την καταβολή των συντάξεων και του ΕΚΑΣ τόσο σε σχέση με το χρόνο ασφάλισης των συνταξιούχων όσο και με τις καταβληθείσες εισφορές και να πλήττεται, έτσι, η ανταποδοτικότητα και η αναλογικότητα των εισφορών και παροχών.

Με αυτές τις στρεβλώσεις, το ΕΚΑΣ λειτούργησε και ως αντικίνητρο ασφάλισης, αφού με 15 έτη ασφάλισης, μπορούσε κάποιος να λαμβάνει μαζί με το ΕΚΑΣ το ίδιο ποσό με εκείνον που συμπληρώνει 25 έτη ασφάλισης. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος που συνταξιοδοτούνταν με 15 έτη εργασίας και συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ, δικαιούταν οργανικό ποσό σύνταξης ύψους 301 ευρώ. Ο ασφαλισμένος αυτός έπαιρνε τελικά 487 ευρώ ως κατώτατη σύνταξη και 230 ευρώ ως το ανώτατο ποσό ΕΚΑΣ. Συνολικά, λάμβανε 717 ευρώ, ποσό το οποίο ελάμβανε άλλος με τα ίδια έτη ασφάλισης, αλλά με συντάξιμες αποδοχές 2.100 ευρώ.

Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το 2019 θεσμοθετήθηκε από τον Αύγουστο 2015 με το Ν.4336/2015. Αποτελεί δέσμευση την οποία αξίωναν να αναλάβει η χώρα τα περισσότερα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι επιπτώσεις από τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα μετριαστούν σταδιακά από τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του αθροίσματος εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης που θα εφαρμοστούν, βάσει του Ν. 4387/2016, (έως και 120% για τις χαμηλές συντάξιμες αποδοχές). Με το παλαιό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, ένας συνταξιούχος με συντάξιμες αποδοχές 900 ευρώ και 20 έτη ασφάλισης θα λάμβανε 487 ευρώ σύνταξη, την κατώτατη προβλεπόμενη σύνταξη, ενώ με το νέο σύστημα για τις ίδιες συντάξιμες αποδοχές θα λαμβάνει 527 ευρώ. Επίσης, ένας συνταξιούχος με συντάξιμες αποδοχές 1.000 ευρώ και 20 έτη ασφάλισης θα λάμβανε και πάλι 487 ευρώ σύνταξη, την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, ενώ με το νέο σύστημα θα λαμβάνει 543 ευρώ.

Έτσι, ο Ν. 4387/2016 διορθώνει και πολλές από τις αδικίες, σε επίπεδο ανταποδοτικότητας, που προκαλούσαν η εφαρμογή της κατώτατης σύνταξης, αλλά και η εφαρμογή του ΕΚΑΣ.

Με το Ν.4387/2016 προβλέπονται υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης για τα χαμηλά εισοδήματα και λίγα έτη εργασίας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την αναδιανομή του εισοδήματος μεταξύ των συνταξιούχων με το δικαιότερο τρόπο.

Εξάλλου, μετά την 1-1-2019, οπότε και θα εκκινήσει η αναπροσαρμογή των ήδη καταβαλλομένων συντάξεων, βάσει των ρυθμών ανάπτυξης, θα υπάρξει σταδιακά σημαντική βελτίωση του εισοδήματος για την πλειοψηφία των δικαιούχων του ΕΚΑΣ που θα το απολέσουν.

Με τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, θα λαμβάνουν συντάξεις ανώτερες των ορίων του ΕΚΑΣ όλοι οι συνταξιούχοι με συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ και 30 έτη ασφάλισης.

Για παράδειγμα, ενώ με το παλαιό σύστημα υπολογισμού για 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές και 30 έτη ασφάλισης, ένας συνταξιούχος θα λάμβανε μόνο 620 ευρώ σύνταξη και θα υπολείπονταν 44 ευρώ από το εισοδηματικό όριο του ΕΚΑΣ, με το νέο σύστημα και τον επανυπολογισμό θα λαμβάνει 664 ευρώ σύνταξη και δεν θα έχει την ανάγκη υποστήριξης από το ΕΚΑΣ».


διαβάστε περισσότερα...

Σήμερα η καταβολή του επιδόματος ενοικίου

Σήμερα 30 Ιουνίου 2016, θα γίνει η 10η και η 11η καταβολή του επιδόματος ενοικίου στους δικαιούχους του προγράμματος για την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.



Σημειώνεται ότι, σε λίγες περιπτώσεις, οι δικαιούχοι λαμβάνουν συγκεντρωτικά περισσότερες των μιας δόσεων και θα πρέπει να υπάρξει η ανάλογη συνεννόηση ιδιοκτητών και ενοικιαστών.

Ειδικότερα:

Το ποσό των 2.776.207,82 ευρώ πιστώνεται ως δέκατη δόση σε 21.035 δικαιούχους, ενώ 309 λαμβάνουν τέσσερις δόσεις.

Το ποσό των 2.699.967,82 ευρώ πιστώνεται ως ενδέκατη δόση σε 21.063 δικαιούχους, ενώ από δύο έως έξι δόσεις λαμβάνουν συνολικά 281 δικαιούχοι.

Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή του επιδόματος ενοικίου εξαρτάται από την ορθή καταχώρηση, με ευθύνη των δικαιούχων, των στοιχείων για τα μισθωτήρια και τους ιδιοκτήτες των μισθωμένων κατοικιών.

διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι θα δουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις λόγω παρακράτησης

Eκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δου διαφορές στα ποσά που εισπράττουν καθώς με το νέο φορολογικό καθεστώς τα λογιστήρια είναι υποχρεωμένα να υπολογίσουν τις μηνιαίες κρατήσεις με βάση τη νέα κλίμακα φόρου εισοδήματος, τη νέα έκπτωση φόρου εισοδήματος και τη νέα κλίμακα της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης -που πλέον έγινε μόνιμη.



Ποιοι θα δουν λιγότερα λεφτά στην τσέπη από τώρα και κάθε μήνα;
Χωρίς να υπολογίζονται άλλες αυξήσεις (ασφαλιστικών εισφορών, εμμέσων φόρων κλπ), με τις μειώσεις από άμεσους φόρους εισοδήματος που παρακρατούνται «στην πηγή»:

-Συνταξιούχος των 850 ευρώ θα χάσει 16,5 ευρώ τον μήνα (δηλαδή 100 ευρώ ως το τέλος του χρόνου).
-Δημόσιος υπάλληλος των 750 ευρώ χωρίς παιδιά χάνει 15,5 ευρώ το μήνα
-Μισθωτός ιδιωτικός υπάλληλος των 25.000 ετησίως με 1 παιδί χάνει 18,6 ευρώ το μήνα. Ως το τέλος του χρόνου θα έχει χάσει 148 ευρώ. Άλλα 100 ευρώ θα πληρώσει επιπλέον και αναδρομικά το 2017, με την εκκαθάριση του φόρου, για τις κρατήσεις που δεν του έγιναν στο α΄εξάμηνο της χρονιάς

Το νέο σύστημα όμως δημιουργεί και πολλές στρεβλώσεις, ιδιαίτερα για όσους έχουν παιδιά.

Για παράδειγμα

- Μισθωτός των 15.000 ετησίως με 2 παιδιά χάνει 5 ευρώ επιπλέον κάθε μήνα, από όσα έπαιρνε ως τώρα.
- Μισθωτός των 9.000 ετησίως και με 2 παιδιά (που ζει δηλαδή με 40% λιγότερα από τον προηγούμενο) χάνει... 50% περισσότερα, δηλαδή 7,5 ευρώ το μήνα!

Αυξήσεις μισθών

Αντιθέτως, περισσότερα λεφτά στην τσέπη θα δουν όσοι βγάζουν τα διπλάσια από τους προηγούμενους! Μετά τις αλλαγές, έμμεσες αυξήσεις μισθών έως και 41 ευρώ θα δουν όσοι έχουν μισθούς περίπου 30.000-40.000 ευρώ το χρόνο (όλοι οι άλλοι χάνουν).

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ:

-χωρίς παιδιά κερδίζει 24,5 ευρώ το μήνα
- με 1 παιδί:κερδίζει 28 ευρώ το μήνα
-με 2 παιδιά:κερδίζει 33 ευρώ το μήνα
-με 3 παιδιά:κερδίζει 41 ευρώ το μήνα.


διαβάστε περισσότερα...

Φορολογικός οδηγός για μεταβιβάσεις ακινήτων και ρύθμιση οφειλών

Νέες ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 μετά την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών τιμών.



Με βάση τις νέες τιμές θα υπολογίζεται ο φόρος ακινήτων ενώ αλλαγές αναμένονται στο φόρο μεταβίβασης, τις γονικές παροχές και τις κληρονομιές.

Πάντως οι συχνές αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης των ακινήτων έχουν δημιουργήσει έναν φορολογικό λαβύρινθο για τους φορολογούμενους καθώς και τους υποψήφιους αγοραστές ακινήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δημοσίευσε έναν χρήσιμο οδηγό για τους φορολογουμένους, δίνοντας έμφαση στις μεταβολές που ισχύουν αναφορικά με τη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων και ειδικά για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και τις φοροαπαλλαγές που ισχύουν.

1. Ποιος ο υπόχρεος για την καταβολή του φόρου μεταβίβασης ακινήτων (φμα);

Σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου επιβάλλεται φόρος και υπόχρεος για την καταβολή του είναι ο αγοραστής.

2. Ποια είναι η αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την υποβολή της δήλωσης;

Για κάθε μεταβίβαση ακινήτου οι συμβαλλόμενοι υποχρεούνται, πριν από τη σύνταξη του συμβολαίου, να υποβάλουν κοινή δήλωση φ.μ.α. στη Δ.Ο.Υ., στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται το ακίνητο.

3. Ποια είναι η διαδικασία υποβολής της δήλωσης και καταβολής του φ.μ.α.;

Η δήλωση υποβάλλεται σε δύο αντίτυπα, ένα εκ των οποίων κρατείται από τον υπάλληλο της Δ.Ο.Υ. και το δεύτερο, αφού βεβαιωθεί για την ακρίβεια της αντιγραφής, παραδίδεται στο συμβαλλόμενο. Η καταβολή του φόρου πραγματοποιείται σε πιστωτικά ιδρύματα ή στα Ε.Λ.Τ.Α. με τη χρήση κωδικού πληρωμής.

4. Πώς καταβάλλεται ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων;

Στις περιοχές που εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα, κατά την υποβολή της δήλωσης φ.μ.α., ο φορολογούμενος υποχρεούται να αναγράφει σε αυτήν την αντικειμενική αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, βάσει της οποίας καταβάλλει εφάπαξ το φόρο που αναλογεί. Σε περίπτωση που το τίμημα είναι μεγαλύτερο της αντικειμενικής αξίας, ο φόρος υπολογίζεται επί του τιμήματος. Στις υπόλοιπες περιοχές στις οποίες δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα, κατά την υποβολή της δήλωσης ο φορολογούμενος καταβάλλει εξ ολοκλήρου το φόρο που αναλογεί στην αξία που δήλωσε.

Κατά την υποβολή της δήλωσης και μέσα σε προθεσμία δύο ημερών, ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. προσδιορίζει προσωρινά την αγοραία αξία του ακινήτου και ο αγοραστής έχει πλέον το δικαίωμα, μέσα σε δίμηνη ανατρεπτική προθεσμία από την ημερομηνία παραλαβής της δήλωσης, να υποβάλει συμπληρωματική δήλωση σύμφωνα με την ορισθείσα προσωρινή αξία και να καταβάλει χωρίς πρόστιμο το μισό του αναλογούντο σ' φόρου και το υπό λοιπο μισό τον επόμενο της βεβαίωσης μήνα.

5. Ποιοι είναι οι συντελεστές για τον υπολογισμό του φ.μ.α.;

O φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται σε 3% επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου. Ο ανωτέρω συντελεστής εφαρμόζεται σε μεταβιβάσεις ακινήτων, οι οποίες διενεργούνται από 1/1/2014 και μετά

Αγορά πρώτης κατοικίας

6. Ποια είναι η έκταση της παρεχόμενης απαλλαγής για την αγορά πρώτης κατοικίας;

Η χορήγηση απαλλαγής για αγορά κατοικίας με εμβαδόν έως 200 τ.μ. ή οικοπέδου, στο οποίο αντιστοιχεί κατοικία με εμβαδόν έως 200 τ.μ., ανεξάρτητα από την αξία τους καταργήθηκε, και παρέχεται απαλλαγή, η οποία συνδέεται με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου και το είδος του αγοραζόμενου ακινήτου ως εξής:

- για αγορά κατοικίας: από άγαμο μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ, από έγγαμο μέχρι ποσού αξίας 250.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.

- Για αγορά οικοπέδου: από άγαμο μέχρι ποσού αξίας 50.000 ευρώ, από έγγαμο μέχρι ποσού αξίας 100.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του. Αν η αξία του ακινήτου υπερβαίνει τα παραπάνω αφορολόγητα όρια, η απαλλαγή χορηγείται μέχρι του αντίστοιχου αφορολόγητου ποσού και για την επιπλέον αξία οφείλεται φ.μ.α. Σε περίπτωση αγοράς κατοικίας, στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μιας θέσης στάθμευσης και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα με το ίδιο συμβόλαιο αγοράς.

7. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την απαλλαγή πρώτης κατοικίας;

α) Ο αγοραστής ή η σύζυγός του ή τα ανήλικα παιδιά του να μην έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οικήσεως σε άλλη οικία ή διαμέρισμα που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς του ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας επί οικοπέδου οικοδομήσιμου ή επί ιδανικού μεριδίου οικοπέδου, στο οποίο αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές του ανάγκες, και βρίσκονται σε δημοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων.

8. Προϋποθέσεις χορήγησης δεύτερης απαλλαγής.

Η απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης για αγορά κατοικίας ή οικοπέδου παρέχεται μία φορά. Απαλλαγή παρέχεται και για κάθε νέα αγορά ακινήτου, εφόσον αθροιστικά:

α) τα ακίνητα που έχει στην κυριότητά του κατά το χρόνο της νέας αγοράς ο αγοραστής, ο σύζυγος ή τα ανήλικα τέκνα τους, δεν πληρούν τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς τους και

β) ο αγοραστής υποβάλει την οικεία δήλωση και καταβάλει εφάπαξ το φόρο που αναλογεί στην αξία του ακινήτου που έτυχε της απαλλαγής.

• Με βάση τις νέες τιμές θα υπολογίζεται ο φόρος ακινήτων, ενώ αλλαγές αναμένονται στον φόρο μεταβίβασης, τις γονικές παροχές και τις κληρονομιές

διαβάστε περισσότερα...

Πώς ρυθμίζονται οι οφειλές - τι ισχύει για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς

Ακόμη πιο αυστηρή γίνεται από την Παρασκευή 1η Ιουλίου η ρύθμιση των 100 δόσεων.



Οι φορολογούμενοι για να μην τη χάσουν θα πρέπει να εξοφλούν ή να εντάσσουν στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων τις νέες οφειλές τους όπως τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φετινής φορολογικής δήλωσης, τον ΕΝΦΙΑ ή άλλες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο.

Ειδικότερα, από την Παρασκευή οι δυνατότητες που έχουν οι φορολογούμενοι για να μην τεθούν αυτόματα εκτός ρύθμισης των 100 δόσεων είναι δύο:

- Είτε να εξοφλούν εφάπαξ και μέσα σε διάστημα 15 ημερών τις νέες οφειλές τους.

- Είτε να τις ρυθμίσουν έως και σε 12 ή 24 μηνιαίες δόσεις εάν πρόκειται για κάποιο έκτακτο φόρο.

Οι φορολογούμενοι που θα τεθούν αυτομάτως εκτός ρύθμισης θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων.

Η Γενική Γραμματεία δίνει απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα των φορολογούμενων σχετικά με τις δυνατότητες που έχουν για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους αλλά και το καθεστώς που ισχύει για τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς:

1. Με ποιες νομοθετικές ρυθμίσεις δύνανται να ρυθμιστούν τα βεβαιωμένα χρέη στο Δημόσιο;

α) Με τη ρύθμιση του άρθρου 43 του ν. 4174/2013 ρυθμίζονται οι βεβαιωμένες οφειλές σε πρόγραμμα ρύθμισης που δεν υπερβαίνει το ένα και κατ’ εξαίρεση τα δύο έτη. Δηλαδή μπορούν να ρυθμιστούν σε 12 ή σε 24 δόσεις.

β) Με τη ρύθμιση της υποπαραγράφου Α2 της παρ. Α’ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 ρυθμίζονται οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και στα Τελωνεία οφειλές οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες στο σύνολό τους ή τουλάχιστον μία δόση αυτών.

γ) Με τη ρύθμιση της υποπαραγράφου Α1 της παρ. Α’ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 ρυθμίζονται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις που δύνανται να καταβάλλονται έως και την 30.6.2017 οι βεβαιωμένες έως τις 31.12.2012 στις Δ.Ο.Υ. και στα Τελωνεία οφειλές.

2. Σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης μπορεί να ενταχθεί κάποιος εκ νέου;

α) Ναι, για την περίπτωση της ρύθμισης του άρθρου 51 του ν. 4305/2014, εφόσον η απώλεια οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας, ο οφειλέτης μπορεί εντός 2 μηνών από την απώλειά της να υποβάλει άπαξ αίτηση επανένταξής του στη ρύθμιση μαζί με τα στοιχεία που θεμελιώνουν τη συνδρομή των λόγων ανωτέρας βίας.

β) Όχι, εάν απωλεσθούν οι ρυθμίσεις του άρθρου 43 του ν. 4174/2013 και των υποπαραγράφων Α1 & Α2 της παραγράφου Α’ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013, δεν μπορεί να υπαχθεί κάποιος εκ νέου σε ρύθμιση με τις ίδιες διατάξεις και για τις ίδιες οφειλές.

3. Πού υποβάλλεται η αίτηση για υπαγωγή σε πρόγραμμα ρύθμισης;

Η αίτηση υποβάλλεται, εφόσον αυτό υποστηρίζεται, ηλεκτρονικά σε εφαρμογή στη διεύθυνση του διαδικτύου www.gsis.gr του Υπουργείου Οικονομικών.

4. Ποια μέτρα εκτέλεσης λαμβάνονται για το μη ρυθμισμένο χρέος;

α) κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων γενικώς του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου,

β) κατάσχεση ακινήτων.

Εκτός των ανωτέρω είναι δυνατή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου, διοικητικών, ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων.

5. Ποιες είναι οι συνέπειες της κατάσχεσης ακινήτου;

Από την ημέρα επίδοσης στον οφειλέτη αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης, αυτός στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου και των συστατικών στοιχείων του ακινήτου ακόμη και εάν αυτά δεν περιγράφονται στην έκθεση κατάσχεσης ή αν ήταν παρών ο οφειλέτης κατά την κατάσχεση, από τότε.

6. Η έκθεση κατάσχεσης σημαίνει και πλειστηριασμό;

Όχι.

7. Πότε υποχρεούται ο Προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. να εκδώσει πρόγραμμα πλειστηριασμού;

Εφ όσον ο οφειλέτης δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση σαράντα ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση ορίζει ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος. Εάν δεν διενεργηθεί ο πλειστηριασμός την ορισθείσα με το πρόγραμμα ημέρα, εκδίδει νέο πρόγραμμα το αργότερο εντός έτους από την ημέρα που ο πλειστηριασμός δεν διενεργήθηκε ή ανεστάλη και ορίζει νέα ημερομηνία κατά τα ανωτέρω. Οι ανωτέρω προθεσμίες δεν τηρούνται εφ όσον συντρέχει σπουδαίος λόγος που αναφέρεται σε αιτιολογημένη έκθεση του Προϊσταμένου Δ.Ο.Υ.

8. Η έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού μετά την πάροδο των νομίμων προθεσμιών επιφέρει ακυρότητα αυτού;

Όχι.

9. Με ποιο τρόπο επιτυγχάνεται η αναστολή εκτέλεσης του εκδοθέντος προγράμματος πλειστηριασμού;

Με την ένταξη του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών του ή με την έκδοση δικαστικής απόφασης περί αναστολής του.

10. Πότε μεταβιβάζεται η κυριότητα πλειστηριασθέντος ακινήτου στον υπερθεματιστή;

Μετά την μεταγραφή της περίληψης κατακυρωτικής έκθεσης στο οικείο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Γραφείο. Μέχρι τότε η κυριότητα παραμένει στον κύριο του ακινήτου.

11. Είναι δυνατή η άρση κατάσχεσης και η εξάλειψη υποθήκης επί ακινήτου για χρέη προς το Δημόσιο;

Ναι, μετά την εξόφληση ή τη διαγραφή του χρέους για το οποίο επιβλήθηκε το μέτρο ή μετά την έκδοση απόφασης από το αρμόδιο όργανο με συγκεκριμένους κατά περίπτωση, όρους αποδέσμευσης.

12. Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό οφειλής προς το Δημόσιο, νομικά πρόσωπα και τρίτους για το οποίο δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα κατά των οφειλετών;

Δεν επιβάλλεται κατάσχεση ακινήτων καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, κατά των οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από κάθε αιτία συνολικού ποσού 500 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης στα χέρια τρίτων.

Ακατάσχετα ποσά καταθέσεων

13. Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό για το οποίο δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων οφειλετών του Δημοσίου;

Δεν επιβάλλεται κατάσχεση εφόσον το συνολικό ποσό αυτών μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του 50% υπερβάλλοντος ποσού των 1.000 ευρώ και μέχρι των 1.500 ευρώ, καθώς και επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των 1.500 ευρώ.

14. Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό κατάθεσης σε πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο είναι ακατάσχετο;

Καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ένα και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι των 1.250 ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

• Από την ημέρα επίδοσης στον οφειλέτη αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης, αυτός στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου και των συστατικών στοιχείων του ακινήτου

• Δεν επιβάλλεται κατάσχεση εφόσον το συνολικό ποσό αυτών μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ


διαβάστε περισσότερα...

Τι ισχύει για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Οδηγίες σχετικά με τις προΰποθέσεις ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, δίνει το υπουργείο Υγείας.

Οι απαντήσεις στα έξι πιο συνηθισμένα ερωτήματα είναι οι εξής:




Τι δικαιούμαι ως ανασφάλιστος

Ό,τι ακριβώς δικαιούνται και οι ασφαλισμένοι από τις δημόσιες δομές παροχής υγείας. Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δομές υγείας, μονάδες ψυχικής υγείας, δομές απεξάρτησης και πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Το σύνολο των νοσηλευτικών και διαγνωστικών πράξεων χωρίς καμία χρέωση. Προγραμματισμένα χειρουργεία χωρίς καμία χρέωση. Πρόληψη και προαγωγή υγείας χωρίς καμία χρέωση. Δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη. Δωρεάν παροχές μαιευτικής περίθαλψης και προγραμματισμό τοκετών από τα Δημόσια Νοσοκομεία. Χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής από τα ιδιωτικά και τα δημόσια φαρμακεία. Φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες και πράξεις ειδικής αγωγής. Χορήγηση ιατρικών βοηθημάτων και αναλωσίμων υλικών.

Πώς δικαιούμαι τις παροχές

Αν είσαι Έλληνας πολίτης ή διαμένεις νόμιμα στην Ελλάδα, απευθύνεσαι σε όλες τις δημόσιες δομές με το ΑΜΚΑ σου.

Αν δε μένεις νόμιμα στην Ελλάδα αλλά ανήκεις σε κάποια ευάλωτη ομάδα που χρήζει άμεσης υγειονομικής κάλυψης (έγκυες, παιδιά, χρόνιοι, ανάπηροι, ψυχικά ασθενείς κ.τ.λ.) δικαιούσαι την Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού με την οποία θα έχεις πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας.

Όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως νομικού καθεστώτος, εξακολουθούν να δικαιούνται πρόσβασης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Κανένας άνθρωπος δεν εξετάζεται από καμία επιτροπή νοσοκομείου προκειμένου να εγκριθεί η πρόσβασή του στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Πού να απευθυνθώ

Αν έχεις ΑΜΚΑ σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας που οφείλουν να σου διασφαλίσουν άμεσα πλήρη πρόσβαση στις υπηρεσίες τους.

Αν δεν έχεις ΑΜΚΑ ή νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής, αλλά ανήκεις σε κάποια ευάλωτη ομάδα πληθυσμού (α.33 του 4368/2016), στα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων ή στις Διοικητικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων όπου θα σε ενημερώσουν πώς μπορείς να βγάλεις την Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης.

Ποιους αφορά η ρύθμιση

Δυόμισι εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες. Όσους λόγω κρίσης έχασαν την ασφάλισή τους, ακόμα και αν έχουν χρέη στους ασφαλιστικούς τους φορείς. Όσους διαμένουν νόμιμα στη χώρα. Όσους δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής, αλλά χρήζουν άμεσης υγειονομικής περίθαλψης ως μέλη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (π.χ. ανήλικοι, έγκυες, άτομα με αναπηρία, τοξικοεξαρτημένοι, άστεγοι κ.λπ.).

Τι χρειάζεται να πληρώσω

Δεν χρειάζεται να πληρώσεις απολύτως τίποτα για το σύνολο των νοσηλευτικών και διαγνωστικών πράξεων που προβλέπονται στη ρύθμιση. Δεν χρειάζεται να πληρώσεις τίποτα αν εξαιρείσαι των συμμετοχών λόγω ειδικότερων διατάξεων. Δεν χρειάζεται να πληρώσεις τίποτα για εξωνοσοκομειακές θεραπείες, εμβολιασμούς και πρόληψη.

Υποχρεούσαι στις ίδιες συμμετοχές που έχουν και οι ασφαλισμένοι στη φαρμακευτική δαπάνη, εκτός αν εμπίπτεις στις εισοδηματικές, κλινικές και κοινωνικές εξαιρέσεις της ΚΥΑ, οπότε και πάλι έχεις μηδενική συμμετοχή.

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;

Μπορείς να απευθυνθείς στις Διοικητικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων και των Μονάδων ΠΦΥ, στις Υπηρεσίες Πρόνοιας των δήμων, σε όλες τις Πρωτοβάθμιες Δομές Υγείας, στο υπουργείο Υγείας, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στην ΗΔΙΚΑ.

Ο ΕΟΠΥΥ με εγκύκλιό του διευκρινίζει τον τρόπο της φαρμακευτικής κάλυψης. Συγκεκριμένα, οι ανασφάλιστοι που διαθέτουν ΑΜΚΑ ή νοµιµοποιητικά έγγραφα διαµονής ή Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Ασφαλισμένου, δικαιούνται παροχή φαρµάκων, µε τις προϋποθέσεις συµµετοχής που έχουν και οι ασφαλισμένοι.

Εξαιρούνται από οποιαδήποτε συμμετοχή όσοι έχουν ατομικό εισόδημα, έως 2.400 ευρώ ή 3.600 ευρώ ετήσιο εισόδημα για ζευγάρι, συν 600 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος καθώς και άτομα που φιλοξενούνται σε δομές Πρόνοιας.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης «είναι λογικό ότι πρέπει να µεσολαβήσει ένα χρονικό διάστηµα προκειµένου οι αρµόδιες υπηρεσίες αλλά και τα πληροφοριακά συστήµατα να προσαρµοσθούν στα νέα δεδοµένα». Για το λόγο αυτό, µέχρι την έκδοση των σχετικών αποφάσεων απαλλαγής από τη συµµετοχή και µέχρι τις 15 Ιουλίου 2016 (αντί για την 1η Ιουνίου που είχε αρχικώς ορισθεί), για τους ανωτέρω ασφαλισµένους ισχύουν, αναφορικά µε τις δαπάνες για φαρµακευτική αγωγή, οι όροι και οι προϋποθέσεις ελέγχων και συµµετοχών που ισχύουν κατά τη συνταγογράφηση των φαρµάκων αυτών σε ασφαλισµένους.

Αυτό σηµαίνει ότι η συµµετοχή τους καθορίζεται αποκλειστικά µε βάση την αναγραφόµενη διάγνωση.


διαβάστε περισσότερα...

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Στις 4 Ιουλίου η καταβολή των επικουρικών συντάξεων

Τη Δευτέρα θα πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθώς μπαίνει σε εφαρμογή από αυτό το μήνα το νέο σύστημα πληρωμής, που ορίστηκε με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.




Συγκεκριμένα, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4387/2016 και της υπ’ αριθ. οικ.27677/1541/17-6-2016 Απόφασης του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ορίστηκε ως ημερομηνία καταβολής των επικουρικών συντάξεων η δεύτερη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, αρχής γενομένης με τις συντάξεις του μηνός Ιουλίου 2016.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η σταδιακή ένταξη Ταμείων, Τομέων, Κλάδων και Λογαριασμών στο ΕΤΕΑ είχε οδηγήσει στην ύπαρξη τριών διαφορετικών ημερομηνιών καταβολής συντάξεων, με αποτέλεσμα επιπλέον διοικητική επιβάρυνση. Άλλωστε, το σύνολο των εισπράξεων του ΕΤΕΑ γίνεται τις τελευταίες εργάσιμες ημέρες του μήνα». «Τούτο προκαλούσε λειτουργικό πρόβλημα κατά την κατανομή», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη, ώστε οι ρυθμισμένες οφειλές συνταξιούχων να μην θεωρούνται ληξιπρόθεσμες ως την 2η εργάσιμη ημέρα του μήνα, οπότε θα γίνεται η καταβολή των επικουρικών συντάξεων.


διαβάστε περισσότερα...

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ Διευρύνεται η λίστα των προσώπων που έχουν πρόσβαση σε στοιχεία και πληροφορίες φορολογούμενων

Με τροπολογία η οποία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις των άρθρων 19, 20, 29, 30, 33, 35, 40 έως 46 της Οδηγίας 2013/34/ΕΕ ..............», συμπληρώνονται οι διατάξεις του άρθρου 17 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ, ν. 4174/2014) και δίνεται η δυνατότητα χορήγησης στοιχείων και πληροφοριών των φορολογουμένων σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ «ΗΔΙΚΑ ΑΕ» , στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, σε υπαλλήλους του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και των ιδιαίτερων Σωμάτων και Υπηρεσιών Επιθεώρησης και Ελέγχου και στα πρόσωπα και τα όργανα της παραγράφου 1 του άρθρου 3 και 3Α του ν. 3213/2003, στο πλαίσιο ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.



ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Με τις διατάξεις του άρθρου ... προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης στοιχείων και πληροφοριών των φορολογουμένων σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) ΑΕ, στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και σε υπαλλήλους του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και των ιδιαίτερων Σωμάτων και Υπηρεσιών Επιθεώρησης και Ελέγχου των φορέων της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 3074/2002 (Α" 296) καθώς και στα πρόσωπα και τα όργανα που διενεργούν έλεγχο δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Άρθρο
Τροποποίηση άρθρου 17 ν. 4174/2013

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 17 του ν. 4174/2013 προστίθενται περιπτώσεις ια', ιβ' και ιγ' ως εξής:
«ια) σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ «ΗΔΙΚΑ ΑΕ» του ν. 3607/2007 (Α'245) για σκοπούς υλοποίησης κοινωνικών προγραμμάτων προνοιακού χαρακτήρα της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και σχετικών προβλέψεων παροχών υγείας σε ομάδες πληθυσμού από το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.
«ιβ) στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στο πλαίσιο ελέγχων, επιθεωρήσεων και ερευνών, που διενεργούνται από αυτόν, σε εξουσιοδοτημένους προς τούτο υπαλλήλους του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στο πλαίσιο ελέγχων, επιθεωρήσεων και ερευνών, που διενεργούνται από αυτό, ή κατόπιν εντολής του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης καθώς και σε εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους των ιδιαίτερων Σωμάτων και Υπηρεσιών Επιθεώρησης και Ελέγχου των φορέων της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 3074/2002 (Α" 296) στο πλαίσιο ελέγχων, επιθεωρήσεων και ερευνών, που διενεργούνται κατόπιν εντολής του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης,
ιγ) στα πρόσωπα και τα όργανα της παραγράφου 1 του άρθρου 3 και 3Α του ν. 3213/2003 (Α' 309), όπως εκάστοτε ισχύει, στο πλαίσιο ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων του άρθρου 1 του ίδιου νόμου. Τα στοιχεία χορηγούνται αποκλειστικά για τα ελεγχόμενα πρόσωπα αρμοδιότητάς τους και αφορούν μόνον τα ελεγχόμενα έτη».


ΤΡΟΠΟΠΟΙΟΥΜΕΝΕΣ - ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Τροποποιείται η διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 17 του ν. 4174/2013 (Α' 170), με τίτλο «Φορολογικές διαδικασίες και άλλες διατάξεις», η οποία έχει ως εξής:

«1. Πρόσωπα που είναι ή έχουν διατελέσει υπάλληλοι της Φορολογικής Διοίκησης και εν γένει του Υπουργείου Οικονομικών ή συνδέονται ή συνδέονταν με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή έργου με αυτά, καθώς και οποιοδήποτε πρόσωπο, στο οποίο έχουν ή είχαν ανατεθεί αρμοδιότητες ή καθήκοντα της Φορολογικής Διοίκησης οφείλουν να τηρούν ως απόρρητα όλα τα στοιχεία και πληροφορίες φορολογουμένων, τα οποία περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, και δύνανται να τα αποκαλύπτουν μόνο στα ακόλουθα πρόσωπα:
α) άλλους υπαλλήλους της Φορολογικής Διοίκησης και μέλη του κυρίου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο πλαίσιο εκτέλεσης των καθηκόντων τους,
β) διωκτικές αρχές στο πλαίσιο διερεύνησης ή δίωξης αδικημάτων,
γ) δικαστικές αρχές στο πλαίσιο εκδίκασης οποιασδήποτε ποινικής ή φορολογικής υπόθεσης ή αστικής υπόθεσης με διάδικο το Δημόσιο ή Φορέα της Γενικής Κυβέρνησης,
δ) φορολογικές αρχές της αλλοδαπής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διεθνείς συμβάσεις, το ν. 4170/2013 στον οποίο ενσωματώθηκαν οι διατάξεις της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας, καθώς και τη νομοθεσία για τη δικαστική συνδρομή,
ε) υπηρεσίες των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, εφόσον κρίνεται αναγκαίο από τη Φορολογική Διοίκηση, προκειμένου να προσδιοριστούν οι υποχρεώσεις, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, των φορολογουμένων προς αυτούς τους φορείς και να εντοπιστούν πηγές αποπληρωμής των απαιτήσεών τους,
στ) σε εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους δημοσίων υπηρεσιών, Ν.Π.Δ.Δ. και δημοσίων οργανισμών με αρμοδιότητα διαχείρισης, παρακολούθησης και ελέγχου χρηματοδοτήσεων και ενισχύσεων ή επιδοτήσεων από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους.
ζ) σε διαζευγμένους ή συζύγους σε διάσταση για τον καθορισμό διατροφής κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, για τα στοιχεία που αναγράφονται ρητά σε αυτήν,
η) στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της που ορίζονται στο ν.3691/2008, όπως ισχύει.
θ) σε τρίτους, κατόπιν αιτιολογημένης εισαγγελικής παραγγελίας, ότι δεν συντρέχει περίπτωση φορολογικού απορρήτου,
ι) σε φορολογουμένους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, κατόπιν αιτήσεώς τους, και μόνο καθ' ο μέρος αυτό είναι απολύτως αναγκαίο, προκειμένου να διακριβωθεί η φορολογική ή η επαγγελματική υπόσταση άλλου φορολογουμένου που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα».


διαβάστε περισσότερα...

Πώς και γιατί έσκασε η «βόμβα» του Μαρινόπουλου

Εσκασε η βραδυφλεγής «βόμβα» που έκαιγε για πάνω από ένα χρόνο στα θεμέλια του λιανεμπορίου τροφίμων, προκαλώντας σοκ στην αγορά.



Η Μαρινόπουλος, η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της χώρας κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Αθηνών αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99 και άρθρο 106 Β του πτωχευτικού κώδικα (νόμοι υπ’ αριθμόν 4072/2012 και 4013/2011), προκειμένου να αποφύγει το λουκέτο και να ξεκινήσει η διαδικασία εξυγίανσής της.

Όπως έγινε γνωστό, η εκδίκαση του αιτήματος θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου, μετά την αναβολή που αποφασίστηκε. Η υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης εκτιμάται ότι αποτελούσε τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της.

«Στην παρούσα φάση η ένταξη της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης είναι μονόδρομος, καθώς αποτελεί τη μόνη επιλογή για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ως μιας βιώσιμης οικονομικής μονάδας με βασικά οφέλη τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και της διασφάλισης των οφειλών προς τους προμηθευτές που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της διοίκηση», σημειώνεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.

Τα κύρια σημεία του σχεδίου που επεξεργάζεται η εταιρεία, αποτελούν η βελτίωση της απρόσκοπτης λειτουργίας, η αύξηση των πωλήσεων, η βέλτιστη αξιοποίηση των καναλιών διανομής και η πλήρης αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας και διαχείρισης.

«Ξαφνικός θάνατος»
Πηγές που πρόσκεινται στη διοίκηση της «Μαρινόπουλος» αναφέρουν στην «Η» ότι με την προσφυγή στο άρθρο 99 γίνεται ένα σημαντικό βήμα για τη διάσωση της εταιρείας, καθώς εκτός του ότι αποτρέπεται ο «ξαφνικός θάνατος», εξασφαλίζεται πολύτιμος χρόνος για να επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές πάνω σε νέα βάση. Η αγωνία στην αγορά για την τύχη της «Μαρινόπουλος» είναι μεγάλη λόγω του μεγέθους αλλά και του αντίκτυπου που θα έχει ενδεχόμενη κατάρρευση στο σύνολο του λιανεμπορίου.

Παρότι η εξέλιξη αυτή δεν ήρθε ως «κεραυνός εν αιθρία», πολλοί περίμεναν μέχρι και την τελευταία στιγμή να υπάρξει λύση με τον «Σκλαβενίτη» που θα έπαιζε τον ρόλο του «λευκού ιππότη», όπως έγινε στην περίπτωση του «Βερόπουλου» με την METRO της οικογένειας Παντελιάδη. Υπενθυμίζεται πως η οικογένεια Σκλαβενίτη, ήταν μέχρι και πριν από λίγες ημέρες σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τις τράπεζες, προκειμένου να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο διάσωσης. Κάτι που δεν κατέστη δυνατό, καθώς οι όροι θεωρήθηκαν μη ικανοποιητικοί από την πλευρά Σκλαβενίτη, η οποία φαίνεται πως θέλει αυξημένες διασφαλίσεις για να αναλάβει ένα τέτοιο ρίσκο και μια τέτοια ευθύνη σε αυτή τη συγκυρία.

Μάλιστα, πηγές από τη διοίκηση της «Σκλαβενίτης» που μίλησαν στην «Η» ανέφεραν πως δύσκολα θα πάρει ένα τόσο μεγάλο ρίσκο τη δεδομένη στιγμή, και επανέλαβαν πως η οικογένεια Σκλαβενίτη εκτός του ότι αρέσκεται σε αργά και σταθερά βήματα ανάπτυξης, στην παρούσα φάση εστιάζει τις προσπάθειές της στην ενσωμάτωση των αλυσίδων που εξαγόρασε το τελευταίο διάστημα. Από την άλλη πλευρά, πηγές της «Μαρινόπουλος» πάντως δεν έχουν αποκλείσει εντελώς το ενδεχόμενο εισόδου στρατηγικού επενδυτή, σε επόμενη φάση και όταν αρχίσουν να συζητούνται πολύ πιο εντατικά οι λύσεις για τη διάσωση της εταιρείας.

Το εγχείρημα στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι εύκολο, καθώς το ύψος των υποχρεώσεων που πρέπει να ρυθμιστούν ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό του 1,3 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν θεωρείται τελειωμένο, ενώ βούληση να βρεθεί λύση πέραν των τραπεζών δείχνει και η κυβέρνηση, η οποία δεν θέλει να σκέφτεται πως μπορεί να σκάσει στα χέρια της ένα τέτοιου μεγέθους «λουκέτο», λίγες εβδομάδες μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη στήριξη που προσφέρουν οι Ευρωπαίοι στην προσπάθεια που κάνει να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη και να καταπολεμήσει την ανεργία.

Χαριστική βολή
Η βύθιση της ιστορικής αλυσίδας βέβαια ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, με αποκορύφωμα την αποχώρηση των Γάλλων της Carrefour το 2013, οι οποίοι είχαν τον έλεγχο της εταιρείας με πλειοψηφικό ποσοστό.

Η χαριστική βολή δόθηκε το περασμένο καλοκαίρι με την επιβολή των capital controls και τη δραματική επιδείνωση της κατανάλωσης, παρά τις προσπάθειες που έγιναν για να αναστραφεί η αρνητική κατάσταση, με αποκορύφωμα το πολύκροτο deal με τον «Σκλαβενίτη» για τη σύσταση κοινής εταιρείας για τη λειτουργία υπερμάρκετ στις αρχές του 2016 και τη «συμφωνία κυρίων» που υπέγραψε με βασικούς προμηθευτές της πριν από περίπου δύο μήνες. Μάλιστα, μετά τη συμφωνία με τους προμηθευτές, κάποιοι στην αγορά πίστεψαν ότι η περιπέτεια της «Μαρινόπουλος» θα τελείωνε εκεί, και πως θα ξεκινούσε η επάνοδός της σε τροχιά ανάπτυξης. Τα ράφια άρχιζαν να γεμίζουν και πάλι με εμπορεύματα και κάποιοι καταναλωτές περνούσαν και πάλι το κατώφλι των καταστημάτων της.

Η πραγματικότητα ωστόσο τους διέψευσε με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο, με την κατάθεση χθες του αιτήματος υπαγωγής στο άρθρο 99. Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν φόβους πως η κατάρρευση της «Μαρινόπουλος» θα συμπαρασύρει με τη μορφή του ντόμινο, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου στο κλείσιμο, ενώ παράλληλα θα αφήσει χιλιάδες εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων των 13.000 της εταιρείας στον δρόμο.

Οι εργαζόμενοι προγραμμίζουν συγκεντρώσεις την ίδια ώρα που τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν αδειάσει ενώ υπήρξαν καταγγελίες για προμηθευτές που πήγαν να κατάσχουν προϊόντα για να «πληρωθούν» τα χρέη που έχει ο όμιλος. Πριν από λίγες ημέρες ο επικεφαλής της «Καραμολέγκος», Εμ. Καραμολέγκος είχε παρομοιάσει το ενδεχόμενο κατάρρευσης της «Μαρινόπουλος» με τη Lehman Brothers.

Ενας πολυσχιδής όμιλος με ιστορία... τριών αιώνων
Η «Μαρινόπουλος Α.Ε.» ιδρύθηκε το 1962 και αποτελεί τη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα. Από το 2012, κατέστη αποκλειστική δικαιοδόχος των σημάτων Carrefour στην Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια. Πρόκειται για μια 100% ελληνική εταιρεία. Διατηρεί περισσότερα από 823 καταστήματα (31.3.2016) ενώ διατηρεί παρουσία στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στο δυναμικό της εντάσσονται πάνω από 12.500 εργαζόμενοι, ενώ διατηρεί και πολυετείς συνεργασίες με περισσότερους από 2.000 Έλληνες προμηθευτές και παραγωγούς, σε κάθε σημείο της Ελλάδας.

Η ιστορία της οικογένειας Μαρινόπουλου, μια από τις ιστορικότερες επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας, ξεκινά στα τέλη του 19ου αιώνα! Τότε, ήταν που ο Δημήτριος Μαρινόπουλος, από την Ελίκη Αιγιαλείας, ανοίγει το πρώτο φαρμακείο που έφερε το όνομά του στη Νεάπολη της Αθήνας. Μαζί με τον αδερφό του Πάνο θέτουν τα θεμέλια για τη δημιουργία του σημερινού ομίλου, ο οποίος κάτω από την ομπρέλα του έχει τη φαρμακοβιομηχανία ΦΑΜΑΡ που ιδρύθηκε το 1949, ενώ έχει συνάψει συμφωνίες αντιπροσώπευσης στην ελληνική αγορά με ορισμένες από τις μεγαλύτερες φίρμες του κόσμου, όπως της βρετανικής Marks & Spencer, και της αμερικανικής GA αλλά και την ευθύνη ανάπτυξης για τα φημισμένα Starbucks.

Χρονιές - σταθμοί του ομίλου

1962: Ιδρύεται η εταιρεία των πρώτων σούπερ μάρκετ με την επωνυμία Self Service Μαρινόπουλος.

1963: Ξεκινά συνεργασία με τον γαλλικό όμιλο Le Printems και τα καταστήματα μετονομάζονται σε Prisunic Μαρινόπουλος. Η συνεργασία διαρκεί μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ‘90.

1999: Ξεκινά η συνεργασία με τον όμιλο Carrefour. Ιδρύεται η Carrefour - Μαρινόπουλος.

2010: Η Dia Hellas περνά στα χέρια του κοινού ομίλου.

2012: Αποχωρεί από την ελληνική αγορά η γαλλική Carrefour και το μερίδιο αγοράζει η οικογένεια Μαρινόπουλου. Ομως ο μέτοχος παραμένει αποκλειστικός δικαιοδόχος του γαλλικού ομίλου στην ευρύτερη περιοχή.

2013: Ξεκινούν τα πρώτα προβλήματα με τις πληρωμές προμηθευτών και με τον εφοδιασμό των καταστημάτων

2014: Ο όμιλος προχωρεί στην εξαγορά τοπικών αλυσίδων και συνεργάζεται με εταιρείες όπως Αρβανιτίδης, Cretan Retail κ.λπ., ενώ ξεκινά δραστηριότητα στα cash and carry.

2015: Η αγορά βοά για μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές προμηθευτών, οι πελάτες δεν βρίσκουν τα προϊόντα που θέλουν.

2016: Η Μαρινόπουλος αποχωρεί από τα Σκόπια, ξεκινούν οι «σφραγίσεις» επιταγών. Στις αρχές του έτους ανακοινώνεται η συμφωνία για κοινή εταιρεία με τον Σκλαβενίτη. Ο όμιλος προχωρεί σε συμφωνία με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση δανείων.

Ιούνιος 2016: Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες για deal με τον Σκλαβενίτη, ο όμιλος οδηγείται σε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές. Τα χρέη ξεπερνούν το 1,5 δισ.

διαβάστε περισσότερα...

Ποια προϊόντα γίνονται φθηνά και ποια ακριβά μετά το Brexit

Φάρμακα, πετρελαιοειδή, τυριά, σωλήνες, ηλεκτρικοί αγωγοί, προϊόντα αλουμινίου, σταφύλια και σταφίδες, γιαούρτι και ντοματοπολτός είναι τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας προς τη Βρετανία, τα οποία καθίστανται ακριβότερα στη βρετανική αγορά, εφόσον συνεχίζεται η διολίσθηση της στερλίνας έναντι του ευρώ.



Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές της χώρας μας συνίστανται κυρίως σε αυτοκίνητα, φαρμακευτικά προϊόντα, αλκοολούχα ποτά (ουίσκι και τζιν) και καταναλωτικά προϊόντα (ρούχα, βιντεοπαιχνίδια κ.ά.), είδη σπιτιού, υγιεινής, ζωοτροφές και άλλων ειδών μη τρόφιμα, τα οποία καθίστανται φθηνότερα για τους Έλληνες εισαγωγείς και καταναλωτές. Επίσης, εισάγονται χιλιάδες δημοφιλή βρετανικά τρόφιμα, όπως μπισκότα, τσάι, φασόλια, τυριά, λουκάνικα, γάλα, κρέμες και σοκολάτες.

Τα στοιχεία για τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών προκύπτουν από ανάλυση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ), σύμφωνα με την οποία οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Βρετανίας φθάνουν σε 2,27 δισ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων 1,07 δισ. ευρώ ελληνικές εξαγωγές προς τη Βρετανία (4,2% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών) και 1,19 δισ. ευρώ ελληνικές εισαγωγές από τη βρετανική αγορά (2,9% των συνολικών ελληνικών εισαγωγών).

Σύμφωνα με το ΕΒΕΠ, την τελευταία πενταετία προκύπτει τάση εξισορρόπησης στο εμπορικό ισοζύγιο, καθώς οι εξαγωγές αυξάνονται (ξεπερνώντας το 1 δισ. ευρώ για πρώτη φορά το 2015), ενώ οι εισαγωγές, μετά από μία μεγάλη υποχώρηση τη διετία 2012-2013, δείχνουν να σταθεροποιούνται στα επίπεδα του 1,2 δισ. ευρώ. Επιπλέον, το εξαγωγικό πρότυπο της Ελλάδας προς τη Βρετανία χαρακτηρίζεται ως εξελιγμένο, καθώς αφορά σε ποσοστό 60,5% βιομηχανικά προϊόντα, ενώ ακολουθούν με 29,5% τα αγροτικά προϊόντα.

Σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Μεγάλη Βρετανία περιλαμβάνουν τα εξής:

- Τα βερίκοκα, τα κεράσια και τα ροδάκινα αναδεικνύονται οι «πρωταθλητές» όλων των αγροτικών προϊόντων. Η αξία των εξαγωγών είναι στα 234,5 εκατ. ευρώ και γίνονται ανάρπαστα αποσπώντας το 29,4% στην Αγγλία.

- Στα λαχανικά η Ελλάδα είναι ο τρίτος προμηθευτής της Αγγλίας, με τα προϊόντα μας να αντιπροσωπεύουν το 8,5% των εισαγωγών τους, αντίστοιχα. Η αξία των εξαγόμενων λαχανικών είναι 237,9 εκατ. ευρώ.

- Το παρθένο ελαιόλαδο αγοράζεται, επίσης, από την Αγγλία, αποσπώντας το 2,7% των εισαγωγών τους. Η αξία του εξαγόμενου ελαιολάδου είναι 198,1 εκατ. ευρώ.

- Οι ελληνικές ντομάτες πωλούνται στην Αγγλία με ποσοστό 13,2% και καταλαμβάνουμε την τέταρτη θέση των προμηθευτών.

Σύμφωνα με το ΕΒΕΠ, το «Brexit» θα επηρεάσει, επίσης, τον τουρισμό, τους Έλληνες εργαζόμενους και φοιτητές στη Μεγάλη Βρετανία, τους Έλληνες κατόχους ακίνητης περιουσίας στη Βρετανία, κ.ά.

διαβάστε περισσότερα...

«Αναβολόσημο» έως 50 ευρώ για κάθε αναβολή δίκης

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανάρτησε σε διαβούλευση νομοσχέδιο με το οποίο επέρχονται αλλαγές στα παράβολα, στα τέλη και στα δικαστικά έξοδα όλων των δικαστηρίων και όλων των βαθμών.



Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, θεσπίζεται παράβολο από 20 έως 50 ευρώ, ανάλογα με το βαθμό του δικαστηρίου, για κάθε αίτημα αναβολής, εκτός των περιπτώσεων αποχής των δικηγόρων, ενώ αυξάνονται τα παράβολα αναίρεσης επί αποφάσεων Πολυμελούς Πρωτοδικείου και Εφετείου, καθώς και των παραβόλων αναψηλάφησης σε αποφάσεις Εφετείου και Αρείου Πάγου.

Ακόμη, αυξάνεται το ύψος των χαρτοσήμων που επικολλούνται σε παραστάσεις, ένδικα βοηθήματα ή μέσα και άλλες αιτήσεις ενώπιον δικαστικών αρχών, ενώ το παράβολο για την κατάθεση μήνυσης μειώνεται από τα 100 ευρώ στα 50 και 70 ευρώ κατά περίπτωση.

Επίσης, καταργείται το δικαστικό ένσημο στις αναγνωριστικές αγωγές και μειώνεται κατά 50% το δικαστικό ένσημο (από 8 ο/οο σε 4 ο/οο) στις καταψηφιστικές αγωγές που αφορούν εργατικές διαφορές.

Τέλος, μειώνεται στο ύψος των παραβόλων για την άσκηση έφεσης κατά αποφάσεων Ειρηνοδικείων, Μονομελών Πρωτοδικείων και Πολυμελών Πρωτοδικείων, όπως επίσης μειώνεται από το 50% στο 20% το ποσό που προκαταβάλλεται μέχρι την αρχική δικάσιμο έφεσης στις χρηματικού αντικειμένου φορολογικές και τελωνειακές διαφορές.

διαβάστε περισσότερα...

Αλλες τρεις εταιρείες του Μαρινόπουλου στο άρθρο 99

Νέο σοκ στην αγορά προκαλούν οι τρεις νέες αιτήσεις του ομίλου Μαρινόπουλου για ένταξη στο άρθο 99 θυγατρικών του.




Με τις νέες αιτήσεις ζητά τη σχεδόν συνολική υπαγωγή του τμήματος λιανικού εμπορίου τροφίμων στο επίμαχο άρθρο, ενώ, η εταιρία κατέθεσε προληπτικά μέτρα προστασίας και αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 για τα καταστήματα Σούπερ Μάρκετ.

Συγκεκριμένα οι αιτήσεις, 1. Αφοι Μαρινόπουλοι Συμμετοχική ΑΕ. Πρόκειται ουσιαστικά για την «μητρική εταιρία’ του Ομίλου , η οποία ασκεί διοίκησης επί του ομίλου , δανείζεται και δανείζει για τις ανάγκες του Ομίλου και επί της ουσίας διαχειρίζεται τα οικονομικά.
-Οι συνολικές υποχρεώσεις (με βάση το ισοζύγιο στις 31/12/2015) για τις οποίες ζητεί δικαστική προστασία είναι 196 εκατομμύρια ευρώ
-Στο Δημόσιο 320.000 ευρώ
-Στα ασφαλιστικά ταμεία 23.000 ευρώ
-Στις τράπεζες 180 εκατομμύρια
-Στους προμηθευτές 16 εκατομμύρια

2. Express m ΑΕ . Πρόκειται για 160 καταστήματα (20 σούπερ μάρκετ και 139 express stores) σε όλη την Ελλάδα με συνολικές υποχρεώσεις 275 εκατομμύρια:
-Στο δημόσιο 840.000 ευρώ
-Στα ασφαλιστικά ταμεία 3,12 εκατ. ευρώ
-Στους εργαζόμενους 800.000 ευρώ
-Στις τράπεζες 4 εκατ. ευρώ
-Στους προμηθευτές 266 εκατ. ευρώ

3. ΞΥΝΟΣ ΑΕ. Πρόκειται για 19 μικρά Σούπερ Μάρκετ τα οποία είχε εξαγοράσει πριν από 10 χρόνια η Μαρινόπουλος. Τα καταστήματα βρίσκονται στην Αθήνα και την Ήπειρο. Οι συνολικές υποχρεώσεις φτάσουν τα 19,6 εκατ. ευρώ.
-Στο Δημόσιο 280.000 ευρώ
-Στα ασφαλιστικά ταμεία 290.000 ευρώ

Την Παρασκευή 1η Ιουλίου θα συζητηθούν τα προληπτικά μέτρα και για τις τέσσερις συνολικά αιτήσεις και μέχρι τότε το δικαστήριο έδωσε προσωρινή δικαστική προστασία.

Για τα σούπερ μάρκετ η κύρια αίτηση θα συζητηθεί στις 16 Νοεμβρίου ενώ οι υπόλοιπες τρεις στις 21 Σεπτεμβρίου 2016. Εκτιμάται πάντως πως-πιθανότατα- θα συνδικαστούν όλες τον Σεπτέμβριο.

Ανακοίνωση

Με κανονικούς ρυθμούς διεξάγεται η λειτουργία των καταστημάτων Μαρινόπουλος ΑΕ, σε συνέχεια της κατάθεσης αιτήματος, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, για την υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης, που εκδικάζεται την Παρασκευή 1η Ιουλίου, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η εταιρεία, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι «τα καταστήματα και οι εργαζόμενοί τους καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εύρυθμή λειτουργία και την άρτια εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Παράλληλα, συνεχείς είναι οι συζητήσεις με τις τράπεζες για τη διαμόρφωση του πλαισίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της εταιρείας».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η υπαγωγή σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της εταιρείας και των θέσεων εργασίας, καθώς και τη διασφάλιση των οφειλών προς τους προμηθευτές».

διαβάστε περισσότερα...

Brexit: Πώς θα επηρεάσει τους Ελληνες φοιτητές στη Βρετανία, τί θα γίνει με τα κολλέγια στην Ελλάδα

Με το τοπίο μετά το brexit να παραμένει ακόμη θολό σε πολλούς τομείς, ειδικοί δίνουν απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματα που γεννιούνται σχετικά με τις αλλαγές που μπορεί να φέρει για τους Έλληνες φοιτητές στη Βρετανία, αλλά και για όσους σπουδάζουν στην Ελλάδα, σε κολλέγια συνεργαζόμενα με βρετανικά πανεπιστήμια.



Την περασμένη Παρασκευή, μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κολλεγίων δέχθηκε τα πρώτα τηλεφωνήματα από γονείς και σπουδαστές που ανησυχούσαν, ρωτούσαν σχετικά με την αναγνώριση των πτυχίων, αλλά και για το αν θα υπάρξει μεταβολή των διδάκτρων στα εκπαιδευτήρια που λειτουργούν στην Ελλάδα και συνεργάζονται με βρετανικά πανεπιστήμια. «Ασφαλώς δεν αλλάζει κάτι με την αναγνώριση των πτυχίων και το ύψος των διδάκτρων» διαβεβαιώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Ελληνικών Κολλεγίων, Βασίλης Δασκαλάκης και λέει κατηγορηματικά: «Ούτε κατά διάνοια δεν αλλάζουμε τα δίδακτρα, δεν θα εκμεταλλευθούμε το γεγονός».

«Αν το πτυχίο που έδινε ένα κολλέγιο στην Ελλάδα ήταν αναγνωρισμένο πριν το δημοψήφισμα, θα συνεχίσει να είναι, δεν έχει καμία σχέση αν βγει εκτός κοινότητας η Αγγλία» συμπληρώνει.

«Στα ίδια τα βρετανικά πανεπιστήμια, στην Αγγλία, εάν τελικά γίνει η έξοδος από την ΕΕ, η αύξηση των διδάκτρων θα είναι σημαντική» υπογραμμίζει, σημειώνοντας ότι είναι πιθανό να υπάρξει κατά συνέπεια, αύξηση του ενδιαφέροντος από φοιτητές, που θα προτιμήσουν να παραμείνουν στην Ελλάδα για να αποκτήσουν με χαμηλότερο κόστος το ίδιο πτυχίο που θα αποκτούσαν και στην Αγγλία.

Όπως παρατηρεί μάλιστα ο κ Δασκαλάκης που είναι επίσης πρόεδρος του BCA college στην Ελλάδα το οποίο συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο του Πλίμουθ στη Βρετανία, «αν και είναι νωρίς, ήδη, τα βρετανικά πανεπιστήμια αποκτούν πλέον ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις συνεργασίες που έχουν γενικά στο εξωτερικό αλλά και πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα, όπου φοιτούν περίπου 18 χιλιάδες παιδιά σε κολλέγια, τα οποία συνεργάζονται με βρετανικά πανεπιστήμια». «Έχουν ήδη επικοινωνήσει μαζί μας γιατί καταλαβαίνουν ότι θα μειωθεί πολύ ο αριθμός των εγγραφών εκεί και επιθυμούν να ενισχύσουν τις συνεργασίες τους. Σκέφτονται πως αντί να χάσουν τους φοιτητές είναι καλύτερα να τους έχουν στα παραρτήματά τους στην Ευρώπη. Δεν αλλάζει ασφαλώς τίποτα στη σχέση μας, αντίθετα διευρύνεται ο ορίζοντας της συνεργασίας και ενισχύεται».

Την ίδια ώρα αναφορικά με τις ανησυχίες των περίπου 11 χιλιάδων Ελλήνων φοιτητών που βρίσκονται ήδη στην Αγγλία ή εκείνων που σχεδιάζουν να σπουδάσουν στη Γηραιά Αλβιόνα, ο Θωμάς Πολίτης αντιπρόσωπος βρετανικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, από το study.in.uk, , υποστηρίζει ότι «τα βρετανικά πανεπιστήμια έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα τόσο για τα άτομα τα οποία είναι ήδη φοιτητές όσο και για αυτούς οι οποίοι θα κάνουν την εγγραφή τους σε πανεπιστήμια στη Βρετανία, φέτος ή του χρόνου. Αυτό είναι απόλυτα βέβαιο». Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον κ Πολίτη «η βρετανική νομοθεσία προβλέπει ότι με το στάτους με το οποίο έχει εγγραφεί κάποιος στο πανεπιστήμιο με αυτό το στάτους και πρέπει ολοκληρώσει τις σπουδές του. Εφόσον έχει κάνει την εγγραφή ως ευρωπαίος πολίτης, κατ’ επέκταση home student, δεν υπάρχει κανένα θέμα. Αν υλοποιηθεί η έξοδος από την ΕΕ αυτοί οι οποίοι θα εγγραφούν μετά την έξοδο, μετά δηλαδή από δύο χρόνια, τότε θα επηρεαστούν».


διαβάστε περισσότερα...

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΦΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 136% Φάρμακα αλλάζουν ονομασία και τιμή...

Φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη στην ελληνική αγορά «επιστρέφουν» στα ράφια με διαφορετικές συσκευασίες ή με κάποιο διαφορετικό συστατικό και με αυξημένες τιμές από 30% - 163%!



Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, οι εταιρείες στο πλαίσιο της ανάπτυξης ενός εικονικού ανταγωνισμού με την δήθεν απελευθέρωση των καναλιών διανομής των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), μεθοδεύουν επιβαρύνσεις για την τσέπη των πολιτών μέχρι και 90% και στη συνέχεια? μικρές μειώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, η πολιτεία προχωρεί στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενός αριθμού φαρμάκων «πριν όμως θα πρέπει να πατάξει τα φαινόμενα ανακοστολογήσεων προς τα πάνω, προκειμένου αργότερα να φανούν μειωμένες οι τιμές».

Τα πρώτα κρούσματα αναθεώρησης των τιμών προς υψηλότερα επίπεδα ήδη φαίνονται στην αγορά. Ενδεικτικά ο κ. Λουράντος παρουσίασε την περίπτωση πολύ γνωστού αναλγητικού το οποίο κυκλοφορεί πλέον με αυξημένη τιμή κατά 30%, αλλά και παυσίπονου με τιμή αυξημένη κατά 95% ή δάκρυα με αύξηση τιμής κατά 163%.

Οι φαρμακοποιοί για ακόμη μια φορά υπογράμμισαν πως τα φάρμακα αυτά, έχουν σοβαρές αντενδείξεις και η άκριτη χρήση τους έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές παρενέργειες. Για παράδειγμα, η εφεδρίνη, που χρησιμοποιείται ευρέως ως ρινικό αποσυμφορητικό (χορηγείται ως ΜΗΣΥΦΑ), αντενδείκνυται ή χρειάζεται ειδικές προφυλάξεις σε συγχορήγηση με φάρμακα του καρδιαγγειακού συστήματος. Η παρακεταμόλη (ακεταμινοφαίνη) ενοχοποιείται από τον ΠΟΥ ως η πρώτη αιτία ηπατοτοξικότητας στη Δύση.

Στο μεταξύ, υπογράφηκε από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που προβλέπει την παροχή οικονομικών κινήτρων σε 311 αγροτικούς γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου (υπόχρεους και επί θητεία), οι οποίοι υπηρετούν σε άγονες περιοχές. Στους γιατρούς αυτούς θα χορηγείται μηνιαίο επίδομα 400 ευρώ, ενώ η απόφαση θα έχει αναδρομική ισχύ από 21/02/2016.

Η αναδρομική ισχύς της ΚΥΑ αφορά όσους γιατρούς συνεχίζουν να υπηρετούν στα Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας των περιοχών αυτών, κατά την ημερομηνία δημοσίευσής της. Στόχος του υπουργείου είναι με αυτό τον τρόπο να ενισχύσει τη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας στις άγονες, δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές της χώρας.


διαβάστε περισσότερα...

Brexit, αλλά πότε θα συμβεί αυτό;

Να φύγει κανείς ή να μη φύγει; Αυτό είναι το ερώτημα, ακόμη. Μετά το ιστορικό βρετανικό δημοψήφισμα, δεν υπάρχει ακόμη ένδειξη ότι το αποκαλούμενο Brexit θα συμβεί σύντομα. Μπορεί να μη συμβεί και ποτέ.



Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος τελεί υπό παραίτηση, έχει δηλώσει ότι δεν θα ενεργοποιήσει επίσημα το διαζύγιο με την Ε.Ε., με το επιχείρημα ότι πρέπει να το κάνει ο διάδοχός του. Επειδή το δημοψήφισμα δεν είναι νομικά δεσμευτικό, ορισμένοι πολιτικοί προτείνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει επίσημη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο προτού ενεργοποιηθεί η διαδικασία αποχώρησης.

Μέσα σε μόλις δύο ημέρες το αίτημα για επανάληψη του δημοψηφίσματος έχει κερδίσει την υποστήριξη περισσοτέρων από τρία εκατομμυρίων Βρετανών. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη απειλή προς την ευρωπαϊκή ενότητα από το τέλος του πολέμου, δεν έχουν κοινή στάση για το πόσο γρήγορα θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας. Το Παρίσι βιάζεται, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος απευθύνει έκκληση για υπομονή.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει δηλώσει ότι θέλει να «αρχίσουν αμέσως». Η πλειονότητα των Βρετανών πολιτικών συμφωνεί πως μια τόσο αποφασιστική νίκη της πλευράς που υποστήριζε την έξοδο με 52%-48% σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει διαζύγιο με την Ε.Ε. Οτιδήποτε λιγότερο θα ήταν χαστούκι προς τη δημοκρατία. «Η θέληση του βρετανικού λαού αποτελεί οδηγία που πρέπει να εφαρμοστεί», είχε πει ο κ. Κάμερον κατά τη διάρκεια του λόγου παραίτησής του. Παρ’ όλα αυτά το γεγονός ότι στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης twitter κυριαρχεί η λέξη #regrexit (συνδυασμός των λέξεων regret και exit που σημαίνουν «μετανιώνω» και «έξοδος») σχετικά με το αν θα μπορούσε η Βρετανία να αναθεωρήσει την άποψή της, είναι ενδεικτικό της δυσπιστίας που έχει καταλάβει την ήπειρο μετά το δημοψήφισμα που οδήγησε σε οικονομική και πολιτική καταστροφή.

Η στερλίνα έχει υποτιμηθεί σημαντικά και τα δύο βασικά πολιτικά κόμματα της Βρετανίας είναι διαλυμένα. Ο Κάμερον είναι ένας ηγέτης που δεν διαθέτει πλέον ισχύ και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ηγετικά στελέχη αποπειράθηκαν την Κυριακή να ανατρέψουν τον ηγέτη των Εργατικών. Τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε ένα κράτος-μέλος να εγκαταλείψει την Ενωση περιγράφονται στο άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Πριν από το δημοψήφισμα ο Κάμερον είχε δηλώσει ότι θα το ενεργοποιούσε αμέσως αν ψήφιζε η Βρετανία την έξοδο από την Ε.Ε.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι είναι ανάγκη η Βρετανία να αρχίσει επισήμως τη διαδικασία αποχώρησης, πιθανότατα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Ομως και αξιωματούχοι από το στρατόπεδο όσων υποστήριξαν την έξοδο από την Ε.Ε., περιλαμβανομένου του πρώην δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, αρχίζουν να κωλυσιεργούν. Υποστηρίζουν ότι θέλουν να διαπραγματευθούν τη σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε. μετά την αποχώρησή της, προτού ενεργοποιήσουν επισήμως τη διαδικασία αποχώρησης.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και αναλυτές υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς τα ακανθώδη ζητήματα που υπάρχουν. Για παράδειγμα, είναι απίθανο η Ε.Ε. να παραχωρήσει στη Βρετανία πρόσβαση στην κοινή αγορά, χωρίς να αποδεχθεί το Λονδίνο την αρχή της μετακίνησης των Ευρωπαίων εργαζομένων. Ομως, το μεγαλύτερο ζήτημα όσων ψήφισαν την αποχώρηση της Βρετανίας ήταν να τεθούν όρια στη μετανάστευση, κάτι που είχαν υποσχεθεί οι ηγέτες της εκστρατείας υπέρ της εξόδου.

Ο βουλευτής των Εργατικών Ντέιβιντ Λαμί είχε δηλώσει ότι το Κοινοβούλιο διαθέτει την εξουσία να προκηρύξει δεύτερο δημοψήφισμα και απηύθυνε έκκληση να το κάνει. Αν και δεν υπάρχει προηγούμενο ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, στη Βουλή των Λόρδων έχει συζητηθεί πώς θα μπορούσε να γίνει η διαδικασία του Brexit. Σε έκθεση που είχε δημοσιευθεί τον Μάιο, ο Ντέρικ Γουάιατ, ένας από τους νομικούς που είχαν εμπλακεί, είχε πει ότι αν και θα είναι δύσκολο από πολιτικής απόψεως, η νομοθεσία επιτρέπει την αλλαγή άποψης περί εξόδου ακόμη και μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50.

διαβάστε περισσότερα...

Καταργείται η ευθύνη των μετόχων για οφειλές στα Ταμεία

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής των απλήρωτων οφειλών στο ΙΚΑ και στα άλλα ασφαλιστικά Ταμεία οι μέτοχοι με ποσοστό τουλάχιστον 10% εταιρειών που διαλύονται!



Την απαλλαγή τους προβλέπει το άρθρο 28 «υπό ψήφιση» νομοσχεδίου των υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με το οποίο καταργείται αντίθετη διάταξη που ίσχυσε από τον Μάρτιο του 2015 (άρθρο 31 παράγραφος 2 του Ν. 4321/15) και καθιστούσε υπεύθυνους για την καταβολή των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία τους μετόχους με ποσοστό τουλάχιστον 10% εταιρειών που διαλύονται. Έτσι, η σχετική υποχρέωση θα βαρύνει μόνο τους προέδρους, διευθύνοντες συμβούλους κ.ά.

Η ΔΙΑΤΑΞΗ
Η διάταξη που καταργείται προέβλεπε συγκεκριμένα ότι «αν κατά τον χρόνο διάλυσης νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας δεν έχουν εξοφληθεί όλες οι υποχρεώσεις του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι, κατά τον χρόνο διάλυσης αυτών, μέτοχοι ή εταίροι κεφαλαιουχικών εταιρειών με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 10% ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρο με το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα για την καταβολή των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων».

Επίσης «και κάθε πρόσωπο που υπήρξε μέτοχος ή εταίρος κεφαλαιουχικών εταιρειών με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 10%, ευθύνεται αλληλεγγύως και εις ολόκληρο με το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα για την καταβολή των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, που δημιουργήθηκαν κατά τη χρονική περίοδο της ιδιότητας του μετόχου ή εταίρου. Οι ρυθμίσεις της παραγράφου αυτής δεν ισχύουν για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ή αναγνωρισμένο χρηματιστήριο σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε.».

ΑΛΛΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ
Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι μέτοχοι με μικρότερο ποσοστό, 5%, με βάση άλλο νόμο (άρθρο 50 του Ν. 4174/13), σε περίπτωση διάλυσης της εταιρείας διατηρούν την ευθύνη καταβολής των οφειλόμενων φόρων με?χρι του ποσού ή των κερδών που έλαβαν τα τρία τελευταία χρόνια πριν από τη λύση της εταιρείας.

διαβάστε περισσότερα...

ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση, αλλά και στο σύνολο της οικονομίας και των επιχειρήσεων από τις εξελίξεις γύρω από τη μεγαλύτερη λιανεμπορική αλυσίδα.



Η αίτηση υπαγωγής της «Μαρινόπουλος» σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές ήταν για πολλούς το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «θανάτου», η μοναδική εξέλιξη προκειμένου να μην καταρρεύσει εν μια νυκτί ο όμιλος, μετά και το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις με τον «Σκλαβενίτη».

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι αν υπάρξουν τις επόμενες ημέρες αρνητικές εξελίξεις στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ θα πληγεί καίρια το σύνολο της οικονομίας. Το να βρίσκονται στον αέρα 13.000 εργαζόμενοι και 3.000 προμηθευτές ασφαλώς προκαλεί τρόμο και δημιουργεί φόβους για ντόμινο με απρόβλεπτες διαστάσεις στην αγορά.

Αλλωστε, εκατοντάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού εξαιτίας των «κόκκινων» δανείων, της αδυναμίας εξεύρεσης νέας χρηματοδότησης, αλλά και της δραματικής υποχώρησης της κατανάλωσης.

Περί τα 43 δισ. ευρώ είναι τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια τα οποία αν δεν αναδιαρθρωθούν σύντομα θα... πληγεί η αγορά από «σύνδρομο Μαρινόπουλου». Δηλαδή από αδυναμία ομαλής λειτουργίας, στάση πληρωμών σε προμηθευτές και εργαζόμενους και στο βάθος πολλά λουκέτα. Μια εξέλιξη που εκτός των οικονομικών συνεπειών θα έχει και σοβαρό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, ενώ θα δημιουργήσει βαθιά πληγή στις έτσι κι αλλιώς δοκιμαζόμενες και αδύναμες τράπεζες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εξελίξεις με τον Μαρινόπουλο και τα μηνύματα που έρχονται και από άλλους κλάδους για «λουκέτα», επιταχύνουν τις εξελίξεις στο θέμα των «κόκκινων» δανείων. Δηλαδή το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τις τράπεζες και την ΤτΕ προτίθενται να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις - κλειδιά ώστε να ξεκινήσει η αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, λένε οι πληροφορίες, θα περάσει από τη Βουλή η ρύθμιση για την προστασία των μελών των διοικήσεων των τραπεζών που θα προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις δανείων. Ετσι θα λυθούν τα χέρια τους ώστε να προχωρήσουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες «κόκκινων» εταιρειών και να αποφευχθούν «λουκέτα» και κυρίως «δόλιες πτωχεύσεις». Δηλαδή να μην κλείσουν επιχειρήσεις των οποίων οι μέτοχοι διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία. Μέχρι στιγμής οι τραπεζίτες δεν υπογράφουν καμιά ρύθμιση φοβούμενοι ποινικές ευθύνες, με αποτέλεσμα να έχει «μπλοκάρει» η αγορά.

Από την άλλη, με ταχύτατες διαδικασίες θα προχωρήσουν και οι υπόλοιπες ρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί όπως για παράδειγμα το «κούρεμα» δανείων με αντάλλαγμα μετοχές, η αλλαγή του management των εταιρειών, η είσοδος των τραπεζών στο διοικητικό συμβούλιο, η μετοχοποίηση δανείων, η απομάκρυνση μετόχων που δεν συνεργάζονται. Τέλος, στα βασικά εργαλεία είναι και η σύνταξη νέων business plans που θα κρατήσουν εν ζωή τις επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες. Ομως, και για πολλές άλλες που υπάρχουν προοπτικές, το σχέδιο είναι να καταστούν βιώσιμες και να βρεθούν «λευκοί ιππότες» για να τις σώσουν.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση φοβάται αφενός μήπως βρεθούν στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενοι του ομίλου Μαρινόπουλος και αφετέρου μήπως υπάρξουν δεκάδες νέα «κανόνια» που θα προκαλέσουν οικονομικό σεισμό στη χώρα. Αλλά και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι του «Μαρινόπουλου» σχεδιάζουν συγκεντρώσεις ζητώντας τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους προβληματίζει το υπουργείο Εργασίας, λίγες εβδομάδες μετά τα ηχηρά «λουκέτα» της «Ηλεκτρονικής Αθηνών» και του Athens Ledra.

διαβάστε περισσότερα...

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την παροχή νομικής βοήθειας σε φυσικά πρόσωπα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, νομοσχέδιο για την «παροχή νομικής βοήθειας σε φυσικά πρόσωπα».



Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η νομική βοήθεια παρέχεται στους χαμηλού εισοδήματος Έλληνες πολίτες, αλλά και στους πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και στους χαμηλού εισοδήματος πολίτες τρίτου κράτους και ανιθαγενείς, εφόσον έχουν νομίμως κατοικία ή συνήθη διαμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, πολίτες χαμηλού εισοδήματος ορίζονται εκείνοι οι οποίοι:

1) το μέσο ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα από κάθε πηγή των τριών τελευταίων ετών δεν υπερβαίνει: α) για άγαμο το ποσό των 6.000 ευρώ, β) για έγγαμο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης το ποσό των 7.000 ευρώ, γ) για έγγαμο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης ή άγαμο με ένα προστατευόμενο τέκνο το ποσό των 8.000 ευρώ, δ) για έγγαμο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης ή άγαμο με δύο προστατευόμενα τέκνα το ποσό των 9.000 ευρώ, ε) για έγγαμο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης ή άγαμο με περισσότερα προστατευόμενα τέκνα το ποσό των 10.000 ευρώ και

στ) έχουν κατά το τελευταίο φορολογικό έτος πριν την υποβολή της αίτησης τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το τριπλάσιο των ανωτέρω ορίων.

Πλέον των εισοδηματικών προϋποθέσεων, δικαιούχοι νομικής βοήθειας είναι επίσης όσοι:

α) είναι άνεργοι για περισσότερο από 12 μήνες, β) πάσχουν από ασθένεια ιδιαίτερης σοβαρότητας, ή αναπηρία ποσοστού τουλάχιστον 67%, γεγονός που θα πρέπει να προκύπτει από σχετική γνωμάτευση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής.

Ακόμη, η νομική βοήθεια παρέχεται σε υποθέσεις ιδιωτικού, δημοσίου και ποινικού δικαίου ενώπιον δικαστηρίων οποιουδήποτε βαθμού και δικαιοδοσίας, καθώς και ενώπιον ανακριτικών και προανακριτικών αρχών.

Παράλληλα, παρέχεται στη διαδικασία της συμβιβαστικής επέμβασης του ειρηνοδίκη, της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης και της ποινικής συνδιαλλαγής (άρθρο 308Β ΚΠοινΔ), σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του παρόντος και συμπεριλαμβάνει την παροχή νομικών συμβουλών με σκοπό τη διευθέτηση της διαφοράς πριν αυτή εισαχθεί ενώπιον δικαστηρίου.

Ως προς τις ποινικές υποθέσεις η νομική βοήθεια παρέχεται αν ο διάδικος δεν έχει δικηγόρο και εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα.

Ειδικότερα, παρέχεται κατά πρώτον στον κατηγορούμενο:

α) για κακούργημα, κατά το στάδιο της προανάκρισης, της ανάκρισης και της συζήτησης της υπόθεσης στο ακροατήριο,

β) για πλημμελήματα για τα οποία προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στο ακροατήριο,

γ) για την άσκηση και την παράσταση στη συζήτηση κάθε ενδίκου μέσου κατά καταδικαστικής απόφασης, όταν αφορά την περίπτωση επιβολής ποινής στερητική της ελευθερίας, τουλάχιστον 6 μηνών,

δ) για την άσκηση και την παράσταση στη συζήτηση, κάθε αίτησης ή ενδίκου μέσου αν αφορά αξιόποινη πράξη που τελέστηκε ενώ ήταν εξαρτημένος και πριν την εισαγωγή του σε πρόγραμμα διάγνωσης της εξάρτησης, σωματικής αποτοξίνωσης και ψυχικής απεξάρτησης των αναγνωρισμένων φορέων (θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης), στο οποίο έχει προσέλθει οικειοθελώς και συμμετέχει, καταβάλλοντας προσπάθειες απεξάρτησης, ή έχει ολοκληρώσει αυτό και διατηρεί την απεξάρτηση,

ε) για την παράσταση ενώπιον δικαστικού συμβουλίου, ή για την άσκηση και την παράσταση στη συζήτηση ενδίκου μέσου κατά της απόφασης του συμβουλίου Εφετών, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης (νόμος 3251/2004),

στ) για την άσκηση και την παράσταση στη συζήτηση αίτησης επανάληψης της διαδικασίας υπέρ καταδικασμένου, εφόσον έχει επιβληθεί στερητική της ελευθερίας ποινή που δεν έχει ανασταλεί.

Νομική βοήθεια κατά δεύτερον παρέχεται στον παθόντα:

α) για κακούργημα κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στο ακροατήριο σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό και

β) για πλημμελήματα για τα οποία προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, κατά τη συζήτηση της υπόθεσης σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό.

διαβάστε περισσότερα...

Σόιμπλε: Φοβάμαι ντόμινο αποχωρήσεων από την ΕΕ μετά το Brexit

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προκαλέσει το φαινόμενο του ντόμινο στην Ευρώπη.




Μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, ο Σόιμπλε είπε ότι εμμένει στη δήλωση του ότι "το μέσα (στην ΕΕ) σημαίνει μέσα και το έξω σημαίνει έξω", προσθέτοντας ότι η Βρετανία δεν έχει στη διάθεσή της απεριόριστο χρόνο για να αποφασίσει το πότε θα υποβάλει το αίτημά της για αποχώρηση.

Ο Γερμανός υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσει τη "ζημιά" από το Brexit και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ένα "φαινόμενο του ντόμινο" στην ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.

Η μακροχρόνια αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit είναι πιθανότατα "δηλητήριο" για την οικονομία", υπογράμμισε.

διαβάστε περισσότερα...

FT: Οι Ελληνες ξόδεψαν αποταμιεύσεις 19 δισ. ευρώ στα χρόνια της κρίσης

Στα χρόνια της κρίσης, τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν ματώσει και αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία.



Σύμφωνα με τους FT, ο συνδυασμός υψηλής ανεργίας, περικοπών μισθών και αύξησης των φόρων οδηγεί σε περαιτέρω μείωση των διαθέσιμων εισοδημάτων των νοικοκυριών. Ετσι, για να καλύψουν τη διαφορά, οι Έλληνες «τρώνε από τα έτοιμα». Την περίοδο 2006-2009 ο ρυθμός αποταμίευσης διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο 6%, ενώ το 2015 ήταν αρνητικός (-6%).

Όπως αναφέρουν οι FT, από τα μέσα του 2011 τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν ξοδέψει 19 δισ. ευρώ αποταμιεύσεων τη στιγμή που το βιοτικό επίπεδο έχει υποβαθμιστεί. Συγκριτικά, τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι στην ίδια περίοδο, έκαναν φτερά 36 δισ. ευρώ καταθέσεων νοικοκυριών και μετρητά, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων σε ξένες τράπεζες και σε ξένα νομίσματα.

διαβάστε περισσότερα...

Αυτό είναι το σχέδιο Σόιμπλε για την ΕΕ μετά το Brexit - Τί αλλάζει για ΕΚΤ, Κομισιόν

Εστω και αν η αποχώρηση της Μ. Bρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει λάβει ακόμα επίσημο χαρακτήρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προετοιμάζεται: οι μεταρρυθμιστικές του ιδέες, αν εφαρμοστούν, θα μπορούσαν να αλλάξουν το ρόλο της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αποκαλύπτει η Handelsblatt.



Σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε με τον τίτλο «Πρωτοβουλίες μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο», το οποίο επικαλείται γερμανική οικονομική εφημερίδα , θα επιδιωxθεί η πιστή τήρηση του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης.

Επίσης, για να ενισχυθεί η δημοσιονομική πειθαρχία προβλέπεται το δικαίωμα απόρριψης σχεδίων προϋπολογισμού των χωρών μελών της ευρωζώνης, εάν δεν ανταποκρίνονται στους στόχους του ελλείμματος.

Επιπλέον θα μπορούσαν να υπάρξουν και κίνητρα για να προχωρήσουν τα κράτη μέλη σε μεταρρυθμίσεις. Η εφαρμογή των λεγομένων «συστάσεων για τις επιμέρους χώρες» θα μπορούσε, σύμφωνα με το σχέδιο Σόιμπλε, να συνδεθεί με τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε..

Προβλέπεται ακόμα και η αλλαγή του ρόλου της Κομισιόν: Επειδή τελευταία ενεργεί πολιτικά, θα μπορούσαν να διαχωρισθούν τα καθήκοντά της ως θεματοφύλακα των ευρωπαϊκών συνθηκών από εκείνα της εποπτείας της δημοσιονομικής πολιτικής των χωρών μελών, την οποία θα αναλάβει μια ανεξάρτητη αρχή.

Αλλαγές προτείνονται και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: η ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία θα αποσπαστεί από την ΕΚΤ, ενώ για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) ο Σόιμπλε σχεδιάζει ένα ισχυρότερο ρόλο. Προβλέπεται επίσης και η σύνδεση της αναδιάρθρωσης του χρέους μιας χώρας με παροχή βοήθειας από τον ESΜ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν θέλει όμως ακόμα να αναλάβει δημοσίως πρωτοβουλίες. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές προτάσεις για μια περαιτέρω ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης πιστεύει ότι πρέπει πρώτα να επικρατήσει νηνεμία. Αυτό τον καιρό ακούγονται φωνές από την Ιταλία και τη Γαλλία για ένα κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, κάτι το οποίο η Γερμανία το αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό, όπως γράφει η Handelsblatt.

διαβάστε περισσότερα...

Καλοκαιρινές εκπτώσεις: Πότε ξεκινούν - Ποιά Κυριακή είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Οι θερινές εκπτώσεις ξεκινούν φέτος τη Δευτέρα 11 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016. Οι επόμενες ενδιάμεσες εκπτώσεις είναι τον Νοέμβριο, από την 1η έως τις 10 του μηνός.



Εκτός από το κανονικό ωράριο, την Κυριακή 17 Ιουλίου τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά.

Αναλυτικά, τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να λειτουργήσουν τις ακόλουθες Κυριακές του 2016:

17 Ιουλίου
6 Νοεμβρίου

11 Δεκεμβρίου
18 Δεκεμβρίου


διαβάστε περισσότερα...

ΙΝΚΑ Δεν θα πάνε διακοπές οι Ελληνες

Πάνω από το 80% των Ελλήνων δεν θα κάνει διακοπές φέτος το καλοκαίρι, σύμφωνα τουλάχιστον με έρευνα του ΙΝΚΑ, το οποίο σημειώνει ότι και για όσους τα καταφέρουν μειώνεται περαιτέρω ο χρόνος των διακοπών.



Η πανελλαδική έρευνα του ΙΝΚΑ, πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 3 Ιουνίου - 27 Ιουνίου 2016, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, σε 869 άτομα. Από τα 869 άτομα, μόνο οι 174 θα κάνουν διακοπές το 2016.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας πάνω από 80% δήλωσε ότι δεν προγραμματίζει ούτε πιστεύει ότι τελικά θα πραγματοποιήσει διακοπές το καλοκαίρι. Οι αιτίες για τη μη πραγματοποίηση των διακοπών είναι: οικονομικοί λόγοι 77%, επαγγελματική και εισοδηματική αστάθεια 13%, επαγγελματικές υποχρεώσεις και άλλοι λόγοι 10%.

Ο τόπος καταγωγής και τα σπίτια φίλων κερδίζουν έδαφος, αφού εκεί στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι Έλληνες τουρίστες. Οι Έλληνες διαμένουν σε φιλικό ιδιόκτητο σπίτι (42%), σε συγγενικό-φιλικό σπίτι (36%) και σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια το 22%.

Επίσης, η διάρκεια των διακοπών της οικογένειας, φαίνεται ότι περιορίζεται όλο και περισσότερο. Κατά το 2016, θα πραγματοποιήσει 4ήμερες διακοπές το 42%, 7ημέρες το 26%, 10ήμερες το 20%, 15ήμερες το 11% και 20ήμερες μόλις το 1%.

Η θάλασσα συνεχίζει να συγκεντρώνει την προτίμηση του 80% των Ελλήνων, ενώ το βουνό κερδίζει κάποιο έδαφος σε σχέση με παλαιότερες έρευνες συγκεντρώνοντας το 20%. Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΙΝΚΑ το ελάχιστο κόστος για διαμονή-διατροφή 15 ημερών μιας 4μελούς οικογένειας αγγίζει πλέον τα 2.550 ευρώ.

διαβάστε περισσότερα...

Η κοινή δήλωση των «27» για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος: «Η πρόσβαση στην ενιαία αγορά προϋποθέτει την αποδοχή των τεσσάρων ελευθεριών»

Η επισήμανση ότι στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μελλοντική σχέση του με την ΕΕ «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωβουλή θα διαδραματίσουν το ρόλο τους σύμφωνα με τις συνθήκες» προστέθηκε στην τελική δήλωση των «27» Ευρωπαίων ηγετών σε σχέση με το προσχέδιο που είχε διαρρεύσει νωρίτερα.



Επιπρόσθετα, στην τελική δήλωση ξεκαθαρίζεται πως «η πρόσβαση στην ενιαία αγορά προϋποθέτει την αποδοχή των τεσσάρων ελευθεριών». Τέλος, εξειδικεύοντας τη δήλωση για την πολιτική συζήτηση που ξεκινάει για το μέλλον της ΕΕ των «27», οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν λόγο για δράση που θα δώσει «ώθηση» για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ατζέντας» και «στη ανάπτυξη της ΕΕ με 27 κράτη-μέλη».

Ολόκληρη η κοινή δήλωση των "27" για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος:

1. Λυπούμαστε βαθιά για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σεβόμαστε τη βούληση που εκφράζεται από την πλειοψηφία του βρετανικού λαού. Μέχρι να φύγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ, το ευρωπαϊκό δίκαιο εξακολουθεί να ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται.

2. Υπάρχει ανάγκη να οργανωθεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με μεθοδευμένο τρόπο. Το άρθρο 50 της ΕΕ προβλέπει τη νομική βάση για τη διαδικασία αυτή. Εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση, αμέσως μόλις είναι έτοιμη να το ενεργοποιήσει και να ενημερώσει σχετικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ένωση. Θα ήταν προτιμότερο να το κάνει το συντομότερο δυνατό. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση πριν να λάβει χώρα η εν λόγω κοινοποίηση.

3. Όταν η κοινοποίηση ληφθεί, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις μιας συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο και στη διαδικασία που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωβουλή θα διαδραματίσουν το ρόλο τους σύμφωνα με τις συνθήκες.

4. Στο μέλλον, ελπίζουμε να έχουμε το Ηνωμένο Βασίλειο ως στενό εταίρο της ΕΕ και αναμένουμε να εκδηλώσει τις προθέσεις του στο θέμα αυτό. Οποιαδήποτε συμφωνία, που θα συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Η πρόσβαση στην ενιαία αγορά προϋποθέτει την αποδοχή των τεσσάρων ελευθεριών.

5. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργεί μια νέα κατάσταση για την ΕΕ. Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε ενωμένοι και να εργαστούμε στο πλαίσιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα και να βρούμε λύσεις προς το συμφέρον των εθνών και των λαών μας. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία που μπορεί να προκύψει από την τρέχουσα κατάσταση.

6. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα ιστορικό επίτευγμα ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και παραμένει το κοινό μας πλαίσιο. Την ίδια στιγμή πολλοί άνθρωποι εκφράζουν δυσαρέσκεια με την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων, είτε είναι σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο. Οι Ευρωπαίοι περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι καλύτερο, όταν πρόκειται για την παροχή ασφάλειας, ευημερίας και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Θα πρέπει να το πετύχουμε αυτό, αν μη τι άλλο για το συμφέρον των νέων.

7. Αυτός είναι ο λόγος που από σήμερα ξεκινάμε μια πολιτική συζήτηση για να δώσουμε ώθηση σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στη γραμμή της Στρατηγικής Ατζέντας και στην ανάπτυξη της ΕΕ με 27 κράτη-μέλη. Αυτό απαιτεί ηγετική ικανότητα από τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων. Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό κατά την άτυπη σύνοδο το Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα.

διαβάστε περισσότερα...

Πόλεμος Μέρκελ - Ρέντσι: «Να κάνετε κούρεμα στις καταθέσεις» - «Δεν θα μας κάνετε το δάσκαλο»

Νέος πόλεμος μεταξύ Αγκ. Μέρκελ και Μ. Ρέντσι προκάλεσε η αντίδραση της Γερμανίας στο ιταλικό σχέδιο διάσωσης των προβληματικών τραπεζών που προωθούσε ο δεύτερος.



Μιλώντας μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ χθες στις Βρυξέλλες, η κυρία Μέρκελ είπε ότι «δεν μπορούμε κάθε χρόνο να συζητούμε τα ίδια και τα ίδια. Οι κανόνες της ευρωζώνης για τη διάσωση και αναδιάρθρωση των τραπεζών αφήνουν αρκετά περιθώρια χειρισμού στα κράτη-μέλη».
Ο κ. Ρέντσι έσπευσε να απαντήσει και μάλιστα σε έντονο ύφος, υπογραμμίζοντας ότι «γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για τις τράπεζες και πώς θα εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας, σεβόμενοι ταυτόχρονα τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Δεν είμαστε εδώ για να μας κάνει κάποιος τον δάσκαλο».
Η ιταλικη κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει με κεφάλαια 40 δισ. ευρώ τις ιταλικές τράπεζες προκειμένου να μην καταρρεύσουν. Ομως το Βερολίνο ζητά το κόστος για τη διάσωση μίας τράπεζας να το αναλάβουν πρώτα οι μέτοχοί της και πιθανώς και οι καταθέτες («bail-in») και, εάν αυτό δεν αρκεί, τότε μόνο θα μπορούν να διοχετευθούν κρατικά κεφάλαια, για να μην υπάρξει κατάρρευση.
Ταυτόχρονα, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι το Brexit, το οποίο είχε τεράστιες επιπτώσεις για τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών, με τις απώλειές τους να φθάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, δεν είναι κάτι ικανό για να παραβιαστούν οι κανόνες που ορίζονται από την οδηγία Bank Recovery and Resolution Directive (BRRD).
«Ποτέ δεν ζητήσαμε να αλλάξουμε τους κανόνες. Στην τρέχουσα κατάσταση και εάν υπάρξουν προβλήματα είμαστε ικανοί, σεβόμενοι τους κανόνες, να προστατεύσουμε τα χρήματα των καταθετών» επέμεινε ο κ. Ρέντσι.
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Observer, ο Ματέο Ρέντσι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ειδικό ιταλικό ταμείο διάσωσης των τραπεζών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο κ. Γιούνκερ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, μετά το τέλος του δείπνου με τους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες, έκανε λόγο για «bank run» στην Ιταλία, προκαλώντας ερωτηματικά.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι «η Κομισιόν θα κάνει τα πάντα για να εμποδίσει κάθε είδους bank run στην Ιταλία». Ακολούθησε μικρή παύση και ο κ. Γιούνκερ έσπευσε να προσθέσει: «Αυτό δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ιταλία προς το παρόν»

διαβάστε περισσότερα...

Ντάισελμπλουμ: «Κάντε ό,τι συμφωνήσαμε και θα ξαναδούμε το χρέος στο τέλος του 2018»

«Το μήνυμα είναι: κάντε αυτό που συμφωνήσαμε», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ, συνοψίζοντας τη στάση που θα ακολουθήσουν οι θεσμοί έναντι της Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, εφ' όσον τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, να ανοίξει εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2018 μια νέα συζήτηση για το χρέος και τα πλεονάσματα.



Μιλώντας σε αποστολή ελλήνων δημοσιογράφων στο πλαίσιο ενημερωτικού σεμιναρίου στη Χάγη, ο κ. Ντάισελμπλουμ ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις πιθανές επιπτώσεις του Brexit, είπε ότι αυτή η αποχώρηση προκαλεί αβεβαιότητα και δεν μπορείς να κάνεις εκτιμήσεις. Ειδικότερα για την Ελλάδα, είπε ότι θα έχει τις λιγότερες επιπτώσεις, καθώς είναι προστατευμένη, «θωρακισμένη» από τα χρήματα και το πρόγραμμα της Ευρώπης. Οι ελληνικές τράπεζες που είναι κρατικές, έχουν επίσης μικρότερη έκθεση στην αγορά.

Άλλες είναι οι παράμετροι που πρέπει να προσέξει η Ελλάδα - πρόσθεσε - και ανέφερε την ανάγκη για «πολιτική και οικονομική σταθερότητα». Πρέπει να γίνουν «επενδύσεις», αλλά χρειάζεται «εμπιστοσύνη», και η εμπιστοσύνη «φεύγει με το άλογο και γυρνάει με τα πόδια», είπε χαρακτηριστικά.

Η πολιτική αστάθεια της περασμένης χρονιάς έκανε μεγάλη ζημιά στην Ελλάδα και αν δεν υπάρξει εφαρμογή του προγράμματος θα υπάρξει και νέα ζημιά. Αν γίνει πολιτικό παιχνίδι θα υπάρξει οικονομικό κόστος, υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για τη θέση μείωσης του πλεονάσματος στο 2% που διατύπωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ι. Στουρνάρας, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι «καλό είναι να μην ξανανοίγουμε τέτοια θέματα, καθώς έχουν συμφωνηθεί την επόμενη δεκαετία πλεονάσματα άνω του 3%, αλλά αν το πρόγραμμα τηρηθεί ως το 2018 και η εμπιστοσύνη επιστρέψει, θα δούμε το θέμα σε άλλο πλαίσιο και μπορούμε να έχουμε νέες διαπραγματεύσεις για το χρέος και τα πλεονάσματα». Στο τέλος του 2018, επανέλαβε, «θα ξαναδούμε τη βιωσιμότητα του χρέους».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη θέση που εξέφρασε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με την οποία αυτά που συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς είναι «λίγα», απάντησε ότι είναι «νωρίς» να πει το ΔΝΤ αν είναι λίγα ή πολλά. «Κάντε αυτό που συμφωνήσαμε. Αυτό είναι το μήνυμα», υπογράμμισε για να προσθέσει ότι τώρα δεν είναι η ώρα των αλλαγών και των αναθεωρήσεων.

Υπερασπιζόμενος τις σοσιαλδημοκρατικές του πεποιθήσεις, όπως ο ίδιος είπε, τάχθηκε υπέρ της συλλογής πολλών φόρων από όλους και αν η Ελλάδα το καταφέρει, πατάσσοντας τη φοροδιαφυγή, θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς την Ευρώπη.

Για την επόμενη αξιολόγηση, που τοποθετείται το φθινόπωρο, ερωτηθείς αν συμφωνεί με την εκτίμηση του Αλ. Τσίπρα πως δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε «συμφωνώ απολύτως», προσθέτοντας ότι αρκεί το πρόγραμμα να είναι εντός τροχιάς και αποδίδοντας εμμέσως τις καθυστερήσεις της τελευταίας αξιολόγησης στον εκτροχιασμό του προγράμματος. Μάλιστα για την επόμενη αξιολόγηση, είπε ότι δεν θέτει προτεραιότητες και ότι οι διαπραγματεύσεις θα πάνε όσο γίνεται ηπιότερα. Σημείωσε δε, ότι η υπάρχουσα συμφωνία για τα εργασιακά, είναι αρκούντως γενική ώστε να δίνει τα περιθώρια κινήσεων στην ελληνική πλευρά, χωρίς αυτό να σημαίνει αναθεωρήσεις. «Η κυβέρνηση έχει και τους εμπειρογνώμονες και την εμπειρία των διαπραγματεύσεων και ξέρει πώς θα το χειριστεί», τόνισε.

Στο ερώτημα αν το Brexit επιτάχυνε την ελληνική αξιολόγηση, απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι «έκανα αυτό που πίστευα, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα, δεν απογοητεύτηκα, ούτε σκέφτηκα το ενδεχόμενο του Grexit».

Με αφορμή την επικαιρότητα του Brexit, ρωτήθηκε για τον Άγγλο αντιευρωπαίο πολιτικό Νάιτζελ Φάραντζ, για να απαντήσει ότι αυτοί που υποσχέθηκαν «ψηφίστε exit και θα σταματήσετε να πληρώνετε» δεν είναι έντιμοι και δεν είπαν την αλήθεια. Είναι πολύ «λυπηρό» το αποτέλεσμα, πρόσθεσε εμφατικά.

Στο γρήγορο γεύμα εργασίας που οι δημοσιογράφοι είχαν με τον κ. Ντάισελμπλουμ, η συζήτηση έφτασε και στη σχέση που είχε με τον παλιό ομόλογό του Γ. Βαρουφάκη. Ο πρόεδρος του Eurogroup διαχώρισε τις προσωπικές από τις θεσμικές σχέσεις, τονίζοντας πάντως ότι η συνεργασία τότε ήταν πολύ κακή. Από τότε έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα, είπε, και μίλησε για «έντιμη και εποικοδομητική συνεργασία» με την ελληνική κυβέρνηση.

Ως «σοσιαλδημοκράτης» πολιτικός, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το μέλλον του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη, λέγοντας ότι «θέλω να διατηρηθεί γι αυτό και πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις», ώστε να δούμε και τη βιωσιμότητα του συστήματος. Μάλιστα, σημείωσε ότι «στο Eurogroup συζητάμε πολύ τα εργασιακά θέματα και ειδικότερα, το tax wage, ενώ και η κατανομή των δημοσίων δαπανών είναι από τις «συζητήσεις κλειδιά» στην Ευρώπη».

Τέλος για την τραπεζική ένωση, είπε ότι ακολουθεί μεν έναν «οδικό χάρτη» που έχει αποφασιστεί, και εκφράζοντας την προσωπική του εκτίμηση είπε: «εγώ θα ήθελα να πάει πιο γρήγορα, αλλά είναι πολιτικά δύσκολο».

Η Χάγη ήταν ο δεύτερος σταθμός των Ελλήνων δημοσιογράφων μετά τις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του σεμιναρίου που οργάνωσε η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, από κοινού με την ολλανδική πρεσβεία στην Ελλάδα. Στην τριήμερη διάρκειά του έγιναν σημαντικές επαφές με ανώτερους ευρωπαίους αξιωματούχους, με επίκεντρο τα ευρωπαϊκά και ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της ολλανδικής προεδρίας στην ΕΕ.

διαβάστε περισσότερα...

Οπισθεν ολοταχώς μετά τη «νάρκη» Δρίτσα για την παραχώρηση του ΟΛΠ

Οπισθεν ολοταχώς φαίνεται να κάνει η κυβέρνηση στην υπόθεση του ΟΛΠ μετά τη «νάρκη» που έβαλε, λίγες ημέρες πριν το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα βάζει ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας ο οποίος από την αρχή έβαζε εμπόδια στην ιδιωτικοποίηση.



Με επιστολή της η κινεζική εταιρεία τονίζει ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου αποτελεί «δυσάρεστη έκπληξη» καθώς ανατρέπει τα συμφωνηθέντα μεταξύ της εταιρείας και του ΤΑΙΠΕΔ για την εξαγορά του πλειψηφικού πακέτου της ΟΛΠ Α.Ε.
Ο σάλος που προκλήθηκε ανάγκασε το Μαξίμου να... μαζέψει τον υπουργό.

Στην κυβέρνηση προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους κάνοντας λόγο για όχι ουσιαστικές αλλαγές που έγιναν και πως με τις κατάλληλες επαφές το ζήτημα θα διευθετηθεί. Ωστόσο, αναφέρουν επίσης πως οι αλλαγές δεν έγιναν από τον υπουργό Ναυτιλίας, κ. Δρίτσα, αλλά από τη νομική υπηρεσία της κυβέρνησης.

Μάλιστα, εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να συνταχθεί μία επιστολή από το ΤΑΙΠΕΔ προς την Cosco όπου θα εξηγεί το ταμείο πώς και για ποιόν λόγο έγιναν οι αλλαγές.

Η επιστολή
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «το κείμενο του σχεδίου κυρωτικού νόμου που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, αποτελεί ένα εντελώς διαφορετικό κείμενο» από εκείνο που έχει προσαρτηθεί ως παράρτημα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σύμβασης για την πώληση των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε.
Το σημαντικότερο όμως που τονίζεται στην επιστολή είναι ότι το κατατεθέν νομοσχέδιο «δεν είναι μόνο διαφορετικό αλλά και εντελώς αντίθετο με βασικούς όρους της συμφωνίας και με τα δεδομένα επί των οποίων βασίστηκε η οικονομική προσφορά της εταιρείας για την εξαγορά της ΟΛΠ Α.Ε.». Γίνεται δε λόγος για «προφανή απόπειρα του αρμόδιου υπουργείου Ναυτιλίας να υποκαταστήσει πλήρως τη διοίκηση της ΟΛΠ, να καταστήσει ανενεργές σχεδόν το σύνολο των διατάξεων της Σύμβασης Παραχώρησης και να τροποποιήσει δια νόμου την συναφθείσα συμφωνία για την αγοραπωλησία του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε.»
Οι Κινέζοι φαίνεται πως στην αρχική έκδοση της σύμβασης είχαν εξασφαλίσει προνόμια τα οποία δεν εντάχθηκαν στο τελικό κείμενο. Με βάση την επιστολή προς το ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Ναυτιλίας προκύπτει πως μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία κάθε μελέτη που υποβάλλει για έγκριση ώστε να προχωρήσει μια επένδυση, πρέπει να έχει εγκριθεί εντός 90 ημερών. Σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρείται αυτομάτως ως εγκεκριμένη. Πρόκειται για σημείο που αφαιρέθηκε από το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Αλλαγή υπήρξε και στο άρθρο που προέβλεπε πως ο OΛΠ θα προκηρύσσει διαγωνισμούς ως ιδιωτική εταιρεία. Στο κείμενο που πήγε στη Βουλή προβλέπεται πως οι διαγωνισμοί θα γίνονται από τον OΛΠ σα να είναι δημόσια εταιρεία και ας έχει πωληθεί η πλειοψηφία στην Cosco. Αλλαγές φαίνεται πως υπήρξαν και με την κατάργηση του άρθρου 5 που αφορά τις εργασιακές σχέσεις καθώς και στο σημείο που αναφέρονται τα δικαστήρια στα οποία θα επιλύονται τυχόν διαφορές μεταξύ δημοσίου και ΟΛΠ μέσω διαιτησίας.

Τι λέει ο Δρίτσας

Ο υπουργός Ναυτιλίας μιλώντας στην επιτροπή σχολίασε «Θα διαβάσω την επιστολή πιο συστηματικά, γιατί θίγει πολλά θέματα. Καταρχήν ψυχραιμία . Δεν γίνεται με μια επιστολή να αναστατώνεται το σύμπαν, ότι απειλείται το ταξίδι του πρωθυπουργού, ότι θα σταματήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου. Οι σχέσεις με την Κίνα είναι σταθερές και στρατηγικού χαρακτήρα. Όλα τα μέλη της κυβέρνησης υπηρετούμε αυτόν το σχεδιασμό. Εκλήθη η Cosco να έρθει σήμερα στην επιτροπή και δεν ήρθε. Το περιεχόμενο της επιστολής πρέπει να αντιστοιχεί στο σεβασμό του κοινοβουλίου.

Η σύμβαση που κάναμε μας δίνει το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές στο τελικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Bουλή.

διαβάστε περισσότερα...

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Πρόστιμα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κατά την συνεδρίασή του αποφάσισε:



-Την επιβολή προστίμου ύψους 15.000 ευρώ στην εταιρία «ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε.», λόγω μη σύμμορφης με τα ΔΛΠ/ΔΠΧΑ κατάρτισης των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2014, και των οικονομικών καταστάσεων των περιόδων 1.1-31.3.2015 και 1.1-30.6.2015.

-Την επιβολή προστίμου ύψους 4.000 ευρώ στην εταιρία «ΝΤΙΟΝΙΚ Α.Ε.Β.Ε», λόγω μη σύμμορφης με τα ΔΛΠ/ΔΠΧΑ κατάρτισης των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2015.

-Την επιβολή προστίμου ύψους 1.000 ευρώ στην εταιρία «ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ SYSTEMS Α.Ε.», λόγω μη σύμμορφης με τα ΔΛΠ/ΔΠΧΑ κατάρτισης των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2013.

-Την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρίας «BONUS FINANCE ΑΝΩΝυΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΕΝΔΤΣΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ» με έδρα στην Καρδίτσα, λαμβάνοντας υπόψη σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετοχών της εταιρίας.

-Την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρίας «ΒΟΛΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

ΕΠΕΝΔΤΣΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ» με έδρα στον Βόλο, λαμβάνοντας υπόψη σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετοχών της εταιρίας.

διαβάστε περισσότερα...

Σταθερός διατηρήθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούνιο

Σταθερό παρέμεινε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ μικρές ήταν οι μεταβολές που σημειώθηκαν στην Ευρωζώνη και την ΕΕ.



Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (Economic Sentiment Indicator, ESI) διαμορφώθηκε στις 89,7 μονάδες στην Ελλάδα, όπως και τον Μάιο. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος στην Ελλάδα βελτιώθηκε τον Ιούνιο, αλλά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (-68 μονάδες από -71,9 μονάδες τον Μάιο).

Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης υποχώρησε οριακά στις 104,4 μονάδες από 104,6 τον Μάιο και στην ΕΕ αυξήθηκε στις 105,7 μονάδες από 105,6. Όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όλα τα αποτελέσματα της έρευνας είχαν συγκεντρωθεί πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα της 24ης Ιουνίου. Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, ο δείκτης αυξήθηκε στην Ολλανδία (+2,1 μονάδες), τη Γερμανία (+1,6) και την Ισπανία (+0,8), ενώ μειώθηκε στην Ιταλία (-3,6) και τη Γαλλία (-1,7).

διαβάστε περισσότερα...

Μελέτη του ΣΕΒ για το οφέλη από τα επιχειρηματικά πάρκα

Το πλαίσιο λειτουργίας και αδειοδότησης των επιχειρηματικών πάρκων και των επιχειρήσεων που εγκαθίστανται σε αυτά συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε.




Στην σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομίας - Ανάπτυξης - Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, η υφυπουργός Θεοδώρα Τζάκρη, ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, οι γενικοί γραμματείς των δύο υπουργείων και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας.

Στην σύσκεψη παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα σχετικής μελέτης του ΣΕΒ για την εφαρμογή του νόμου 3982/2011από την οποία προκύπτει ότι:

Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός οργανωμένων επιχειρηματικών υποδομών εξασφαλίζουν χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης έως και 34%, εξοικονόμηση στο κόστος οδοφωτισμού και καθαριότητας κοινοχρήστων χώρων, έως 42%, σημαντικότατη μείωση στο φόρο ακίνητης περιουσίας, σημαντική μείωση του διοικητικού κόστους, καθώς απαλλάσσονται από την υποχρέωση άδειας εγκατάστασης και ανανέωσης αυτής, ενώ ενθαρρύνονται να εξάγουν και να καινοτομούν.

- Εντούτοις, στην παρούσα οικονομική συγκυρία, τα πραγματικά οφέλη δεν καθίστανται ορατά, δεδομένου ότι μόλις το 13% των μεταποιητικών επιχειρήσεων λειτουργεί σήμερα μέσα σε οργανωμένες επιχειρηματικές υποδομές. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην Αττική, η οποία αντιπροσωπεύει το 40 - 45% του συνόλου της μεταποιητικής παραγωγής της χώρας, λειτουργούν μόλις 3 ολοκληρωμένες περιοχές οργανωμένων υποδοχέων με συνολική έκταση 1.780 στρεμμάτων (δηλαδή μόλις το 2,86% της συνολικής έκτασης οργανωμένων υποδοχέων στη χώρα).

- Επίσης η μελέτη κατέδειξε σημαντικές καθυστερήσεις στην αδειοδότηση νέων πάρκων, και προβλήματα χρηματοδότησης για την εξυγίανση περιοχών άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων, με σοβαρότατα περιβαλλοντικά προβλήματα.

- Τα αποτελέσματα της μελέτης όπως σημειώνεται από τα συναρμόδια υπουργεία θα αξιοποιηθούν από το υπουργείο Οικονομίας, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας εφαρμογής του νόμου, προκειμένου, εφόσον κριθεί σκόπιμο, να εισαχθούν βελτιώσεις για την περαιτέρω απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρηματικών πάρκων και των επιχειρήσεων εντός αυτών, την διεύρυνση των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων που μπορούν να εγκατασταθούν, την περιβαλλοντική και οργανωτική εξυγίανση άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων, τη διερεύνηση νέων χρηματοδοτικών επιλογών για την ανάπτυξη νέων πάρκων.

Η μελέτη καταλήγει σε 58 προτάσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την εξυγίανση των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων σε Οινόφυτα και Ασπρόπυργο, την δυνατότητα ανακήρυξης μεμονωμένων μεγάλων βιομηχανικών συγκροτημάτων και επιχειρηματικών συγκεντρώσεων (όπως π.χ. 3PLs) ως «σημειακών» επιχειρηματικών πάρκων, την μείωση του χρόνου αδειοδότησης και την αύξηση των διαθέσιμων πόρων για τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων εντός αυτών, ως ώριμες δράσεις άμεσης προτεραιότητας, προκειμένου να απελευθερωθεί η αναπτυξιακή δυναμική των επιχειρηματικών πάρκων και να καταστούν άμεσα και ορατά τα οφέλη στην οικονομία.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, επισήμανε ότι «η χώρα έχει σχεδόν απολέσει την ευκαιρία ανάπτυξης δυναμικών βιομηχανικών περιοχών, μιας επιλογής που αποτελεί μονόδρομο για τη βιομηχανική και οικονομική ανάπτυξη, πανευρωπαϊκά και διεθνώς. Όπως κινδυνεύει, ίσως να χάσει και την ευκαιρία μιας νέας εκβιομηχάνισης, σήμερα, εάν δε λάβει δραστικά μέτρα άμεσα. Ένας νόμος, από μόνος του, δεν μπορεί να φέρει την ανάπτυξη, γι’ αυτό και προτείναμε στους συναρμόδιους υπουργούς ένα συνολικό πλέγμα παρεμβάσεων που θα φέρουν τις επιχειρήσεις μέσα στα πάρκα, εκεί όπου μπορούν να συνεργαστούν και να καινοτομήσουν, με σεβασμό στο περιβάλλον».


διαβάστε περισσότερα...

Κορκίδης: Αν καταρρεύσει ο Μαρινόπουλος, όλη η αγορά μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά

Την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει «κατάρρευση» της εταιρείας «Μαρινόπουλος» εκφράζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, καθώς κάτι τέτοιο, όπως υποστηρίζει, θα στείλει σε «αχαρτογράφητα νερά» ολόκληρη την αγορά, ενώ τονίζει ότι, αυτή τη στιγμή, προέχει η διασφάλιση των 12.500 χιλιάδων εργαζομένων και η αποπληρωμή χιλιάδων μικρών προμηθευτών της εταιρείας.



Ο κ. Κορκίδης αναφέρει ακόμη ότι η κατάθεση προσωρινής αίτησης αναστολής καταδιωκτικών μέτρων, της μεγαλύτερης λιανεμπορικής αλυσίδας της Ελλάδας, έναντι των πιστωτών της, συνέπεσε με την επέτειο για τον έναν χρόνο από την επιβολή των capital controls, γεγονός που πρέπει, όπως επισημαίνει, «να υπενθυμίζει στους αρμόδιους την τεράστια έκταση της επιχειρηματικής καταστροφής, που έχει συντελεστεί στη χώρα μας, τα χρόνια των μνημονίων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, από το 2008 έως σήμερα, έχουν χαθεί 244.714 ιδιωτικές επιχειρήσεις (από 858.685 που καταμετρήθηκαν το 2008, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχαν μειωθεί στις 613.973 στα τέλη του 2015) και μαζί τους χάθηκαν 842.670 θέσεις εργασίας, ενώ σε όρους προστιθέμενης αξίας η «εξαφάνιση» αυτών των εταιρειών αφαίρεσε και 30,31 δισ. ευρώ.

διαβάστε περισσότερα...

ΕΛΣΤΑΤ Αυτή είναι η κατάσταση με τα Κέντρα Υγείας στην Ελλάδα

Σε 205 τον αριθμό ανέρχονταν το 2014 τα Κέντρα Υγείας στο σύνολο της χώρας, αριθμός που παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με το 2013.



Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, η κατανομή στις 13 περιφέρειες της χώρας παρουσιάζει τα περισσότερα Κέντρα Υγείας (33) να βρίσκονται στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, με δεύτερη την περιφέρεια της Πελοποννήσου.

Η δύναμη των κλινών που βρίσκονται στα Κέντρα Υγείας έμεινε το 2014 σχεδόν αμετάβλητη συγκριτικά με το 2013, ωστόσο υπήρξε μείωση στον αριθμό του ιατρικού προσωπικού κατά 3,3%, ενώ αντίστοιχη μείωση παρατηρείται και στο νοσηλευτικό προσωπικό (κατά 3,1%).

Στο μη ιατρικό προσωπικό που περιλαμβάνει τις υπόλοιπες ειδικότητες του προσωπικού (προσωπικό λοιπών ειδικοτήτων), παρατηρείται ακόμη μεγαλύτερη μείωση κατά 8,8%.

Ειδικότερα, στην περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου παρουσιάζεται η μεγαλύτερη μείωση του ιατρικού προσωπικού (κατά 20,9%), σε αντίθεση με την Ήπειρο και την Αττική που παρουσιάζουν αύξηση κατά 10,3% και 7,9%, αντίστοιχα. Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στην Πελοπόννησο και στο Νότιο Αιγαίο υπάρχει η μεγαλύτερη μείωση στο νοσηλευτικό προσωπικό (κατά 12,4%, 8,8% και 7,2%, αντίστοιχα). Στα Ιόνια Νησιά, στην Ήπειρο και στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχει η μεγαλύτερη μείωση του προσωπικού λοιπών ειδικοτήτων (με ποσοστά 17,2%, 11,5% και 10,9%, αντίστοιχα).

Όσον αφορά στα ιατρικά μηχανήματα που διαθέτουν τα Κέντρα Υγείας, για αυτά παρατηρείται αύξηση 7,6% στην περιφέρεια των Ιόνιων Νησιών και μείωση 7,6% στην περιφέρεια της Θεσσαλίας.


διαβάστε περισσότερα...
 
website counter
friend finderplentyoffish.com