Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Μοσκοβισί: Να κλείσει όσο το δυνατόν ταχύτερα η β' αξιολόγηση

Εύσημα στην Ελλάδα αλλά και προσωπικά στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, για την «τρομακτική αλλαγή προς το καλύτερο» που σημειώθηκε τον τελευταίο χρόνο, έδωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό η δεύτερη αξιολόγηση.



Υπήρξε τρομακτική αλλαγή προς το καλύτερο τον τελευταίο χρόνο, δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα του Grexit έχει φύγει πλέον εντελώς από το τραπέζι.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι ήταν πολύ σημαντικό για εκείνον να έρθει στην Ελλάδα, ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση μίας πολύ σημαντικής συμφωνίας, τον περασμένο Ιούλιο, η οποία έκλεισε σε δραματικές συνθήκες, «και να δείξω ότι το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας είναι στον πυρήνα της Ευρωζώνης και να δω τις θετικές εξελίξεις που υπήρξαν στο διάστημα αυτού του χρόνου».

«Δεν μιλάμε πλέον περί Grexit, κανείς δεν μιλά γι' αυτό. Μιλάμε για επιτυχία, και ήθελα να έρθω εδώ έναν μήνα μετά την επίσκεψη του προέδρου Γιούνκερ, για να δείξω ότι η Κομισιόν στέκεται στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού ώστε να συνεχίσουμε με μεταρρυθμίσεις που θα παράγουν και ήδη παράγουν αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία», υπογράμμισε.

Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι το μήνυμά του είναι ότι «τώρα πρέπει να βγούμε εντελώς έξω από τη διαχείριση της κρίσης, από την περίοδο της κρίσης» και πως «είναι καιρός για κανονικότητα, σταθερότητα, εφαρμογή, επενδύσεις». Πρόσθεσε επίσης ότι, όταν κοιτάζει τα στοιχεία, βλέπει ότι ήδη η ελληνική οικονομία βελτιώνεται, η ανεργία μειώνεται, υπάρχει μια αίσθηση εμπιστοσύνης που επιστρέφει, και πως οι μεταρρυθμίσεις που ήδη έγιναν ή που έχουν συμφωνηθεί είναι απαραίτητες για να ενισχυθούν οι δομές της ελληνικής οικονομίας και να προσελκύσουν επενδύσεις εδώ. Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα.

Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν γίνει τα πάντα. Όπως είπε, υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί, συζητήσεις που θα γίνουν, για να ολοκληρωθούν κάποια προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης και να συζητηθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Ανέφερε επίσης ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει αποτελεσματική συνεργασία, ούτως ώστε η ελληνική πλευρά να πάρει την ιδιοκτησία αυτών των μεταρρυθμίσεων, ώστε να είμαστε σε πολύ καλή θέση για να συζητήσουμε, ιδιαίτερα με το ΔΝΤ, για μέτρα ανακούφισης του χρέους.

«Το μήνυμά μου είναι μήνυμα εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης είναι ώρα τώρα για εφαρμογή και επενδύσεις», τόνισε, για να υπογραμμίσει ότι «πρέπει να έχουμε μεταρρυθμίσεις που θα είναι καλές για τον ελληνικό λαό, που θα διασφαλίζουν την οικονομία, που θα προσελκύσουν περισσότερες επενδύσεις, που θα αναδημιουργήσουν μια αίσθηση εμπιστοσύνης».

Ο Γάλλος πρώην υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το β' εξάμηνο, καθώς και ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί το 2017, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που θα βάλουν σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει σημειωθεί.

Οι προτεραιότητες ενόψει της β' αξιολόγησης περιλαμβάνουν την ανεξάρτητη φορολογική αρχή, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, τα «κόκκινα δάνεια» αλλά και τα εργασιακά. Ιδιαίτερη σημασία, τόνισε έχει το σχέδιο ανάπτυξης καθώς είναι κρίσιμο για τις επενδύσεις, αλλά και η μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

«Να μην χαλαρώσουμε...»

«Να μη σταυρώσουμε τα χέρια, να μην χαλαρώσουμε τους ρυθμούς, πρέπει να υλοποιηθούν όλες οι συμφωνίες», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, καλώντας, παράλληλα, τους Έλληνες να μην υποτιμούν τον εαυτό τους, λέγοντας ότι ο λαός έχει τεράστιες δυνατότητες, είναι σπουδαίος και ικανός για τα πάντα.

Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Ευρωπαίος επίτροπος επισήμανε ότι «πρέπει να κλείσουν γρήγορα» το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, η νέα Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τα «κόκκινα» δάνεια, που αποτελούν «ουρές» της α΄ αξιολόγησης. Στη β΄ αξιολόγηση περιέλαβε, μεταξύ άλλων, τα εργασιακά, την αναπτυξιακή στρατηγική, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη βελτίωση στην εισπραξιμότητα των φόρων κ.ά. Ειδικά για τα εργασιακά, δήλωσε ότι «οι χώρες που απελευθέρωσαν την αγορά εργασίας, μπόρεσαν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».

Για το ελληνικό αίτημα να «χαλαρώσουν» τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 και μετά (βάσει του προγράμματος ορίζονται στο 3,5% του ΑΕΠ), ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι «δεν θα ήθελα να ξανακάνουμε τη συζήτηση αυτή». Ο επίτροπος ανέφερε ότι το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προσθέτοντας ότι «πρέπει να βάλουμε τα πάντα στο τραπέζι στη διαπραγμάτευση που θα γίνει το φθινόπωρο». Ταυτόχρονα, όμως, κατέστησε σαφές ότι «συζητούσαμε έναν χρόνο τι πρέπει να κάνουμε για να πετύχει το πρόγραμμα. Γνωρίζει και ο Ευκλείδης το θεσμικό πλαίσιο».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «θα θέσουμε το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά θα δούμε πώς επηρεάζει τις ανάγκες της οικονομίας και σε αυτό το πλαίσιο θα βρεθεί λύση», αναφερόμενος σε ένα τρίπτυχο πρωτογενών πλεονασμάτων, παρεμβάσεων στο χρέος και συμμετοχής στο ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Μάλιστα, παράγοντας του υπουργείου ανέφερε μετά από τη συνέντευξη ότι το Μεσοπρόθεσμο θα κατατεθεί όταν η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών, που δήλωσε αισιόδοξος για την επαναφορά της οικονομίας στην ανάπτυξη με βάση τους υπάρχοντες δείκτες, δεσμεύτηκε για την υλοποίηση των ορόσημων του Σεπτεμβρίου όσο πιο γρήγορα γίνεται, ώστε να αρχίσει το ταχύτερο δυνατό η β΄ αξιολόγηση. Είπε ότι πρέπει να υπάρχει αποτέλεσμα πριν από τα Χριστούγεννα για το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ, των πρωτογενών πλεονασμάτων και του χρέους και προανήγγειλε την κατάθεση 6-7 σημαντικών νομοσχεδίων μετά το καλοκαίρι, «με τις μεγάλες αλλαγές που θέλουμε να φέρουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, κατά τη συνάντηση του κ. Μοσκοβισί με τον πρωθυπουργό ζητήθηκε ο μεγαλύτερος βαθμός ελευθερίας στις κινήσεις της κυβέρνησης, πάντα όμως σε συνεννόηση με τους θεσμούς. Μετέφερε χαρακτηριστικά τη θέση του πρωθυπουργού ότι υπάρχει μια αντίφαση, οι θεσμοί να επιμένουν στη μικροδιαχείριση τού προγράμματος, ενώ παράλληλα ζητούν ελληνική ιδιοκτησία. Προσέθεσε παράλληλα, ότι τέθηκαν από την ελληνική πλευρά αιτήματα για περισσότερα αναπτυξιακά εργαλεία, μεγαλύτερη ευελιξία στο ΕΣΠΑ, τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και για το θέμα του ΕΚΑΣ.

Για το τελευταίο, ο επίτροπος δήλωσε ότι δεν υπάρχει αντίρρηση ενίσχυσης των συνταξιούχων που έχασαν το ΕΚΑΣ, αρκεί αυτή να είναι δημοσιονομικά συμβατή με το πρόγραμμα.

Ο κ. Μοσκοβισί τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της εκ νέου συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, λέγοντας ότι «είναι προς το συμφέρον όλων, διότι προσθέτει αξιοπιστία, ορατότητα και διαφάνεια». Κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το εάν η συζήτηση για το χρέος θα γίνει μετά από την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης, λέγοντας «πάμε βήμα- βήμα, αλλά σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση».

Απάντησε ουσιαστικά αρνητικά στο ελληνικό αίτημα για αλλαγές στον νόμο για τις διοικήσεις των τραπεζών, επισημαίνοντας ότι «το συζητήσαμε, πρέπει να βρεθεί λύση, αλλά με γνώση ότι η σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε πρόσφατα».

Ανέφερε ότι θεωρεί βέβαιο τον θετικό ρυθμό στο ΑΕΠ το β΄ εξάμηνο εφέτος, ενώ η πρόβλεψη της Κομισιόν για το 2017 παραμένει στο 2,7%, αλλά «εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τα συμφωνηθέντα». Εάν αυτά δεν τηρηθούν προσέθεσε, τότε «τα οφέλη δεν θα γίνουν αισθητά στους πολίτες που έχουν επωμιστεί τόσα μέτρα». Εξέφρασε δε τη λύπη του για τη στάση που τήρησαν ορισμένα κράτη- μέλη το προηγούμενο διάστημα αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα.

Τέλος, κάλεσε σε συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας, λέγοντας πως όσο πιο ενωμένη στο εσωτερικό είναι η Ελλάδα, τόσο πιο εύκολη θα είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, είπε ότι απαιτείται θετική συμφωνία που θα αφορά και το ΔΝΤ μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρώτη προτεραιότητα είναι τα προαπαιτούμενα, μετά η δεύτερη αξιολόγηση και τέλος η θετική συμφωνία για το χρέος, με αυτήν ακριβώς τη σειρά.

Τσακαλώτος: Χρειαζόμαστε ελευθερία κινήσεων

Είμαστε πλέον σε διαφορετική φάση, τόνισε από την πλευρά του ο Ελληνας υπουργός Οικονομιών. Η ατζέντα αρχίζει με μια διαφορετική σχέση Ελλάδας-Θεσμών. Είναι μια σχέση που πρέπει να είναι βασισμένη σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.

Εξηγήσαμε ότι υπάρχει μια αντίφαση όταν οι θεσμοί απαιτούν μικροδιαχείριση του προγραμματος και ταυτόχρονα να ζητούν η Ελλάδα να έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος.

Θα τα συζητάμε όλα αλλά θα υπάρχουν βαθμοί ελευθερίας για την κυβέρνηση ώστε να μπορεί να πράττει ελεύθερα και να φέρει τις αλλαγές που θέλει με επτά σημαντικά νομοσχέδια.

Σημείωσε δε ότι ζούμε δύσκολες στιγμές με όσα γίνονται διεθνώς. Δημιουργείται μια ασάφεια για το πού οδηγείται η Ευρώπη και γι' αυτό είναι κρίσιμο να δουλεύουν μαζί τα κράτη μέλη σε πνεύμα αλληλεγγύης.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com