Ραντεβού τον Σεπτέμβριο για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έδωσαν Αθήνα και δανειστές, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να εμφανίζεται αισιόδοξος ότι αυτή θα προχωρήσει πολύ γρήγορα.
Σε δηλώσεις του μετά το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin), ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η προετοιμασία της Ελλάδας για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, που θα «ξεκλειδώσουν» τα 2,8 δισ. ευρώ το φθινόπωρο και την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης, προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. «Η Ελλάδα κερδίζει από τη γρήγορη εκτέλεση του προγράμματος» σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, για να προσθέσει ότι «δεν έχουμε κανένα συμφέρον να καθυστερήσει αυτή η διαδικασία, άρα δεν πρέπει να είμαστε εμείς οι ύποπτοι, εφόσον υπάρξουν καθυστερήσεις».
Ο κ. Τσακαλώτος αναμένει η κάθε αξιολόγηση να είναι ευκολότερη από την προηγούμενη, όπως είναι η εμπειρία και των άλλων χωρών. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά την επιστολή που έστειλε πρόσφατα στους θεσμούς σχετικά με το πώς θα βελτιωθεί η συνεργασία των ελληνικών αρχών με τα τεχνικά κλιμάκια, σημείωσε πως τα ζητήματα τα οποία τίθενται στην εν λόγω επιστολή είναι διαδικαστικά και θα αποτελέσουν αντικείμενο της προκαταρκτικής συζήτησης με τους θεσμούς ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης.
Αναφερόμενος στις συζητήσεις που έγιναν κατά το σημερινό Συμβούλιο των υπουργών σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας υπερβολικών ελλειμμάτων για την Πορτογαλία και την Ισπανία, υπογράμμισε πως η ελληνική πλευρά τάχθηκε κατά της έναρξης της διαδικασίας.
Οχι σε κυρώσεις
Ο κ. Τσακαλώτος επιχειρηματολόγησε υπέρ της ανάγκης να μην υποστούν οι δύο χώρες κυρώσεις για την υπέρβαση στο έλλειμμά τους, αλλά βλέποντας ότι επιχειρήματά του δεν έπεισαν τους περισσότερους ομολόγους του, τα «μάζεψε» και συναίνεσε στην ομόφωνη απόφαση του Ecofin υπέρ της επιβολής κυρώσεων.
Η εντολή στήριξης της Πορτογαλίας και της Ισπανίας είχε δοθεί στον κ. Τσακαλώτο από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι οι υπερβάσεις στο έλλειμμα των δύο χωρών ήταν δικαιολογημένες και ότι οι κυρώσεις «δεν θα ήταν καλό σήμα μετά το Brexit και τον ευρωσκεπτικισμό που υπάρχει». Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε χθες ο κ. Τσακαλώτος, «δεν υπήρχε η κατάλληλη πλειοψηφία για να απορριφθεί η πρόταση της Κομισιόν, οπότε ομόφωνα η θέση του Eurogroup ήταν να αρχίσει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος των δύο κρατών».
Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, το προχθεσινό Eurogroup και το Ecofin δεν έκαναν καμιά αναφορά ούτε συστάσεις στο παρασκήνιο για την Ελλάδα. Ερωτηθείς για τα εκκρεμή προαπαιτουμένα, όπως η επιλογή των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, είπε πως «θα γίνει πολύ γρήγορα».