Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Σαρωτικές αλλαγές για τις επιχειρήσεις και ρύθμιση δανείων

Μπαράζ νομοθετικών πρωτοβουλιών για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και το ξεκαθάρισμα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων ετοιμάζει η κυβέρνηση.



Τα σημαντικότερα νομοσχέδια αφορούν στην ίδρυση εταιρειών σε μία ημέρα μέσα από τις Υπηρεσίες Μιας Στάσης, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης και της μεταποίησης τροφίμων και ποτών αλλά και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό των επιχειρήσεων με τις τράπεζες και το δημόσιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και των οφειλών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Τις αλλαγές αυτές δρομολογεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και αναμένεται να πάρουν τον δρόμο για τη Βουλή τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα τα νομοσχέδια προβλέπουν:
Σαρωτικές αλλαγές για τις επιχειρήσεις και ρύθμιση δανείων

• Υποχρεωτικά αυθημερόν ή το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα θα συστήνονται οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με νέο θεσμικό πλαίσιο που έχει ετοιμάσει το υπουργείο. Σκοπός είναι ο περιορισμός της γραφειοκρατίας.

• Πώς θα γίνεται η σύσταση των επιχειρήσεων; Με την καθιέρωση της Υπηρεσίας Μίας Στάσης στα επιμελητήρια και τους συμβολαιογράφους αλλά και της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Μίας Στάσης μέσω ιστοσελίδας. Οι καινοτομίες που φέρνει το νέο νομοσχέδιο είναι η ηλεκτρονική διασύνδεση των ΥΜΣ με τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και η υποχρεωτική προθεσμία έγκρισης των διαδικασιών ώστε να ανοίγουν οι επιχειρήσεις με τη χορήγηση ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και αριθμού ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο).

Έτσι όσοι θέλουν να ανοίξουν εταιρία δεν θα τρέχουν από φορέα σε φορέα είτε θα επισκέπτονται τα επιμελητήρια και τους συμβολαιογράφους είτε ηλεκτρονικά θα υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας. Από κει και πέρα η ΥΜΣ όπως ορίζει το νομοσχέδιο αυθημερόν ή το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα θα δίνουν το «οκ» για τη σύσταση της επιχείρησης.

Το νομοσχέδιο αφορά τις προσωπικές και κεφαλαιουχικές εμπορικές εταιρίες και ειδικότερα τις ομόρρυθμες, τις ετερόρρυθμες, τις ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρίες, τις εταιρίες περιορισμένης ευθύνης και τις ανώνυμες. Εξαιρούνται οι ασφαλιστικές, οι εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου και αμοιβαίων κεφαλαίων, οι αθλητικές, όσες συστήνονται μετά από μετατροπές και συγχωνεύσεις υπαρχουσών εταιρειών και λοιπές που διέπονται από ειδική νομοθεσία.

Ως Υπηρεσίες Μίας Στάσης ορίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) - τα επιμελητήρια, εφόσον δεν απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο για τη σύσταση εταιριών και οι συμβολαιογράφοι, όταν χρειάζεται τέτοιο έγγραφο. Οι ΥΜΣ θα είναι εφοδιασμένες με σχετικό πληροφοριακό σύστημα και οι ηλεκτρονικές Υπηρεσίες με την αντίστοιχη ψηφιακή πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής και διαχείρισης αιτήσεων σύστασης εταιριών.

Επίσης θεσπίζεται το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας στο οποίο θα συμπεριληφθεί και το τέλος καταχώρισης ΓΕΜΗ. Το ποσό θα αποδίδεται από όσους θέλουν να ιδρύσουν εταιρία. Το ύψος του νέου γραμματίου, η διαδικασία είσπραξης και απόδοσης θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση. Σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι αμοιβές των συμβολαιογράφων και των δικηγόρων. Όσοι δε, επιλέξουν την ηλεκτρονική διαδικασία θα πληρώνουν το Γραμμάτιο στο 30% της αξίας του.

Αδειοδότηση
Εξπρές διαδικασίες για την αδειοδότηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (υπεραγορές τροφίμων, εστιατόρια, καφέ, κομμωτήρια, γυμναστήρια κ.λπ.), τις επιχειρήσεις μεταποίησης τροφίμων και ποτών και τα τουριστικά καταλύματα προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο.

Οι αλλαγές προωθούνται σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και σε πρώτη φάση η μεταρρύθμιση αφορά τους τρεις προαναφερόμενους τομείς Το νέο πλήρες σύστημα αδειοδότησης για όλους τους κλάδους της οικονομίας θα έχει ολοκληρωθεί το 2018 με τη δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής πύλης. Με τις νομοθετήσεις ενδεικτικά αναφέρεται πως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα λειτουργούν άμεσα, σε λιγότερο από μία μέρα, έναντι 30 ημερών σήμερα.

Στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών μεταξύ άλλων καταργείται η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας από την Κτηνιατρική Αρχή για δραστηριότητες μεταποίησης τροφίμων ζωικής προέλευσης, ενώ στα τουριστικά καταλύματα πέρα από την κατάργηση σειράς δικαιολογητικών το πιστοποιητικό πυρασφάλειας θα απαιτείται μόνο για επιχειρήσεις άνω των 51 κλινών (σήμερα άνω των 20 κλινών). Επίσης το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας θα χορηγείται εντός 28 αντί εντός των 50 ημερών.

Κεντρική φιλοσοφία των αλλαγών που προωθούνται είναι πως οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις αυτών των κλάδων δεν θα γίνονται πια εκ των προτέρων αλλά μετά την έναρξη της λειτουργίας των δραστηριοτήτων τους. Οι επιχειρήσεις θα πιάνουν αμέσως δουλειά και όπου απαιτούνται δικαιολογητικά αυτά θα τηρούνται στο αρχείο τους και δεν θα υποβάλλονται στις αδειοδοτούσες αρχές.

Εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα «κόκκινα» δάνεια

Με εξωδικαστικό σύστημα διακανονισμών θα επιδιώξει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα «κόκκινα» δάνεια των μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων καθώς και των ελεύθερων επαγγελματιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για νομοσχέδιο που ουσιαστικά θα αντικαθιστά το «νόμο Δένδια» και θα επιδιώκει τη διευθέτηση ακόμη και με δραστική αναδιάρθρωση μέρους των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων που ανέρχονται στα περίπου 60 δισ. ευρώ.

Κεντρικοί άξονες του είναι το ταυτόχρονο «κούρεμα» μέρους ληξιπρόθεσμων δανείων αλλά και οφειλών (προσαυξήσεις και πρόστιμα) προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία με διαδικασίες που μπορούν να κρατούν από δύο έως και τέσσερις μήνες. Διαγραφές τις οποίες θα πετυχαίνουν μόνο βιώσιμες επιχειρήσεις με σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα επικυρώνεται από τα δικαστήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες της, το σχέδιο νόμου και βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης ανάμεσα στον υπουργό Γ. Σταθάκη και τους θεσμούς, αναμένεται να πάρει το δρόμο για τη Βουλή στις αρχές του Φθινοπώρου και θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

1. Συγκροτείται ειδική επιτροπή που θα απαρτίζεται από τους εκπροσώπους των πιστωτών (τράπεζες), του δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων και ενδεχομένως και του υπουργείου Οικονομίας.

2. Συστήνεται Μητρώο Ειδικών Εμπειρογνωμόνων που θα ερευνούν και θα υποβάλλουν μελέτη βιωσιμότητας μίας επιχείρησης με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες και δημόσιο.

3. Ειδικά δικαστήρια (ειρηνοδικεία) που θα επικυρώνουν το σχέδιο διαγραφής χρεών.

Θεσπίζεται, όπως, αναφέρουν πληροφορίες ένα συγκεκριμένο πλαίσιο εξωδικαστικών επιλύσεων με τυποποιημένες διαδικασίες οι οποίες θα επιτρέπουν σε σχετικά γρήγορους χρόνους (ανάλογα και με το ύψος των χρεών και την πολυπλοκότητα του δανεισμού) το «κούρεμα» των οφειλών. Όριο για την υπαγωγή στο νέο σύστημα, δηλαδή μέγεθος επιχείρησης ύψος χρέους δεν θα υπάρχει. Θα μπορούν να διεκδικούν αναδιάρθρωση μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με χρέη προς τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικούς φορείς. Οι επιχειρήσεις λοιπόν εφόσον λάβουν τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών θα ακολουθούν τα εξής βήματα:

1. Θα εκπονείται μελέτη βιωσιμότητας από ειδικό εμπειρογνώμονα, ο οποίος θα επιλέγεται από το μητρώο.

2. Η μελέτη θα υποβάλλεται στην αρμόδια επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από τους πιστωτές.

3. Η επιτροπή θα αποφασίζει για το αν το σχέδιο είναι βιώσιμο ή όχι και θα συμφωνείται η διαγραφή οφειλών αλλά προφανώς και η επιχείρηση θα συνεισφέρει στην αναδιάρθρωση της. Πληροφορίες θέλουν ότι θα αναλαμβάνουν για παράδειγμα ένα μέρος της οφειλής να το αποπληρώνουν με συγκεκριμένους όρους και αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

4. Αν αποφασίζεται ότι το σχέδιο διάσωσης είναι βιώσιμο θα επικυρώνεται από τα ειρηνοδικεία και θα προχωρεί η επόμενη φάση της αναδιάρθρωσης των οφειλών. Τα χρέη προς τους δημόσιους φορείς δεν θα διαγράφονται ως προς το ύψος του κεφαλαίου αλλά ως προς τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

Επιπλέον, ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης είναι κατάλληλα δομημένος, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ώστε να αποκλείει επιχειρήσεις που δεν αποπληρώνουν χρέη κατ’ επιλογή τους (κακοπληρωτές) και να επικεντρώνεται στη διάσωση κατά τα άλλα υγιών επιχειρήσεων.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com