Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

ΕΝΤΟΝΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΓΚΡΟΜ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Εντονη και παραπάνω από εμφανής ήταν χθες στις Βρυξέλλες η δυσφορία απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν και τους χειρισμούς του στο εσωτερικό της Τουρκίας, με ορισμένους να μη διστάζουν να κάνουν λόγο ακόμη και για «πραξικόπημα μετά το πραξικόπημα».



Αρκετοί δε από τους συμμετέχοντες στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των «28» έλεγαν, επισήμως ή ανεπισήμως, ότι η ούτως ή άλλως θολή προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. απομακρύνεται ακόμη περισσότερο και καθίσταται πρακτικά αδύνατη για τα πολλά επόμενα χρόνια.

Ετσι, πρακτικά και παρά το γεγονός ότι επισήμως η Ε.Ε. καταδίκασε την προσπάθεια ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Τουρκίας, δεν θα συνιστούσε υπερβολή ο ισχυρισμός ότι δεν είναι λίγοι οι Ευρωπαίοι που αισθάνθηκαν... απογοήτευση για την αποτυχία των εμπνευστών του πραξικοπήματος, μιας και ο Ερντογάν αντιμετωπίζεται εδώ και καιρό ως ενοχλητικός και ανεπιθύμητος.

Αποκαλυπτική του κλίματος που επικρατεί στην έδρα της Ε.Ε. ήταν η δήλωση που έκανε ο επίτροπος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν: «Φαίνεται αν μη τι άλλο ότι κάτι είχε προετοιμαστεί. Οι κατάλογοι υπάρχουν, κάτι το οποίο αποδεικνύει ότι το σχέδιο ήταν έτοιμο και προς εφαρμογή σε κάποια στιγμή. Ανησυχώ πολύ. Είναι ακριβώς αυτό που φοβόμασταν», σημείωσε ο Χαν αναφερόμενος στο εύρος των διώξεων και συλλήψεων, καθώς και την ταχύτητα με την οποία εκτυλίσσονται -αφήνοντας έτσι, ούτε λίγο ούτε πολύ, να εννοηθεί ότι δεν απορρίπτει τους ισχυρισμούς πως ο Τούρκος πρόεδρος και ο μηχανισμός του γνώριζαν για το σχεδιαζόμενο πραξικόπημα και το άφησαν να εξελιχθεί ώστε να θέσουν σε εφαρμογή τα σενάρια που είχαν εκ των προτέρων επεξεργαστεί!

Δεν είναι τυχαίο ότι ιδιαιτέρως καυστικά για τον Ερντογάν ήταν τα σχόλια των ΜΜΕ και οι δηλώσεις πολιτικών από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα στη Γερμανία. «Επρόκειτο για μια εξέγερση κατά του δημοκρατικά εκλεγμένου, αλλά ολοένα πιο δικτατορικά συμπεριφερόμενου προέδρου. Για μια απόπειρα πραξικοπήματος του οποίου η αποτυχία φαίνεται πως ήταν εξαρχής σχεδιασμένη», σημείωνε για του λόγου το αληθές η Die Welt. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε το ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία (είχε καταργηθεί το 2004), κάτι που φέρονται να απαιτούν οι «αγανακτισμένοι οπαδοί» του ΑΚΡ και του Ερντογάν για τους πραξικοπηματίες.

Οι Ευρωπαίοι διεμήνυσαν καθαρά και δια στόματος της Φεντερίκα Μογκερίνι ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. εάν εφαρμόζει τη θανατική ποινή», όμως η απάντηση την οποία έδωσε ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, άφηνε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά: «Είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να σκεφτούμε ενδελεχώς και να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο, καθώς απαιτεί αλλαγή του συντάγματος. Δεν είναι καλό να λαμβάνεται μια απόφαση εσπευσμένα, αλλά το αίτημα του λαού δεν μπορεί να αγνοηθεί», είπε ο έμπιστος του Ερντογάν, που πριν από λίγους μήνες διαδέχθηκε τον Αχμέτ Νταβούτογλου...

 
website counter
friend finderplentyoffish.com