Η πιθανότητα να μεταδοθεί ο «ιός» του Brexit στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση συνιστά και τη σοβαρότερη από τις απειλές, οι οποίες σχετίζονται με το βρετανικό δημοψήφισμα και μέχρι στιγμής είναι υποτονικές, όπως αναφέρει σε τελευταία του έκθεση ο διεθνής οίκος αξιολόγησης της Moody’s.
Ειδικότερα, σε πρώτο επίπεδο και αναφορικά με τη Βρετανία, η ανάπτυξη της οικονομίας της θα διαμορφωθεί στο 1,5% φέτος και στο 1,2% το 2017 - ο οίκος αναθεώρησε προς τα κάτω τις προηγούμενες προβλέψεις του 1,8% και του 2,1% αντίστοιχα. Ενας από τους βασικότερους λόγους της χαμηλότερης ανάπτυξης είναι η δραστική πτώση στις επενδύσεις, ενώ, ταυτόχρονα, η αποδυνάμωση της στερλίνας θα αμβλύνει ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Αυτό θα συμβεί, επειδή η φθηνότερη στερλίνα θα προσφέρει τόνωση στις εξαγωγές των βρετανικών προϊόντων και υπηρεσιών, επισημαίνει η Moody’s. Πάντως, υπάρχει η πιθανότητα να δημιουργηθούν προς τα κάτω πιέσεις και να τροποποιήσουν την πρόβλεψη εξαιτίας μιας διόρθωσης στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, μιας κάμψης στις τιμές των κατοικιών ή μιας ευρείας υποχώρησης στις δαπάνες των καταναλωτών στη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί στο θέμα της βρετανικής οικονομίας, πως οι προαναφερθείσες πιέσεις αναμένεται να είναι μεγάλες και θα προέρχονται, πρώτον, από τον αντίκτυπο, τον οποίο θα επιφέρουν οι σχοινοτενείς διαπραγματεύσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το νέο πλαίσιο διμερών σχέσεων, δεύτερον, από την τελική τους έκβαση και τρίτον, από την αβεβαιότητα, η οποία θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών.
Σχετικά με τον κίνδυνο τώρα να ασκηθούν προς τα κάτω πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία, αυτές πηγάζουν όχι από το ενδεχόμενο να περιέλθει σε ύφεση η οικονομία της Βρετανίας, αλλά από την πιθανότητα οι εξελίξεις στη χώρα να οδηγήσουν σε αυξημένους πολιτικούς κινδύνους σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με τη σειρά του τώρα, όπως υπογραμμίζει στην έκθεσή του ο διεθνής οίκος, το ίδιο το μέγεθος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι συστημικά σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία συνολικά και τις Ηνωμένες Πολιτείες ειδικότερα. Κι αυτό σημαίνει πως, εάν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις για δυσμενείς πιέσεις στην Ε.Ε., τότε ανάλογες θα είναι και οι συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο.
Υπό το πρίσμα αυτό, εάν ο «ιός» του Brexit, σε επίπεδο πολιτικής επιρροής, δεν μεταδοθεί στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε οι επιπτώσεις στην οικονομία της αναμένονται περιορισμένες. Θα πρέπει να επισημανθεί πως οι απευθείας διασυνδέσεις, τόσο οι εμπορικές όσο και οι οικονομικές ανάμεσα στη Βρετανία και την Ε.Ε., είναι ασύμμετρες. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι η έκθεση της χώρας στην Ε.Ε. είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντίστροφη. Ενα παράδειγμα, το οποίο καταγράφει στην αναφορά της η Moody’s, έχει να κάνει με το γεγονός ότι το 48% των εξαγωγών τής Βρετανίας διοχετεύεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όταν οι εξαγωγές της τελευταίας μόνο σε ποσοστό 7% κατευθύνονται προς τη Βρετανία.
Κατόπιν τούτων και εάν υποθέσει κανείς πως η αναταραχή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές είναι υπό έλεγχο και διαχειρίσιμη, τότε και oι παράπλευρες απώλειες για τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένονται ελαττωμένες. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις επιμέρους εξελίξεις σε κάθε χώρα ξεχωριστά και χωρίς βαρύνουσες επιπτώσεις από την έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος, ο οίκος Moody’s έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία σε μία διακύμανση από 0,0% έως και 0,4%.
Συνολικά, πάντως, οι αναλυτές της Moody’s έχουν κάνει αναθεώρηση επί τα χείρω στις προσδοκίες τους σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 1,5% το τρέχον έτος και στο 1,3% το επόμενο, όταν στο πρόσφατο παρελθόν έκαναν λόγο για ρυθμό 1,7% και 1,6% αντίστοιχα. Εν κατακλείδι, ο οίκος Moody’s υπογραμμίζει ότι ένας ήπιος αντίκτυπος του Brexit στην Ε.Ε. θα επηρεάσει ελάχιστα και τις ΗΠΑ με μόνον το 4% των εξαγωγών τους να κατευθύνεται στη Βρετανία.