Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Το Brexit βάζει «φωτιά» και στη Γερμανία

«Η Ευρώπη βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με ένα θανάσιμο κίνδυνο», εκτίμησε αυτή την εβδομάδα ο Γερμανός επίτροπος στην Ε.Ε.



Πρόκειται για τον Χριστιανοδημοκράτη Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος, εσχάτως, έχει πυκνώσει τις παρεμβάσεις του στις πολιτικές εξελίξεις τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και εντός συνόρων, διεκδικώντας προφανώς ευρύτερο ρόλο από εκείνο που του προσδίδει το χαρτοφυλάκιο για τα θέματα της ψηφιακής οικονομίας. Είναι, εξάλλου, φανερό ότι στη Γερμανία, ο συνδυασμός της ψήφου των Βρετανών υπέρ του Brexit, των έντονων διεργασιών και συζητήσεων που έχουν ξεκινήσει για το μέλλον της Ευρώπης και, φυσικά, των εθνικών βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2017, μοιάζουν να έχουν πυροδοτήσει μια γενικευμένη αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα και τις πολιτικές προσωπικότητες της χώρας αναφορικά με τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει σε αυτή τη διαδικασία η ισχυρότερη δύναμη της Ευρώπης.

Διαχωριστικές γραμμές
Το Brexit βάζει «φωτιά» και στη Γερμανία
Ήδη, εκπρόσωποι των δύο μεγαλύτερων κομμάτων έχουν σπεύσει να πάρουν σαφή θέση, με τις διαχωριστικές γραμμές να καθίστανται εξαρχής σχετικά σαφείς. Πρώτος από όλους δήλωσε παρών -ποιος άλλος;- ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Άλλωστε, ο «κάιζερ» της γερμανικής αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι (το όχι είναι μάλλον η πιο συνηθισμένη απάντηση?), διαθέτει την πιο συγκροτημένη και ολοκληρωμένη θέση για τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη, την οποία μάλιστα ακολουθεί με απόλυτη συνέπεια, όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης.

Το σχέδιό του, οι γενικές γραμμές του οποίου (όλως τυχαίως?) ήρθαν στην επιφάνεια ελάχιστα 24ωρα μετά το Brexit, μπορεί να συμπυκνωθεί σε τρία σημεία: περισσότερη και πιο αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, επιτάχυνση της οικονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης στην Ε.Ε. και ουσιαστική κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας - κάτι που, πρακτικά, σημαίνει πως στην πορεία αυτή θα ακολουθήσουν όσοι μπορούν και θέλουν, ενώ δεν είναι όλοι απαραίτητοι, ούτε καν η «χαλαρή» Κομισιόν.

Ο Σόιμπλε -με τον οποίο συντάχθηκε πλήρως και ο Έτινγκερ- δεν δίστασε μάλιστα να επιτεθεί κατά του αντικαγκελάριου και ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, ο οποίος μοιάζει να κινείται σε διαφορετική γραμμή στα μείζονα ερωτήματα που τίθενται σήμερα.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε χαρακτηρίσει διχαστική τη γραμμή Σόιμπλε για την Ευρώπη, ζητώντας χαλάρωση του πλαισίου ειδικά για τα πιο αδύναμα κράτη, για να λάβει την απάντηση ότι κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στις αποφάσεις της κυβέρνησης του Βερολίνου και σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί τα γερμανικά συμφέροντα, μιας και «θα δημιουργούσε ανάπτυξη με πίστωση και νέα χρέη».

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή έχουν πυκνώσει οι απόψεις που θεωρούν ότι έχει ωριμάσει πλέον στη Γερμανία η «αλλαγή φρουράς» στην κυβέρνηση. Τα σενάρια κάνουν λόγο για ένα συμμαχικό σχήμα που δεν θα περιλαμβάνει τους Χριστιανοδημοκράτες, ούτε όμως και τους ακόμη πιο ακραίους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, αλλά θα αποτελείται από το SPD, τους παραδοσιακούς συμμάχους του Πράσινους και την Αριστερά -υπό την προϋπόθεση ότι, αφενός, θα συγκεντρώσουν την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία και, αφετέρου, η «απόγονοι» της πρώην ΓΛΔ θα γίνουν αποδεκτοί ως παίκτες στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό.

Ο Μάρτιν Σουλτς
Σε ένα τέτοιο σχήμα, αναβαθμισμένο ρόλο είναι φανερό ότι θα ήθελε πολύ να παίξει και ο νυν πρόεδρος της Ευρωβουλής και Σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος επίσης παρενέβη στη συζήτηση αυτή την εβδομάδα, με μια θέση υπέρ της δημιουργίας μιας «πραγματικής ευρωπαϊκής κυβέρνησης».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πολλά εξαρτώνται από την ίδια την Αγκελα Μέρκελ και τη στάση που θα κρατήσει. Από το εάν και κατά πόσο, δηλαδή, θα αποφασίσει να είναι υποψήφια και για μια τέταρτη θητεία, αλλά και από τη γραμμή που θα υιοθετήσει. Θα είναι, άραγε, αντίστοιχη αυτής στο προσφυγικό ή εκείνης απέναντι στην Ελλάδα;

Ραντεβού τον... Σεπτέμβρη

Μπορεί αυτή την εβδομάδα το ποδόσφαιρο να κυριάρχησε στις ζωές των Γερμανών και να τους απογοήτευσε μετά τον αποκλεισμό τους από τη Γαλλία, όμως η ανάπαυλα της πολιτικής αντιπαράθεσης δεν θα κρατήσει πολύ και είναι βέβαιο ότι θα επανέλθει στο προσκήνιο και μάλιστα με σφοδρότητα, μετά τις διακοπές του καλοκαιριού, όταν θα τεθούν στο τραπέζι σοβαρά διλήμματα και κρίσιμες αποφάσεις.

Β. ΣΟΪΜΠΛΕ
Να σφίξουν τα λουριά!

Ο «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας παρέμεινε συνεπής στις θέσεις του. Σύμφωνα με τα όσα έχει πει μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, η ευθύνη για την κρίση ανήκει σε εκείνους (της Κομισιόν συμπεριλαμβανομένης...) που παραβιάζουν τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και το σύμφωνο σταθερότητας. Κατά συνέπεια, η απάντηση πρέπει να δοθεί μέσω της άτεγκτης εφαρμογής των κανόνων, ακόμη και από διορισμένα όργανα τεχνοκρατών, εάν οι εκλεγμένοι δεν είναι σε θέση να παραβλέψουν το πολιτικό κόστος. Τόσο απλά.

ΨΑΧΝΕΤΑΙ ΤΟ SPD
Εντός και εκτός...

Ο Σόιμπλε διχάζει την Ευρώπη με τις προτάσεις του, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος του SPD και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών και δημοφιλέστερος σήμερα Γερμανός πολιτικός, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, δήλωσε αντίθετος στην άσκηση ακόμη μεγαλύτερης πίεσης στα πιο αδύναμα μέλη, διαπιστώνοντας ότι το χάσμα μεγαλώνει, μαζί με τους κινδύνους.

Είναι προφανές ότι οι Σοσιαλδημοκράτες βλέπουν στο θέμα αυτό την τελευταία τους ευκαιρία να ανακάμψουν και να βρουν νέο ακροατήριο.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com