Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

H «τρέλα» με το Pokemon Go σανίδα σωτηρίας για τη Nintendo

Η Nintendo είναι μία από τις εταιρείες που είναι συνυφασμένες με τον χώρο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (video games). Όμως, τα τελευταία χρόνια η κατάσταση για την ιαπωνική εταιρεία δεν ήταν η καλύτερη δυνατή και υπήρχε ανησυχία μεταξύ των αναλυτών του κλάδου.



Όμως, δεν χρειάστηκε παρά το λανσάρισμα ενός παιχνιδιού για smartphones προκειμένου τα πάντα να αλλάξουν και το μέλλον για τη Nintendo να μοιάζει πολύ καλύτερο.

Η «τρέλα» που επικρατεί για το Pokemon Go τις τελευταίες εβδομάδες έχει οδηγήσει τη μετοχή της Nintendo στα ύψη. Αλλά γενικότερα το Pokemon Go και η απίστευτα υψηλή δημοτικότητά του έχουν προκαλέσει τεράστια εντύπωση σε σημείο που πολλοί να αναρωτιούνται γιατί τέτοιος ενθουσιασμός.

Τι είναι
Όπως φαίνεται και από την επωνυμία του το Pokemon Go αποτελεί μέρος της «οικογένειας» Pokemon, μία ιδιαίτερα γνωστή ιαπωνική σειρά video games και κινουμένων σχεδίων, η οποία έκανε την εμφάνισή της το 1996.

Στον «κόσμο» των Pokemon, ο παίκτης καλείται να εντοπίσει, κινούμενος σε ένα εικονικό περιβάλλον, και να «αιχμαλωτίσει» μία σειρά από χαριτωμένα πλάσματα, τα οποία δεν είναι άλλα από τα Pokemon. Στη συνέχεια, καλείται να τα εκπαιδεύσει και να τα «εκγυμνάσει» (σ.σ. υπάρχουν ειδικά «γυμναστήρια» γι’ αυτό το σκοπό) ώστε να αναμετρηθούν με τα Pokemon άλλων χρηστών. Όσες περισσότερες «μάχες» τόσο μεγαλύτερη βελτίωση υπάρχει.

Η ίδια φιλοσοφία υπάρχει και στο Pokemon Go και ο στόχος είναι ο ίδιος. Όμως, υπάρχει μία μεγάλη διαφορά. Ότι ο χρήστης πρέπει να κινηθεί εκτός του σπιτιού του και επιπλέον με τη χρήση τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και των Google Maps υπάρχει μία αλληλεπίδραση του πραγματικού κόσμου με εκείνον του παιχνιδιού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην οθόνη του smartphone όταν προχωράς με το Pokemon Go να «τρέχει» βλέπεις κανονικά το πεζοδρόμιο ή την πλατεία που βρίσκεσαι μέχρι να εντοπίσεις το Pokemon, χρησιμοποιώντας και τον ειδικό χάρτη που υπάρχει. Για να το πιάσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα Pokeball αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσπαθούν να πιάσουν με τα χέρια τους τα εικονικά Pokemon που βλέπουν στην οθόνη του smartphone τους με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν ένα σωρό αστεία σχετικά video στο YouTube.

Επιπλέον, οι δημιουργοί του Pokemon Go έχουν τοποθετήσει τα «γυμναστήρια» σε συγκεκριμένα σημεία μίας πόλης ή μίας συνοικίας δίνοντας μία διάσταση κοινωνικής συναναστροφής στο παιχνίδι, καθώς αρκετοί «παίκτες» μαζεύονται σε μία πλατεία, για παράδειγμα.

Σημειωτέον πως το παιχνίδι είναι μόνο για smartphones και οι δημιουργοί του συνιστούν στους παίκτες να έχουν ενεργοποιημένα τα δεδομένα σε δίκτυα κινητής γιατί πρέπει να είναι εκτός σπιτιού για να παίξουν!

Οι δημιουργοί
Η «οικογένεια» Pokemon ανήκει στην The Pokemon Company, μία κοινοπραξία της Nintendo και των επίσης ιαπωνικών εταιρειών Game Freaks και Creatures. Για το Pokemon Go η Nintendo χρειάστηκε να συνεργαστεί με τη Niantic Labs, μία εταιρεία που εξειδικεύεται στο χώρο των παιχνιδιών επαυξημένης πραγματικότητας. Μάλιστα, η Niantic Labs ξεκίνησε ως τμήμα της Google, από την οποία «αποσχίστηκε» την περασμένη χρονιά. Η Google δεν έχει «παρατήσει» τη Niantic Labs. Το αντίθετο θα έλεγε κανείς αν σκεφτεί ότι της έδωσε χρηματοδότηση 30 εκατ. δολαρίων προκειμένου να αναπτύξει το Pokemon Go!

Η δημοτικότητα του Pokemon Go είναι άκρως εντυπωσιακή δεδομένου ότι οι ?λήψεις? της εφαρμογής πλησιάζουν τα 10 εκατομμύρια από τις 6 Ιουλίου που είναι διαθέσιμο και χωρίς να έχει ?ανοίξει? σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η «τρέλα» είναι τέτοια ώστε έχουν καταγραφεί δεκάδες περιπτώσεις που οι παίκτες έπεσαν θύματα κλοπής πολύ απλά γιατί δεν πρόσεχαν τίποτα άλλο από την οθόνη του smartphone τους, όπως και πολλά ατυχήματα.

Ελλάδα
Το Pokemon Go ξεκίνησε να διατίθεται από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ στη σχετική λίστα προστέθηκαν τις τελευταίες ημέρες και η Γερμανία και η Βρετανία. Η υπόλοιπη Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ακολουθεί σύντομα, όπως και η Ιαπωνία, όπου η δημοτικότητα των Pokemon είναι τεράστια.

Βέβαια, υπάρχει τρόπος να «ξεγελάσει» κανείς το σύστημα και να «κατεβάσει» το app. Στην περίπτωση των Android συσκευών, θα πρέπει να βρει το επονομαζόμενο αρχείο APK και να ορίσει στις ρυθμίσεις του smartphone του ότι αποδέχεται την εγκατάσταση εφαρμογών από μη εξουσιοδοτημένες πηγές. Όπως είναι προφανές, μία τέτοια επιλογή ελλοχεύει κινδύνους ασφάλειας για τη συσκευή σας.

Στην περίπτωση του iPhone, θα πρέπει να συνδεθείτε με το αμερικανικό App Store. Αυτό σημαίνει αποσύνδεση από τον υπάρχοντα λογαριασμό σας, σύνδεση στην αμερικανική έκδοση (σ.σ. θα χρειαστεί να βάλετε και μία διεύθυνση που προφανώς θα είναι ψεύτικη), λήψη του Pokemon Go και μετά επανασύνδεση στον «κανονικό» λογαριασμό σας.

Το πρόβλημα είναι πως και στις δύο περιπτώσεις δεν θα μπορείτε να εκμεταλλευτείτε πλήρως τις δυνατότητες επαυξημένης πραγματικότητας, καθώς οι servers της Niantic Labs δεν προσφέρουν -ακόμη- τοπικό περιεχόμενο.

Πηγές εσόδων
Ένας λόγος που η δημοτικότητα έχει εκτοξευθεί είναι και το ότι το Pokemon Go διατίθεται δωρεάν όταν τα video games της σειράς Pokemon ήταν διαθέσιμα μόνο για τα μηχανήματα της Nintendo και φυσικά υπήρχε κόστος αγοράς.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι το Pokemon Go δεν θα προσφέρει έσοδα στους δημιουργούς του. Κατ’ αρχήν, υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσει κάποιος PokeCoins και να τα χρησιμοποιήσει για να βελτιώσει πιο γρήγορα την ισχύ των Pokemon που έχει συλλέξει.

Κατά δεύτερον, υπάρχει και η διαφήμιση μέσα στο παιχνίδι. Για παράδειγμα, τα McDonalds φέρονται να είναι η πρώτη εταιρεία που θα διαφημιστεί μέσα από το περιβάλλον του Pokemon Go. Και είναι προφανές ότι έπεται συνέχεια.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com