ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016
Ποια καταστήματα θα είναι ανοικτά και ποια κλειστά ανήμερα Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη
Έπαρση της σημαίας στο Λευκό Πύργο, παρουσία του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και των μελών του.
Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες όλων των Ιερών Ναών.
Εωθινό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από τις φιλαρμονικές, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Γ΄ Σώματος Στρατού.
Πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου.
Πανηγυρικός εορτασμός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Απολυτίκιο Αγίου Δημητρίου από τη χορωδία «Γιάννης Μάντακας» Α.Π.Θ. Προσφώνηση στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. του πανηγυρικού της ημέρας του Πρύτανη Α.Π.Θ., καθηγητή κ. Περικλή Α. Μήτκα. Ομιλία από τον κ. Ιωάννη Μέγα, πολιτικό μηχανικό-συγγραφέα, απόφοιτο Α.Π.Θ., με θέμα : «Οκτώβριος 1912 – Οκτώβριος 1944 : Στην πόλη της Θεσσαλονίκης». Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 90 ετών από την ίδρυση του Α.Π.Θ., ομιλία από τον κ. Ιωάννη Τζιφόπουλο, καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ., με θέμα : «Προσδοκίες και οράματα μετά την Απελευθέρωση : το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης».
Από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι η 26η Οκτωβρίου, ημέρα εορτασμού του Αγίου Δημητρίου - Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, ορίζεται ως υποχρεωτική αργία για τα εμπορικά καταστήματα του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κου Κώστα Γιουτίκα, η 26η Οκτωβρίου, επέτειος της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, ορίζεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ισχύει η απόφαση της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης (ΦΕΚ 1558, τεύχος δεύτερο, 15/11/2005 – κανονιστική απόφαση Νομάρχη Θεσσαλονίκης 22/οικ.13248/21-10-2005), η οποία δεν έχει ανακληθεί έως σήμερα, για τον ορισμό της 26ης Οκτωβρίου ως ημέρας υποχρεωτικής αργίας για τα εμπορικά καταστήματα.
Η αργία της 26ης Οκτωβρίου συνεπώς, σύμφωνα και με τα σχετικά έγγραφα της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης, ισχύει για τους μισθωτούς όλων των επιχειρήσεων, εκμεταλλεύσεων και εργασιών, οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές και οι οποίες βρίσκονται εντός των ορίων των Δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
Αφορά συνεπώς στους Δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης (Αμπελόκηποι και Μενεμένη), Κορδελιού – Ευόσμου (Ελευθέριο – Κορδελιό και Εύοσμος), Καλαμαριάς, Νεάπολης – Συκεών (Άγιος Παύλος, Νεάπολη, Συκιές και Πεύκα), Παύλου Μελά (Σταυρούπολη, Πολίχνη και Ν. Ευκαρπία), Πυλαίας – Χορτιάτη (Πυλαία και Πανόραμα) και Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη και Τριανδρία).
Τι γιορτάζουμε στις 26 Οκτωβρίου, ποιος ο Άγιος Δημήτριος
Μεγάλη γιορτή η σημερινή για ολόκληρη την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη. Δεν γιορτάζεται μόνο η μνήμη του Αγίου Δημητρίου του Μηροβλήτη, πολιούχου της πόλης, αλλά και η απελευθέρωσή της από τους Τούρκους.
Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280-284 μ.Χ. και πέθανε το 303 ή το 305 μ.Χ. στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί ένα από τους Μεγαλομάρτυρες της Χριστιανοσύνης.
Ο Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Σύντομα ανελίχθηκε στις βαθμίδες του Ρωμαϊκού στρατού με αποτέλεσμα σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου. Ως αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού κάτω από τη διοίκηση του Τετράρχη (και έπειτα αυτοκράτορα) Γαλερίου Μαξιμιανού, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός, έγινε χριστιανός και φυλακίστηκε στην Θεσσαλονίκη το 303, διότι αγνόησε το διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού «περί αρνήσεως του χριστιανισμού». Μάλιστα λίγο νωρίτερα είχε ιδρύσει κύκλο νέων προς μελέτη της Αγίας Γραφής.
Σύμφωνα με την παράδοση, μέσα στη φυλακή ευλόγησε τον μαθητή του Νέστορα να νικήσει τον ειδωλολάτρη παλαιστή Λυαίο. Η νίκη του Νέστορα εξόργισε τον Γαλέριο και έτσι ο μεν Νέστορας αποκεφαλίστηκε, ο δε Δημήτριος δολοφονήθηκε με λογχισμό στα πλευρά.
Οι συγγραφείς εγκωμίων του Αγίου Δημητρίου, Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, Γρηγόριος ο Παλαμάς και Δημήτριος Χρυσολωράς, αναφέρουν ότι το σώμα του Αγίου ετάφη στον τόπο του μαρτυρίου, ο δε τάφος μετεβλήθη σε βαθύ φρέαρ που ανέβλυζε μύρο, εξ ου και η προσωνυμία του Μυροβλήτου.
Στις βυζαντινές εικόνες αλλά και στη σύγχρονη αγιογραφία ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζεται αρκετές φορές ως καβαλάρης με κόκκινο άλογο να πατά τον άπιστο Λυαίο.
Είναι πολιούχος της Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται ο ομώνυμος ναός πάνω από τον τάφο του. Εορτάζει στις 26 Οκτωβρίου.
Η 26η Οκτωβρίου αποτελεί την πλέον σημαντική ημέρα για τη Θεσσαλονίκη, καθώς η γιορτή του πολιούχου Άγιου Δημητρίου συνδυάζεται με την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης, το 1912.
Οι δυο βαλκανικοί πόλεμοι στις αρχές του 20ου αιώνα έδωσαν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να διεκδικήσει και να κατακτήσει ορισμένα πάλαι ποτέ δικά της εδάφη, επεκτείνοντας σημαντικά τη μεθοριακή της γραμμή. Μεταξύ των πιο σπουδαίων κατακτήσεων συγκαταλέγεται η Θεσσαλονίκη, η «φυσική πρωτεύουσα» της Μακεδονίας: μία πόλη με αξιοσημείωτη στρατηγική θέση, η οποία ανέκαθεν έπαιζε σημαντικό ρόλο στην ιστορική πορεία των Ελλήνων.
Ωστόσο, η απελευθέρωση της πόλης κάθε άλλο παρά μία εύκολη υπόθεση ήταν. Παράλληλα με την Ελλάδα, η Βουλγαρία κινούταν απειλητικά προς τη Θεσσαλονίκη, επιχειρώντας να εισέλθει πρώτη στην πόλη: γεγονός που πιθανότητα σήμαινε ότι η Θεσσαλονίκη θα περνούσε από την οθωμανική στη βουλγαρική κατοχή.
Τελικά, κάτω από την πίεση του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο ελληνικός στρατός υπερέβαλλε εαυτόν, έκαμψε τις όποιες αντιστάσεις συνάντησε στο δρόμο του και μπήκε πανηγυρικά, το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου, στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Στους εορτασμούς του πολιούχου Αγίου Δημητρίου ο Κώστας Καραμανλής
Στη δοξολογία που θα τελεστεί , Τετάρτη (26/10/2016) στις 11:00 το πρωί στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, θα παραστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καραμανλής είναι εκλεγμένος βουλευτής στην Α’ Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.
Σημειώνεται, εξάλλου πως ο εορτασμός στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας είναι τριπλός: τιμάται η 104η επέτειος από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, ο πολιούχος Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλήτης αλλά και η 76η εθνική επέτειος του «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940.