Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Bloomberg: Πώς οι πρόσφυγες βοηθούν την ελληνική οικονομία

Καθώς οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες με βασικό θέμα στην ατζέντα της Συνόδου το προσφυγικό, ορισμένοι εξ αυτών ενδέχεται να επαναλάβουν ότι οι οικονομίες τους δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος που συνεπάγεται η παροχή βοήθεια σε ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις.



Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μεταξύ αυτών. Αλλωστε μετά από όλα όσα έχει περάσει τα τελευταία έξι χρόνια, η άφιξη χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα μέσω του Αιγαίου μπορεί στην πραγματικότητα να λειτουργεί σαν ήπια, βραχυπρόθεσμη ώθηση για την ελληνική οικονομία. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα για την παροχή στήριξης σε μετανάστες και αιτούντες άσυλο, σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε δραστικές περικοπές δαπανών, σημειώνει σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg.

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται επίσης ότι οι ανησυχίες σε ό,τι αφορά την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να αντέξει το βάρος των προσφύγων είναι πιθανό να αποδειχθούν υπερεκτιμημένες. Στον βαθμό που η ΕΕ και τα ταμεία άλλων διεθνών οργανισμών διασφαλίζουν την κάλυψη των εξόδων φιλοξενίας των προσφύγων, το πρόσθετο κόστος μπορεί να καλυφθεί και στην πραγματικότητα το νέο προσωπικό που θα προσληφθεί θα δώσει μία μικρή ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Γα τη φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών, που είναι πάνω από 60.000, απασχολούνται χιλιάδες άτομα, από κοινωνικούς λειτουργούς μέχρι μηχανικούς - τόσο από διεθνείς οργανισμούς όσο και από ΜΚΟ - καθώς και τοπικοί εργολάβοι, επισημαίνει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι μελέτη που έγινε φέτος τον Απρίλιο για λογαριασμό της κυβέρνησης δείχνει ότι ο αντίκτυπος αυτής της προσπάθειας στο ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να είναι από μηδενικός έως θετικός κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Επισημαίνει δε ότι η Κομισιόν λέει ότι έχει εγκρίνει σχεδόν 200 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων σε σχέση με την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα, ποσό που μπορεί να μη φαίνεται μεγάλο, αλλά αυτή η ώθηση σε επίπεδο κατανάλωσης έρχεται σε μια περίοδο που η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι τόσο σφικτή που οι συνολικές δαπάνες για επενδύσεις από τα κρατικά ταμεία υπερβαίνουν μετά βίας τα 700 εκατ. ευρώ ετησίως.

Και δεδομένου ότι η Κομισιόν προβλέπει ότι το 2016 θα κλείσει με ύφεση 0,3%, η ώθηση από τις δαπάνες για τη στήριξη των προσφύγων και τη σχετική ζήτηση που δημιουργείται μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ύφεσης και μηδενικής ουσιαστικά ανάπτυξης.

Το δημοσίευμα κλείνει σχολιάζοντας πως «αν αυτό είναι μία ευπρόσδεκτη είδηση σε μια εποχή που η Ελλάδα προσπαθεί να διατηρήσει τα οικονομικά της εντός τροχιάς και τους πιστωτές της ικανοποιημένους, υπάρχει κάτι ακόμα: Οι ανησυχίες για την προσφυγική κρίση και τον αντίκτυπο αυτής στον τουρισμό έχουν αποδειχθεί υπερβολικές. Τα έσοδα του 2016 από τον τουρισμό υπολογίζεται πως θα κινηθούν εντός του στόχου».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com