Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Παράταση στη «διακοψιμότητα» σε συνεννόηση

H Eλλάδα μπορεί να παρατείνει τον μηχανισμό της «διακοψιμότητας» μετά τον Οκτώβριο του 2017, αρκεί να το ζητήσει και εφόσον συνεννοηθεί προηγουμένως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε η επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Μαργκρέτε Βεσάγκερ σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη.



«Σε περίπτωση που η Ελλάδα επιθυμεί να παρατείνει την εφαρμογή του μηχανισμού της διακοψιμότητας πέραν του Οκτωβρίου 2017 θα πρέπει να συζητήσει τα σχέδιά της με την Επιτροπή» αναφέρει η κα Βεστάγκερ στην απάντησή της.

Η «διακοψιμότητα», μέτρο που αποσκοπεί στην καλύτερη διαχείριση της ευστάθειας και της επάρκειας του ηλεκτρικού συστήματος και ταυτόχρονα μειώνει το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία, είχε εγκριθεί για την Ελλάδα στο τέλος του 2014 για τρία χρόνια, όμως καθυστέρησε να ξεκινήσει με την πρώτη δημοπρασία να πραγματοποιείται τον Φεβρουάριο του 2016.

Παρότι επανειλημμένα η ΕΒΙΚΕΝ, που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας, έχει ζητήσει από τον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας να αιτηθεί την παράταση του μέτρου για την Ελλάδα, μέχρι σήμερα ο κ. Σταθάκης δεν έχει προβεί σε ανάλογη κίνηση, δημιουργώντας σοβαρό προβληματισμό.

Η επίτροπος τόνισε επίσης ότι «προτεραιότητα πρέπει να αποτελεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της εύρυθμης αγοράς εξισορρόπησης ενέργειας».

H «διακοψιμότητα» είναι ο μηχανισμός που δίνει στον ΑΔΜΗΕ τη δυνατότητα να διακόπτει την παροχή ηλεκτροδότησης σε βιομηχανίες -που συμμετέχουν στις σχετικές δημοπρασίες- έναντι χαμηλότερης χρέωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, για λόγους ευστάθειας και επάρκειας του συστήματος.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com