Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

«Οι τράπεζες να δώσουν ανάσα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά»

Να δώσουν ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν κόκκινα δάνεια και να μην προχωρήσουν οι ίδιοι σε ομαδικές απολύσεις, ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους τραπεζίτες, ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στο Μέγαρο Μαξίμου.



Το πολιτικό μήνυμα της συνάντησης είναι πως τράπεζες και κυβέρνηση προχωρούν ενωμένοι για το καλό της οικονομίας, επιχειρώντας να αντιστρέψουν το προβληματικό κλίμα που δημιουργήθηκε στις αρχές του 2017.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Νικόλαο Καραμούζη, τους αντιπροέδρους, κ. Γεώργιο Χαντζηνικολάου, κ. Παναγιώτη Θωμόπουλο, κ. Βασίλειο Ράπανο και τη γενική γραμματέα κα Χαρίκλεια Απαλαγάκη, συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Δημήτριο Λιάκο. Η ΕΕΤ είχε την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την επιστροφή των τραπεζών σε οργανική κερδοφορία εντός του 2016. Την ίδια χρονιά βελτιώθηκαν οι συνθήκες ρευστότητας με επιστρφοφή καταθέσεων 4,2 δισ. ευρώ, ενώ καταρτίστηκαν συμβάσεις χρηματοδότησης ύψους 18,8 δισ. ευρώ.

Το τελευταίο τρίμηνο του έτους επανήλθε σε θετική πορεία ο ρυθμός χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα οι τράπεζες βοήθησαν σημαντικά την αναδιάρθρωση της οικονομίας με τη διάδοση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών (ενδεικτικά: εγκατεστημένα POS 320.000 το 2016, έναντι 219.070 το 2015. Ο αριθμός καρτών σε κυκλοφορία αυξήθηκε κατά 440.000 και έφτασε τα 14,60 εκατ. το α’ εξάμηνο 2016, έναντι 14,16 εκατ. το β’ εξάμηνο 2015, ενώ ο αριθμός των συναλλαγών μέσω καρτών ανήλθε σε 233 εκατ. (+58% σε ετήσια βάση), το δε κόστος από τη χρήση POS έχει σημαντικά μειωθεί.

Φοροδιαφυγή
Οι τράπεζες ενέτειναν τη συνεργασία τους με το υπουργείο Οικονομικών για την καταπολέμηση φαινομένων ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της φοροδιαφυγής, ενώ δεσμεύτηκαν για σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 38% ή 40 δισ. την επόμενη τριετία. Υπάρχουν, ακόμη αρκετοί τομείς δράσης που πρέπει να ολοκληρωθούν και συνδέονται με την υλοποίηση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως: οι νομοθετικές τροποποιήσεις για τη φορολογική μεταχείριση διαγραφών/πωλήσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων με ζημία, για τον περιορισμό της αστικής και ποινικής ευθύνης για τα στελέχη του Δημοσίου και των τραπεζών που υποχρεούνται να φέρουν εις πέρας ρυθμίσεις, για τη διαμόρφωση ενός λειτουργικού πλαισίου εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών (OCW), την αποτελεσματική διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, την ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ τραπεζών και την υλοποίηση μέσω τραπεζών του νέου προγράμματος Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ.

Ωστόσο το πρώτο δίμηνο του 2017 η αβεβαιότητα που υπήρξε ως προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είχε αρνητική επίπτωση στην οικονομία αλλά και τον τραπεζικό κλάδο. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταθέσεις υποχωρούν, η σταθεροποίηση και η φθίνουσα πορεία του ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει αρχίσει ν’ αντιστρέφεται, η δε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου περιορίζεται. Τα παραπάνω, είναι ωστόσο ακόμη αντιστρέψιμα και η αποκατάσταση θετικών προοπτικών εφικτή, παρατηρεί η Ενωση.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com