Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Οι μηχανές εκπαιδεύονται και γίνονται πιο «έξυπνες»

Η περαιτέρω διευκόλυνση των καταναλωτών όσον αφορά την καθημερινότητά τους και η καλύτερη αλληλεπίδραση με τις ψηφιακές συσκευές επόμενης γενιάς αποτελούν ένας από τους στόχους που έχουν θέσει τα τελευταία χρόνια οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου, όπως είναι και η Google, η οποία έχει στρέψει πλέον την προσοχή της σε ορισμένες νέες τάσεις, όπως είναι το αποκαλούμενο machine learning.




Πολλοί συγχέουν την εκμάθηση μηχανών, όπως θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε το machine learning σε μία αρκετά ελεύθερη μετάφραση, με την τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence). Όμως, όπως σημείωσε η Άννα Ουκάνοβα, τεχνική διευθύντρια στο ερευνητικό κέντρο της Google στη Ζυρίχη που ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα κατά τη διάρκεια σχετικής ενημερωτικής εκδήλωσης του αμερικανικού κολοσσού που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στο Μιλάνο, το machine learning είναι μία τεχνική που χρησιμοποιείται για να αναπτυχθούν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Και η τεχνητή νοημοσύνη είναι η επιστήμη που προσπαθεί να κάνει πιο έξυπνες τις μηχανές. Επιπλέον, όπως τόνισε η Ουκάνοβα, η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι το ίδιο πράγμα με τη ρομποτική. Και αυτό γιατί δεν είναι μόνο τα ρομπότ που μπορεί να είναι έξυπνα, αλλά κάθε είδους μηχανή. Όσον αφορά τον στόχο, αυτός δεν είναι άλλος από το να γίνει η καθημερινότητα πιο εύκολη.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια της Google, μία βασική αλλαγή που συνίσταται είναι ότι πλέον επιδιώκεται να προγραμματιστούν οι μηχανές χρησιμοποιώντας παραδείγματα και μέσω μίας διαδικασίας συνεχούς εκπαίδευσης, στην οποία βασικό ρόλο παίζει η ανάπτυξη και χρήση των αποκαλούμενων νευρωνικών δικτύων, τα οποία προσομοιάζουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η παραδοσιακή μέθοδος προγραμματισμού είναι αυτή που γίνεται με τη θέσπιση αυστηρών και απαράβατων κανόνων, η οποία, όμως, περιορίζει τις επιλογές προσαρμογής και εκμάθησης.
Έξυπνες εφαρμογές
Πρακτικά, το machine learning έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια από εταιρείες πληροφορικής και ενδεχομένως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα να είναι ο υπολογιστής Deep Blue που κέρδισε τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι, Γκάρι Κασπάροφ, στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Όμως, μόλις τα τελευταία χρόνια έχουμε αρχίσει να βλέπουμε εφαρμογές και υπηρεσίες, οι οποίες αφενός είναι περισσότερο έξυπνες. Τέτοιου είδους εφαρμογές είναι το Google Translate για τη μετάφραση σε διαφορετικές γλώσσες, το Google Photos που προσφέρει τη δυνατότητα να αναζητήσει κανείς ποιο μέρος αφορά μία φωτογραφία ή τις «έξυπνες απαντήσεις» στο Gmail όπου η εφαρμογή προετοιμάζει κάποιες συγκεκριμένες απαντήσεις, βασιζόμενη στο τι έχει κάνει μέχρι τώρα ο χρήστης. Πρακτικά, οι εφαρμογές αυτές προσπαθούν να προβλέψουν τι θα κάνει ο χρήστης και προσφέρουν τις αντίστοιχες επιλογές.
Φυσικοί τρόποι
Παράλληλα, η Google επιδιώκει να προσφέρει τη δυνατότητα για περισσότερο φυσικούς τρόπους αλληλεπίδρασης με τη φωνή να παίζει -τουλάχιστον σε αυτή τη φάση- τον σημαντικότερο ρόλο. Η Google έχει εντάξει σε πολλές εφαρμογές τη δυνατότητα ο χρήστης να μιλά αντί να γράφει και η εφαρμογή να τον καταλαβαίνει με αρκετά μεγάλο ποσοστό επιτυχία ακόμη και στα ελληνικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 20% των αναζητήσεων που γίνονται στο google.com μέσω φορητών συσκευών οι χρήστες χρησιμοποιούν τη φωνή τους, δείγμα ότι οι καταναλωτές προτιμούν αυτό τον τρόπο επικοινωνίας.
Ο συνδυασμός machine learning και αναγνώρισης φωνής έχει πάντως πολλές προοπτικές και οι άνθρωποι της Google προωθούν ιδιαίτερα μία από τις σχετικά νέες εφαρμογές τους, το Google Assistant. Σύμφωνα με τον Μπεσχάντ Μπεσάντι, επικεφαλή της ομάδας ερευνητών του Google Research που ασχολούνται με την ανάπτυξη του Google Assistant, ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ο απόλυτος ψηφιακός βοηθός.
Το Google Assistant, το οποίο σταδιακά ενσωματώνεται σε όλο και περισσότερο φορητές συσκευές με Android, είναι μία εφαρμογή όπου ο χρήστης κάνει μία ερώτηση -είτε πληκτρολογώντας είτε μιλώντας- χωρίς να νοιάζεται για κάποια σωστή διατύπωση και ο «ψηφιακός βοηθός» προσπαθεί να δώσει τη σωστή απάντηση. Τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη 100% επιτυχημένα, αλλά το ενδιαφέρον είναι πως το σύστημα γίνεται όλο και πιο έξυπνο, καθώς μαθαίνει, ενώ προσπαθεί να καταλάβει και να προσαρμοστεί στα δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνει υπόψη του τις υπόλοιπες αναζητήσεις ή ερωτήσεις του χρήστη προκειμένου να δώσει τη σωστή απάντηση. «Αυτού του είδους τα περιβάλλοντα αποτελούν το μέλλον της Google» σημείωσε ο κ. Μπεσάντι, ο οποίος δήλωσε και ενθουσιασμένος από την πρόοδο που έχει γίνεται τα τελευταία 2-3 χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε εφαρμογές που θα έχουν ως αποτέλεσμα οι χρήστες να δαπανούν λιγότερο χρόνο και να είναι πιο εύκολο γι’ αυτούς να αξιοποιούν τις δυνατότητες που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες».
Gadgets
Samsung Galaxy S8
Η νέα «ναυαρχίδα»
Η Samsung ανεβάζει πολύ τον πήχυ με το νέο Galaxy S8, το οποίο θα κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά στις 28 Απριλίου. Η νέα ?ναυαρχίδα? της κορεατικής εταιρείας χαρακτηρίζεται από τον εντυπωσιακό σχεδιασμό της καθώς η Samsung τόλμησε και «αφαίρεσε» το χαρακτηριστικό κεντρικό πλήκτρο στο κάτω μέρος της οθόνης. Το αποτέλεσμα, όμως, είναι τα περιθώρια γύρω από την οθόνη να είναι ελάχιστα και η αίσθηση στο χέρι να είναι εξαιρετική λόγω των κυρτών άκρων. Από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών, το S8 κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα με την κάμερα των 12 megapixels να είναι από τις καλύτερες που υπάρχουν. Σημειωτέον πως εκτός του «απλού» S8 ανακοινώθηκε και το S8+, με τις δύο συσκευές να διαφοροποιούνται σε οθόνη και χωρητικότητα μπαταρίας. Συγκεκριμένα, το S8 είναι στις 5,8 ίντσες, ενώ το S8+ στις 6,2 ίντσες, ενώ η μπαταρία είναι στα 3000 mAh και στα 3500 mAh αντίστοιχα.
www.samsung.gr
Sony Xperia L1
Κομψή πρόταση
Το Xperia L1 είναι η νέα πρόταση της Sony Mobile και είναι ένα κομψό smartphone με οθόνη 5,5 ιντσών που προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις για την κατηγορία του. Η συσκευή διαθέτει τον χαρακτηριστικό σχεδιασμό της Sony με τον στρογγυλεμένο λείο σκελετό και είναι εξοπλισμένο με τετραπύρηνο επεξεργαστή. Το Xperia L1 παρουσιάζει τη μηχανή «Xperia Actions» της Sony Mobile, η οποία προσαρμόζει αντίστοιχα τις ρυθμίσεις και τη λειτουργικότητα της συσκευής στο περιβάλλον μας ? την λειτουργία "Good-night" που αυτόματα θέτει τη συσκευή στο "Do not disturb".
www.sonymobile.gr
Apple iPhone 7 RED
Κινητό για καλό σκοπό
Η iSquare, επίσημος διανομέας όλων των προϊόντων Apple σε Ελλάδα και Κύπρο ανακοινώνει ότι η Apple παρουσίασε τα iPhone 7 και iPhone 7 Plus RED Special Edition. Τα νέα iPhone διαθέτουν φινίρισμα αλουμινίου σε ζωηρό κόκκινο χρώμα και δίνουν στους καταναλωτές την ευκαιρία να συνεισφέρουν στον αγώνα κατά της εξάπλωσης του AIDS.
www.isquare.gr
LG SH7
Έξυπνο ηχοσύστημα
Η LG παρουσίασε το νέο sound bar SH7 που διαθέτει μοναδικές τεχνολογίες, κομψό σχεδιασμό ενώ ενσωματώνει ασύρματο subwoofer, 4.1 καναλιών και συνολική ισχύ 360 watt, προσφέροντας χρηστικές λειτουργίες που ωθούν την εμπειρία ήχου σε άλλο επίπεδο. Το SH7 sound bar διαθέτει τη λειτουργία Adaptive Sound Control (ASC) η οποία είναι η μοναδικά διαφοροποιημένη τεχνολογία ενίσχυσης φωνής της LG. Η τεχνολογία αυτή αναλύει διαρκώς τη στάθμη της φωνής σε πραγματικό χρόνο και έτσι όταν ανιχνεύει υψηλή στάθμη φωνής, χαμηλώνει αυτόματα την ισχύ των μπάσων για να είναι πιο καθαρή η απόδοση της συνομιλίας.
www.lge.com/gr







 
website counter
friend finderplentyoffish.com