Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Citi: Η εκταμίευση της δόσης είναι σίγουρη, το QE και το χρέος όχι

Εντείνεται η φημολογία για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές άμεσα, σημειώνει η Citigroup σε νέο της note, επισημαίνοντας πως τα εγχώρια ΜΜΕ έχουν αναφέρει αυτή την εβδομάδα ότι η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να δοκιμάσει την έξοδο στις αγορές για πρώτη φορά μέσα σε τρία χρόνια, όταν ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση.
Ο λόγος, όπως αναφέρει, γίνεται για την πιθανή επανέκδοση του 3ετούς ομολόγου ύψους 1,5 δισ. ευρώ που λήγει τον Ιούλιο.
Όπως σημειώνει, η Ελλάδα βγήκε στις αγορές για τελευταία φορά το 2014, με την έκδοση 5ετούς ομολόγου τον Απρίλιο του 2014  με κουπόνι 4,75% και την έκδοση 3ετούς ομολόγου με κουπόνι 3,375% τον Ιούλιο του 2014.


Όπως σχολιάζει η Citi, αν και η εκταμίευση της δόσης είναι αρκετά σίγουρη τώρα που υπάρχει η τεχνική συμφωνία, ωστόσο ο βαθμός της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και η συμμετοχή στο QE παραμένουν πολύ πιο περίπλοκα και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μπορεί να επιτευχθούν στο επόμενο διάστημα.
Παράλληλα, η αμερικάνικη τράπεζα σημειώνει ότι η απότομη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής που σημειώθηκε στη χώρα, έρχεται σε αντίθεση με ακόμα χαμηλές επιδόσεις του ελληνικού δείκτη PMI, ο οποίος παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στα επίπεδα που επικρατούσαν τα τελευταία δύο χρόνια.
Επιπλέον, η συνολική οικονομική εμπιστοσύνη παραμένει πολύ χαμηλότερη από τον ιστορικό μέσο όρο.
Ο βιομηχανικός τομέας αντιπροσωπεύει ένα σχετικά μικρότερο μερίδιο της ελληνικής οικονομίας (11,5% της πραγματικής προστιθέμενης αξίας). Άλλοι κλάδοι που είναι πιο σημαντικοί για την οικονομία (π.χ. τουρισμός, ναυτιλία) παραμένουν αρκετά αδύναμοι - οι αφίξεις τουριστών τους πρώτους δύο μήνες του 2017 μειώθηκαν κατά 2,2% ετησίως και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 2,7%. Ωστόσο, παραμένει πιθανό να σημειωθεί ανάκαμψη του ΑΕΠ το α' τρίμηνο μετά το απογοητευτικό δ' τρίμηνο του 2016, καταλήγει η τράπεζα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com