Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Αργοί οι ρυθμοί προς την γ' αξιολόγηση

Με αργούς ρυθμούς, που σχετίζονται και με τη στάση αναμονής την οποία έχουν αποφασίσει να τηρήσουν οι θεσμοί μέχρι τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία, προχωρούν οι προετοιμασίες κυβέρνησης και δανειστών για την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης της πορείας υλοποίησης του Μνημονίου ΙΙΙ. 


Η ελληνική πλευρά προσδοκά τη σύντομη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτής, το αργότερο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όμως η εκπλήρωση της προσδοκίας αυτής θεωρείται από τώρα μια πολύ δύσκολη υπόθεση δεδομένων και των διαθέσεων των δανειστών για αυστηρή αντιμετώπιση της χώρας μας και σ’ αυτή τη διαδικασία.

Καταγραφή της προόδου
Η διαδικασία προετοιμασίας της τρίτης αξιολόγησης ξεκινά σήμερα σε επίπεδο Euro Working Group, όπου αναμένεται να διενεργηθεί μια πρώτη καταγραφή της προόδου που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων που απομένουν έως τον Αύγουστο του 2018, οπότε και ολοκληρώνεται η περίοδος ισχύος του τρίτου ελληνικού Μνημονίου.
Αύριο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής Γιώργος Χουλιαράκης θα έχουν συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον κοινοτικό επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ενώ από την επόμενη Δευτέρα αναμένονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, τα οποία θα ξεκινήσουν τους εξονυχιστικούς ελέγχους στην πορεία υλοποίησης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, στα οικονομικά στοιχεία για το ΑΕΠ και στη διαδικασία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και των λοιπών δράσεων που προβλέπονται από το Μνημόνιο.
Σημαντικότερες εκκρεμότητες
Σύμφωνα με τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση, έως το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση των 95 από τις 113 εκκρεμείς προαπαιτούμενες δράσεις του Μνημονίου ΙΙΙ. Οι σημαντικότερες από τις 95 αυτές δράσεις που πρέπει να έχουν υλοποιηθεί έως το τέλος του 2017 είναι οι εξής:
Διαχείριση δημόσιων οικονομικών: Οι αρχές θα επιλέξουν τον ανεξάρτητο ελεγκτή που θα ελέγξει τις πληρωμές του Δημοσίου και τις καταβολές που έγιναν στο διάστημα από τον Ιούνιο του 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2016 για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Συντάξεις: Επανυπολογισμός του 30% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 με βάση τα νέα δεδομένα του νόμου 4387/2016.
Εξορθολογισμός δαπανών υγείας: Σχέδιο αναδιάρθρωσης ακαδημαϊκών προγραμμάτων σπουδών και προγραμμάτων εκπαίδευσης στην ιατρική για να ενισχυθεί η εκπαίδευση στον χώρο της γενικής ιατρικής.
Επανεξέταση δαπανών: Ολοκλήρωση μελέτης για τον εξορθολογισμό των εκπαιδευτικών προνομίων και επιδομάτων.
Απλοποίηση εργατικής νομοθεσίας: Πρέπει να ξεκινήσει η τεχνική βοήθεια για την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας.
Κλειστά επαγγέλματα: Δημοσίευση Προεδρικών Διαταγμάτων για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων των μηχανικών και των μηχανικών δημοσίων έργων.
Διαρθρωτικά ταμεία: Οι αρχές θα συμφωνήσουν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 15-20 μεγάλα εμβληματικά σχέδια για την περίοδο 2014-2020 για έγκριση και ολοκλήρωση.
Ενέργεια-ΔΕΗ: Προσαρμογή των τιμολογίων ΥΚΩ κατόπιν πρότασης της ΡΑΕ ώστε το έλλειμμα της ΔΕΗ  να καλυφθεί όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2022.
Ενέργεια: Η ΔΕΗ θα εισφέρει το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ σε εταιρεία Συμμετοχών. Η εταιρεία συμμετοχών θα καταθέσει φάκελο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ η συναλλαγή θα γίνει γνωστή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις σχετικές άδειες.
Δίκτυα ενέργειας: Νέος μηχανισμός για τη χωρητικότητα των δικτύων σύμφωνα με τις οδηγίες της βοήθειας για την Ενέργεια και το Περιβάλλον.
Ιδιωτικοποιήσεις: Πρόσληψη συμβούλων για τα υπολειπόμενα περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ.
Ιδιωτικοποιήσεις - Ελληνικό: Έγκριση του Αναπτυξιακού Πλάνου από το Κεντρικό Συμβούλιο και προώθηση στα αρμόδια υπουργεία για επεξεργασία.
Ιδιωτικοποιήσεις: Η κυβέρνηση θα λάβει οριστικές αποφάσεις για τη μεταφορά της ΕΑΒ στην ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών).
Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας: Η Γενική Συνέλευση θα υιοθετήσει όσες ρυθμίσεις του εσωτερικού κανονισμού έχουν απομείνει σε εκκρεμότητα.
Δημόσια διοίκηση: Εκτέλεση της πρώτης άσκησης αξιολόγησης.
Δημόσια διοίκηση: Επιδόματα: Ευθυγράμμιση των επιδομάτων για τη βαριά και ανθυγιεινή εργασία με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.
Δημόσια έσοδα - Καταπολέμηση φοροδιαφυγής: Συνεργασία φορολογικών αρχών και δικαιοσύνης.
Υγεία: Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης: Συγκρότηση Επιτροπής Αξιολόγησης της Τεχνολογίας στην Υγεία με στόχο τη λειτουργία σχετικού Κέντρου Αξιολόγησης από τον Ιούλιο του 2018.
Αγορές προϊόντων - επιχειρηματικό περιβάλλον: Υιοθέτηση όλων των προτάσεων της Εργαλειοθήκης 3 με εξαίρεση 11 προτάσεις.
Ανεξάρτητες Αρχές: Νέα νομοθεσία για τον εσωτερικό κανονισμό των ανεξάρτητων αρχών.
Υγεία: Εφαρμογή του clawback: συμψηφισμός για την περίοδο 2013-2015 με τις εκτιμώμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές (50% μέσα στον Αύγουστο 2017).
Δημόσια έσοδα (ΑΑΔΕ): Προσδιορισμός των οργανικών θέσεων σε μεσοπρόθεσμη βάση.
Δημόσια έσοδα (Τελωνεία): Εγκατάσταση των τριών scanners στα διεθνή αεροδρόμια.
Κοινωνική προστασία: Νομοθεσία για το επίδομα στέγασης.
Διατήρηση ρευστότητας: Λήψη μέτρων από την Τράπεζα της Ελλάδος  αν τα ιδιωτικά κεφάλαια δεν καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των λιγότερο συστημικών τραπεζών (LSIs).
Αγορές προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον: Νέα νομοθεσία μέσα στον Σεπτέμβριο για τους τομείς εξόρυξης.
Κτηματολόγιο: Νέα νομοθεσία μέσα στον Σεπτέμβριο για τα γραφεία Κτηματολογίου.
Ενέργεια-φυσικό αέριο: Το ΚΥΣΟΙΠ κατόπιν εισήγησης της ΡΑΕ θα υιοθετήσει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο (2017-2020) για την αγορά φυσικού αερίου.
Δίκτυα ύδρευσης: Νέα επιχειρηματικά σχέδια για την ΕΥΔΑΠ  και την ΕΥΑΘ.
Ιδιωτικοποιήσεις (Εγνατία): Υποβολή για έγκριση της νέας πολιτικής για τα διόδια στην Εγνατία και τους κάθετους άξονες.
Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Μεταφορά του πρώτου «πακέτου» ακινήτων κατόπιν συμφωνίας με τις αρχές.
Δημόσια διοίκηση (κινητικότητα): Εφαρμογή του νέου πλαισίου κινητικότητας μέσα στον Σεπτέμβριο.
Δημόσια διοίκηση: Επιλογή γενικών διευθυντών μέσα στον Σεπτέμβριο.
Δικαιοσύνη: Τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του πτωχευτικού νόμου και άλλων σχετικών νόμων για να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των δανειστών σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε.
Δημόσια οικονομικά: Ολοκλήρωση των λογιστικών της κεντρικής κυβέρνησης και υποβολής των νομικών κειμένων.
Κοινωνική προστασία: Εξορθολογισμός των εκπαιδευτικών επιδομάτων μέσα στον Οκτώβριο
Αγορά εργασίας: Ως βασικό προαπαιτούμενο για την επόμενη αξιολόγηση, απαιτείται η ψήφιση του 50% των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων για να προκηρυχθεί απεργία.
Δίκτυα ύδρευσης: Προετοιμασία για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων.
Υγεία (Εφαρμογή του clawback): Συμψηφισμός για την περίοδο 2013-2015 με τις εκτιμώμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές (ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα στον Νοέμβριο).
Κοινωνική προστασία: Μεταρρύθμιση των οικογενειακών επιδομάτων μέσα στον Νοέμβριο.
Κοινωνική προστασία: Μεταρρύθμιση αναπηρικών επιδομάτων - νέα νομοθεσία για τον καθορισμό των προϋποθέσεων απόδοσης των αναπηρικών επιδομάτων.
Κοινωνική προστασία: Μεταρρύθμιση των μεταφορικών επιδομάτων μέσα στον Νοέμβριο με εφαρμογή από το 2018 σε συνέχεια του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
Εκπαίδευση: Αλλαγή των ωρών διδασκαλίας ανά εκπαιδευτικό και της αναλογίας μαθητών ανά αίθουσα και μαθητών ανά δάσκαλο, με βάση τις βέλτιστες πολιτικές του ΟΟΣΑ.
Αγορά προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον (Εργαλειοθήκη 1): Υιοθέτηση όλων των προτάσεων για τα υλικά οικοδομών: συνολικά 372 τεχνικών προδιαγραφών σε υλικά οικοδομών.
Βιομηχανίες δικτύου (Ενέργεια): Τα δομικά μέτρα για την αποεπένδυση της ΔΕΗ στον τομέα λιγνίτη θα οριστικοποιηθούν μέσω της επίσημης κατάθεσης της συμφωνηθείσας δεσμευτικής προσφοράς από την Ελληνική Δημοκρατία στο DG COM.
Ιδιωτικοποιήσεις (Υπερταμείο): Η γενική συνέλευση θα εγκρίνει το στρατηγικό πλάνο.
Μάχη κατά της διαφθοράς: Οι αρχές θα τροποποιήσουν τη νομοθεσία για την εκπλήρωση των συστάσεων GRECO σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των προεκλογικών εκστρατειών σε διάστημα ενός μήνα από την κατάθεση της έκθεσης GRECO.
Φόροι ακινήτων: Οι αρχές με τη βοήθεια τεχνικής υποστήριξης θα νομοθετήσουν για τη διασφάλιση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς μέχρι τον Δεκέμβριο 2017.
Δημόσια έσοδα (ΑΑΔΕ): Όλο το προσωπικό που μετατίθεται στην ΑΑΔΕ θα εκτιμηθεί και θα τοποθετηθεί στις αρμόζουσες βαθμίδες.
Συντάξεις: Ο ατομικός επανυπολογισμός των συντάξεων βάσει των νέων κανόνων θα πρέπει να οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.
Συντάξεις: Να εκδοθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 οι υπουργικές αποφάσεις του άρθρου 70 παρ. 2 και το Π.Δ. του άρθρου 52 του Νόμου Κατρούγκαλου. Το άρθρο 52 αφορά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ (μεταφορά προσωπικού, σύσταση νέων θέσεων, αρμοδιότητες γενικών διευθύνσεων κ.λπ.). Το άρθρο 70 παρ. 2 αφορά τον διαχωρισμό της περιουσίας φορέων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.
Κλειστά επαγγέλματα: Άρση των περιορισμών για τα εναπομείναντα κλειστά επαγγέλματα, έως τον Δεκέμβριο του 2017.
Βιομηχανίες δικτύου (Ενέργεια): Κατανομή δυνατοτήτων και διαχείριση συμφόρησης. Για τη σύζευξη της αγοράς την επόμενη μέρα (Ιταλία - Ελλάδα και Βουλγαρία - Ελλάδα), η Ελλάδα θα ενταχθεί στο σχέδιο σύζευξης της αγοράς της Ε.Ε. μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.
Δημόσια διοίκηση: Ολοκλήρωση των αξιολογήσεων και των διορισμών των γενικών διευθυντών στελεχών έως τον Δεκέμβριο του 2017.
ΕΦΚΑ
Σύνταξη κειμένου με τις απαιτούμενες ενέργειες για τη συγχώνευση του μηχανισμού είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ με τον μηχανισμό είσπραξης της ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος του 2017.
Φορολογικοί κώδικες
Οι αρχές μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 θα πρέπει:
α) να προβούν σε επανεξέταση με τη βοήθεια τεχνικής υποστήριξης όλων των φοροκινήτρων για επιχειρήσεις και την ενσωμάτωση των φοροαπαλλαγών, κατάργηση όσων χαρακτηρίζονται αναποτελεσματικές, ή άνισες,
β) αναθεώρηση με τη βοήθεια τεχνικής υποστήριξης του φορολογικού πλαισίου για τα οχήματα συλλογικών επενδύσεων και τους συμμετέχοντες βάσει των βέλτιστων πρακτικών στην Ε.Ε.,
γ) κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας ΦΠΑ, ευθυγραμμίζοντάς τη με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και κατάργηση εκκρεμών κενών, περιλαμβανομένων όσων αναφέρονται στην αναθεώρηση της νομοθεσίας σχετικά με την επανεγγραφή και διαγραφή ΦΠΑ,
δ) ανάληψη τεχνικής αναθεώρησης των προβλέψεων μετά την τριετή εφαρμογή τους, καθορισμός προβλημάτων και κενών, προτάσεις τροποποιήσεων με στόχο την καλύτερη εφαρμογή και κατάργηση αντικρουόμενων προβλέψεων και
ε) αναθεώρηση προτιμητέας φορολογικής μεταχείρισης για τη ναυτιλιακή βιομηχανία υπό το φως των επισημάνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιανουάριο 2018.  
 
website counter
friend finderplentyoffish.com