Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Γ. Σταθάκης: Δίνουμε μέρισμα στη ΔΕΗ για να μην αυξηθεί το ρεύμα 7-10%

Την υπεράσπιση της διανομής μέρους του ‘κοινωνικού μερίσματος’ στη ΔΕΗ ανέλαβε ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης. Ταυτόχρονα εξήγγειλε ελαφρύνσεις στο ρεύμα όσων λαμβάνουν Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και ανακοίνωσε τα περιουσιακά κριτήρια υπαγωγής στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ. 


Όπως εξήγησε τα ΥΚΩ είναι περίπου 700 εκατ. τον χρόνο και αφορούν την παραγωγή ενέργειας στα νησιά (τα μισά περίπου αφορούν την Κρήτη).  Και το ποσό των 360 εκατ. ευρώ που θα δοθεί στη ΔΕΗ από το μέρισμα είναι οι οφειλές προς την ΔΕΗ από το 2012 έως το 2013. "Για πρώτη φορά μέρος του βάρους των ΥΚΩ θα το πληρώσει ο προϋπολογισμός. Γίνεται και σε άλλες χώρες όπως πχ στην Ισπανία. Εάν δεν το κάναμε αυτό, τότε το ρεύμα θα αυξάνονταν 7 έως 10%  είπε  ο υπουργός.
"Είναι κοινωνικό μέρισμα; Σαφώς και είναι" τόνισε.
Αναφερόμενος στο πότε θα καταργηθούν οι χρεώσεις ΥΚΩ στο μέρος που αφορά τα νησιά, είπε ότι η διασύνδεση της Κρήτης θα ολοκληρωθεί το 2023, η πρώτη φάση διασύνδεσης στις Κυκλάδες το 2018 και τα υπόλοιπα νησιά το 2020.
Επίσης αναφέρθηκε στην αλλαγή τιμολόγησης των ΥΚΩ λέγοντας πως αντί για ‘σκάλα’ θα το κάνουμε "μια ευθεία".
Μάλιστα είπε ότι από το νέο τρόπο τιμολόγησης των ΥΚΩ οι μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι όσοι καταναλώνουν 1600-2000 KW και όσοι καταναλώνουν 2001-2500 KW. "Θα υπάρχει ελάφρυνση για τους περισσότερους" είπε.
Για το Κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ αναφέρθηκε σε δύο αλλαγές. Θα προστεθεί και μια ακόμα κατηγορία σε όσους έχουν έκπτωση 35%. "Οσοι λαμβάνουν το ΚΕΑ περίπου 300.000  πολίτες θα έχουν έκπτωση έως 70% στο ρεύμα. Και σε όσους είναι στο Κοινωνικό τιμολόγιο θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια της τάξης των 150.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com