Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

"Κλειδί" για τράπεζες και "έξοδο" η πρόταση για Bad Bank

Η αγκύλωση της προσπάθειας για βελτίωση στα ελληνικά NPLs φαίνεται ότι συνιστά πλέον ισχυρή πίεση σε επιλογές, όπου η Βad Bank δίνει λύσεις. Παρά τη βελτίωση των συνολικών μεγεθών, ο συνολικός όγκος των NPLs και NPEs στην Ευρωζώνη παραμένει πολύ υψηλός (ξεπερνά τα 950 δισ. ευρώ) και εξακολουθεί να είναι ο βασικός λόγος του STOP στη διαδικασία ολοκλήρωσης της τραπεζικής ενοποίησης (ενιαίο ταμείο εγγύησης καταθέσεων).



Στην Ευρωζώνη αντιμετωπίζονται διαφορετικής ποιότητας και μεγέθους ζητήματα με τα "κόκκινα δάνεια", με την Ιρλανδία και την Ελλάδα να είναι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες περιπτώσεις του ίδιου όμως προβλήματος. Στην Ιρλανδία, η ραγδαία μείωση των NPLs στα 33 δισ. ευρω (περίπου 11%) έχει έμπρακτα αποδείξει τη λειτουργικότητα εργαλείων όπως η "εθνική" bad bank.

Αντίθετα, στην Ελλάδα το πρόβλημα παραμένει σχεδόν άλυτο, με τα "κόκκινα δάνεια" να πιέζονται σχεδόν μονομερώς στην κατεύθυνση των πλειστηριασμών σε μία υποτονική αγορά ακινήτων.

Στην Ιταλία, που αποτελεί ένα άλλης ποιότητας πρόβλημα, το τραπεζικό σύστημα επιχείρησε και πέτυχε μία σοβαρή ελάφρυνση ορισμένων μεγάλων τραπεζικών ομίλων, αλλά σαν συνολικός όγκος τα NPLs εξακολουθούν να διογκώνονται, ξεπερνώντας τα 350 δισ. ευρώ. Μικρότερης λόγω μεγέθους, αλλά το ίδιο δύσκολα επιλύσιμο, ήταν και παραμένει το πρόβλημα στην Κύπρο.

Τόσο στην ΕΚΤ, όσο και στην Κομισιόν, η ιδέα της Bad Bank αντιμετωπίζεται σαν μηχανισμός διαμεσολάβησης για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος, στοιχείο της οποίας είναι η αναζήτηση χρόνου για τη διαχείρισή του.

Ο σκληρός πυρήνας του όγκου των κόκκινων δανείων στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν φαίνεται να είναι δυνατό να αντιμετωπισθεί στις τρέχουσες συνθήκες της οικονομικής κατάστασης σε οικονομίες που βρίσκονται ακόμα υπό πίεση, όπως στην Ελλάδα ή στην Ιταλία.

Η δημιουργία μιας εθνικής διάστασης Bad Bank με ιδιωτική χρηματοδότηση διαφαίνεται ως διέξοδος, καθώς έτσι κρίνεται ως δυνατή η συρρίκνωση του κινδύνου από τη συσχέτιση δημόσιου και ιδιωτικού χρέους μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Η ρήξη αυτού του "ομφάλιου λώρου" αποτελεί το κλειδί για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης με τη συγκρότηση ενός ενιαίου ταμείου εγγύησης καταθέσεων.

Για την Ελλάδα, η ιδιαιτερότητα του "μοντέλου" έγκειται στο ότι η χρηματοδότηση του εγχειρήματος μπορεί να υποστηριχθεί από τα "υπόλοιπα" του δανείου των 86 δισ. ευρώ παράλληλα και σε συνάρτηση με την ιδιωτική χρηματοδότηση.

Για τον λόγο αυτό όμως - σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr - έχει τεθεί ως προϋπόθεση η ολοκλήρωση, με εξονυχιστικό τρόπο, του ελέγχου που βρίσκεται σε εξέλιξη στα stress test, έτσι ώστε αφ' ενός να υπάρξει μία ακριβής εικόνα για τον όγκο των κεφαλαίων που θα χρειασθούν, και αφ' εταίρου για να εξασφαλισθεί η αποφυγή νέων κεφαλαιακών απαιτήσεων στο άμεσο μέλλον.

Στην Κομισιόν, αλλά και στην ΕΚΤ, αποφεύγουν οποιεσδήποτε εκτιμήσεις για το πώς θα μπορούσαν να γίνουν τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση αυτή μέχρι να ολοκληρωθούν τα stress test, "καθώς και όποια άλλη ενέργεια χρειασθεί", προκειμένου να υπάρχει μία πολύ καθαρή εικόνα για την κατάσταση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Αφού η διαδικασία αυτή ολοκληρωθεί, τότε και μόνο τότε θα αρχίσει η οποιαδήποτε επίσημη συζήτηση για την υλοποίηση ενός σχεδίου που θα στηρίζεται σε μία "εθνικής" διάστασης Bad Bank.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com