Η αλλαγή του μίγματος της δημοσιονομικής πολιτικής για το επόμενο έτος στο θέμα των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, με την επισήμανση ότι οι προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν τη «μη εφαρμογή των παρεμβάσεων και των εξισορροπητικών παρεμβάσεων που είχαν συμπεριληφθεί στο ΜΠΔΣ 2019-2022 για το 2019, καθώς και νέες παρεμβάσεις στους τομείς των ασφαλιστικών εισφορών, των φορολογικών εσόδων και των δαπανών κοινωνικής προστασίας».
Ωστόσο, υπάρχει αποτύπωση των οικονομικών δεδομένων και των δύο εκδοχών για τις συντάξεις. Έτσι, στο σενάριο που προβλέπει την περικοπή των συντάξεων, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο τα έξοδα για συντάξεις με τις μειώσεις έως και 18% επί των προσωπικών διαφορών, η δαπάνη για το 2019 ανέρχεται σε 25.637 εκατ. ευρώ, ενώ η εκτίμηση του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά προσδιορίζει τη δαπάνη αυτή χωρίς τις περικοπές στα 28.532 εκατ. ευρώ. Η διαφορά που προκύπτει είναι 2.895 εκατ. ευρώ.
Οι εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του κοινωνικού προϋπολογισμού παρουσιάζουν οριακή θετική διαφοροποίηση κατά 294 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις του ΜΠΔΣ, η οποία οφείλεται κυρίως στη βελτιωμένη εκτίμηση για την πορεία των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία κατά το μεγαλύτερο μέρος της αφορά τις εισπράξεις εισφορών από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.
Συγκεκριμένα, στις νέες παρεμβάσεις στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής περιλαμβάνονται τα εξής:
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών αυτοαπασχολουμένων: Το μέτρο συνολικής δαπάνης 229 εκατ. ευρώ αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών και ειδικότερα τη μείωση του συντελεστή κύριας ασφάλισης κατά 1/3 και την εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή.
Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών νέων: Η συγκεκριμένη δράση συνολικής δαπάνης 103 εκατ. ευρώ αποσκοπεί στη βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας των νέων. Το μέτρο αφορά νέους ηλικίας έως 24 ετών και συνίσταται στην επιδότηση του 100% των εισφορών των εργαζομένων και του 50% των εργοδοτικών εισφορών.
Βοήθεια στο σπίτι: Μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
Ειδική αγωγή: Πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού σε θέσεις προσωπικού που τώρα καλύπτεται από ορισμένου χρόνου συμβάσεις.
Επιδότηση ενοικίου: Η δαπάνη προσδιορίζεται στα 275 εκατ. ευρώ, με την επισήμανση ότι θα επαναπροσδιοριστεί η αντίστοιχη δράση που είχε συμπεριληφθεί στις εξισορροπητικές παρεμβάσεις του ΜΠΔΣ 2019-2022 με πιο στοχευμένα κριτήρια.
Σε ό,τι αφορά την προνοιακή πολιτική, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του αρμόδιου υπουργείου προβλέπεται μέχρι το τέλος του έτους η μεταφορά όλων των επιδομάτων από τους Δήμους στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Ήδη, το πιλοτικό πρόγραμμα για τη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου και νέα διαδικασία πιστοποίησης και απονομής προνοιακών επιδομάτων επεκτείνεται συνεχώς, με στόχο να εφαρμοστεί σε ολόκληρη την Ελλάδα από τις αρχές του 2019. Μάλιστα, όπως αναφέρεται και στο σχέδιο προϋπολογισμού, οι δαπάνες της κατηγορίας αυτής προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν στα 1.667 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 758 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ, κυρίως λόγω της μεταφοράς πιστώσεων ύψους 760 εκατ. ευρώ στις μεταβιβάσεις για την επιχορήγηση στον ΟΠΕΚΑ για την υλοποίηση της δράσης του ΚΕΑ.