Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Λιγότερα μαθήματα στις εξετάσεις του Ιουνίου

Μεγάλες αλλαγές στις προαγωγικές εξετάσεις του Ιουνίου για τους μαθητές της Α και της Β Λυκείου εξαγγέλθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα οι μαθητές της Α Λυκείου θα εξετάζονται σε 8 μαθήματα αντί για 13 που εξετάζονταν μέχρι σήμερα και οι μαθητές της Β Λυκείου θα εξετάζονται σε 6 μαθήματα αντί για 16 που εξετάζονται μέχρι σήμερα.


Ο βασικός λόγος που γίνεται αυτό είναι για να «χωρέσουν» οι προαγωγικές εξετάσεις της Α και Β Λυκείου, οι απολυτήριες της Γ Λυκείου, οι πανελλήνιες εξετάσεις και η διόρθωση των γραπτών μέσα στον Ιούνιο. Πράγματι πέρυσι υπήρξε μεγάλο πρόβλημα, ιδιαίτερα στη Β Λυκείου γιατί οι μαθητές κλήθηκαν σε 10 εξεταστικές μέρες να δώσουν 16 μαθήματα, πράγμα που σημαίνει ότι έδιναν ανά δύο μαθήματα τη φορά.
Πέρα από το χρονικό πρόβλημα υπάρχει η τάση να μειωθούν οι εξετάσεις δραστικά, ώστε να μένει περισσότερος χρόνος για μάθημα. Λογική η σκέψη, φοβάμαι, όμως, ότι θα έχει παρενέργειες. Ήδη πέρυσι με τη μείωση των εξεταζομένων μαθημάτων της Γ Λυκείου οι μαθητές σταμάτησαν να διαβάζουν τα μαθήματα στα οποία δεν θα εξετάζονταν τον Ιούνιο με τη σιγουριά ότι δεν θα μείνουν από τους προφορικούς βαθμούς των δύο τετραμήνων. Λογικά την ίδια σκέψη θα κάνουν και οι μαθητές της Β Λυκείου. Έτσι τα Αρχαία Ελληνικά Γενικής Παιδείας και τη Γεωμετρία, τη Φυσική και τη Χημεία θα τα διαβάζουν μόνο οι μαθητές που αναμένουν να εξεταστούν σε αυτά τα μαθήματα στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Και επειδή οι μαθητές ευκαιρία ψάχνουν για να μη διαβάσουν (λογικό και αναμενόμενο είναι και εμείς το ίδιο σκεφτόμασταν στην ηλικία τους) θα ισχυριστούν οι μαθητές της θετικής ότι δεν εξετάζεται η Γεωμετρία στις Πανελλήνιες και οι μαθητές των Ανθρωπιστικών ότι δεν τους χρειάζονται τα Αρχαία Γενικής Παιδείας στις Πανελλήνιες Εξετάσεις για να σταματήσουν να τα διαβάζουν. Τι κι αν θα γράφουν υποχρεωτικά δύο ωριαία διαγωνίσματα, ένα σε κάθε τετράμηνο, θα έχουν τη βεβαιότητα ότι και να μη διαβάσουν δεν πειράζει. Λυπάμαι τους καθηγητές που θα διδάξουν αυτά τα μαθήματα και ελάχιστοι θα τους παρακολουθούν και ακόμα λιγότεροι θα διαβάζουν.
Ακόμη και η εξέταση στην Άλγεβρα για τους μαθητές των Ανθρωπιστικών Σπουδών δεν θα έχει κανένα ρίσκο γιατί ο χαμηλός βαθμός που αναμένεται να γράψουν τον Ιούνιο, αφού δεν θα έχουν διαβάσει, δεν θα τους δημιουργεί πρόβλημα, γιατί θα συμψηφίζεται με τη Γεωμετρία, στην οποία δεν θα εξετάζονται γραπτώς και θα έχουν μεγαλύτερο βαθμό. Αν λοιπόν μέχρι τώρα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να μείνει κάποιος μετεξεταστέος, τώρα θα είναι αδύνατο.
Το Υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι οι μαθητές των Θετικών Σπουδών θα διαβάζουν εξ ορισμού και την Άλγεβρα και τη Γεωμετρία, αφού θα είναι μέσα στα ενδιαφέροντά τους. Όμως η μη εξέτασή τους τον Ιούνιο θα δίνει την ψεύτικη εντύπωση ότι όλα πάνε καλά, θα τους αποκοιμίζει, αλλά στο τέλος υπάρχουν οι απολυτήριες εξετάσεις με θέματα από πολλούς καθηγητές, καλυμμένα ονόματα και διόρθωση από άγνωστους καθηγητές. Αμέσως μετά ακολουθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις, όπου ο ανταγωνισμός για μια θέση στις περιζήτητες σχολές είναι οξύτατος. Τα εφησυχασμένα παιδιά θα φτάνουν στο τέλος της Γ Λυκείου και θα συνειδητοποιούν τη δυσκολία των πραγμάτων, αλλά τότε θα είναι αργά. Δεν θα έχουν καμία δυνατότητα διόρθωσης. Κανείς δεν θα τους έχει δώσει το σήμα ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι πρέπει να διαβάσουν περισσότερο. Γιατί οι προαγωγικές εξετάσεις αποτελούσαν μία ευκαιρία για επανάληψη της ύλης όλης της χρονιάς και μία επίσημη μέτρηση των δυνατοτήτων του μαθητή. Τώρα αυτή χάνεται.
Φοβάμαι ότι φτάνουμε να δημιουργούμε στη Β Λυκείου αυτό που πάει να θεραπεύσει το Υπουργείο στη Γ Λυκείου. Τα παιδιά θα ξεκινούν από τη Β Λυκείου να διαβάζουν ανεπίσημα μόνο τα μαθήματα των Πανελληνίων εξετάσεων και στη Γ Λυκείου και επισήμως, αφού θα νιώθουν ότι δεν χρειάζεται να προσπαθήσουν για τα μαθήματα της Β Λυκείου και έτσι θα χαθεί και η Β Λυκείου.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com