Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Με "κουμπαρά" 10 δισ. ευρώ ξεκινά το 5ετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης

Με "κουμπαρά” 10 δισ. ευρώ ξεκινά η πρώτη προγραμματική περίοδος του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) που αφορά την πενταετία 2021-2025. 



Το σχέδιο το οποίο τέθηκε σήμερα σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουλίου, καθορίζει, για την περίοδο 2021-2025, τις προτεραιότητες ανά τομέα πολιτικής στο πλαίσιο των εθνικών αναπτυξιακών στόχων, τους ειδικούς στόχους και δράσεις, τον συνολικό και ανά Πρόγραμμα προϋπολογισμό, καθώς και τα αποτελέσματα που επιδιώκονται.

Οι στόχοι του ΕΠΑ, που χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους, εστιάζουν σε πέντε πυλώνες: έξυπνη ανάπτυξη, πράσινη ανάπτυξη, κοινωνική ανάπτυξη, ανάπτυξη υποδομών και εξωστρέφεια ενώ προβλέπεται πως τα δύο πρώτα χρόνια υλοποίησής του θα διατεθεί το μεγαλύτερο μέρος των 10 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα τα 7 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα ως προς την κατανομή κατά έτος, με δεδομένη την ανάγκη αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πρόσφατης κρίσης και των νέων προκλήσεων λόγω της πανδημίας, καθώς επίσης και της συνέχισης της χρηματοδότησης των υφιστάμενων έργων, όπως αναφέρεται επιθυμητή είναι η εμπροσθοβαρής εκτέλεση του προγράμματος, με αυξημένο προϋπολογισμό στα πρώτα δύο έτη με ποσοστό 35% και από 10% στα τρία επόμενα.

Η κατανομή μεταξύ των τομεακών προγραμμάτων βασίζεται στον προϋπολογισμό των ενταγμένων έργων, στις πραγματοποιήσεις για το 2019 και στις εκτιμήσεις για το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων στο τέλος του 2020, προσαρμοσμένη με βάση τις αλλαγές στις αρμοδιότητες των υπουργείων και τις αυξημένες ανάγκες σε συγκεκριμένου τομείς λόγω της τρέχουσας συγκυρίας. Επιπλέον προβλέπεται κατανομή πόρων για τη δημιουργία αποθεματικού. 

Με βάση τον σχεδιασμό το 68,35% των πόρων, ή 6,835 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί στα τομεακά προγράμματα, δηλαδή στα προγράμματα των υπουργείων. Πάνω από 1/4 του ποσού θα τα λάβει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (26%), και ακολουθούν τα υπουργεία Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής 9%, Ανάπτυξης και Επενδύσεων 8,75%, υπουργείο Παιδείας 6,2%, υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης 4% κ.τ.λ..
 
website counter
friend finderplentyoffish.com