Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Σκυλακάκης: Τα φορολογικά έσοδα τον Μάιο ήταν μειωμένα κατά 33,5% - Μεγάλες πιέσεις από τον τουρισμό

"Τον Μάιο είχαμε, όπως αναμέναμε, σημαντική μείωση των εσόδων της τάξης του 33,5%" δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών υπεύθυνος για τη δημοσιονομική πολιτική Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας για το Δελτίο Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού τον μήνα Μάιο. 



 Εξήγησε πως η μείωση προέκυψε "καθώς τα έσοδα επλήγησαν ταυτόχρονα από το μαζικό lockdown της οικονομίας τον μήνα Απρίλιο, από τις αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων για πολύ μεγάλο μέρος της οικονομίας και από την προπληρωμή (λόγω της έκπτωσης του 25%), μέρους του ΦΠΑ που επρόκειτο να εισπραχθεί τον Μάιο στο τέλος Απριλίου".

Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης "η προαναφερθείσα παρατήρηση εξηγεί και τη μικρή απόκλιση σε σχέση με την πρόβλεψη των εσόδων που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα σταθερότητας. Από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού προκύπτει επίσης ότι η επεκτατική πολιτική αντιμετώπισης της ύφεσης που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει προσεγγίσει μέχρι τον Μάιο, μόνο για το κεντρικό κράτος (χωρίς δηλαδή να συνυπολογιστούν και τα νομικά πρόσωπα της Γενικής κυβέρνησης όπως ο ΕΦΚΑ), τα 5 δισ. ευρώ, με τη μορφή πρόσθετων δαπανών και μειωμένων εσόδων λόγω COVID 19."

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν πως τον Μάιο τα έσοδα από φόρους διαμορφώθηκαν σε 2,268 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,143 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 3,411 δισ. ευρώ με βάση τον προϋπολογισμό του 2020 Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν πως τα έσοδα του Ιουνίου πηγαίνουν καλύτερα από ό,τι τον Μάιο. Ωστόσο, επλήγησαν από το λουκέτο στην αγορά, ενώ την ίδια στιγμή έχει αρχίσει να φαίνεται και η πίεση από την έλλειψη του τουρισμού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μία πτώση  κατά 60% στον τουρισμό το καλοκαίρι θα είναι το πιο καλό σενάριο, ειδικά για τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο. Εκτιμάται πως για το εν λόγω 2μηνο θα έχει προκαλέσει ύφεση 3,6% και προφανώς θα υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στα έσοδα. Μάλιστα έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται οι πιέσεις.

Με τα μέτρα Μαΐου κατεγράφη επιδείνωση του πρωτογενούς αποτελέσματος. Υπολογίζεται πλέον στο -3% του ΑΕΠ (από πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ που υπολογιζόταν τον Απρίλιο). Η νέα πρόβλεψη περιλαμβάνει εν μέρει και το μέτρο της μειωμένης Προκαταβολής φόρου.

Τα μέτρα στήριξης  εκτιμάται πως (με ελάχιστες εξαιρέσεις) δεν θα προκαλέσουν δημοσιονομικές πιέσεις το 2021. Τουναντίον, κάποια μέτρα όπως η προκαταβολή φόρου θα "ελαφρύνουν" το 2021.

Επίσης εκτιμάται πως το 2021 θα υπάρχει κάποια δημοσιονομική χαλάρωση αλλά όχι ανάλογη με αυτή που υφίσταται φέτος ανά την Ε.Ε. (δηλαδή με τη γενική ρήτρα διαφυγής).

Για την πορεία του ΑΕΠ αρμόδιες πηγές -σε μία αρχική εκτίμηση- έκαναν λόγο για πλήγμα της τάξης του 20% σε κάθε μήνα Lockdown. Ωστόσο, εξηγούν, αυτή η πρόβλεψη πρέπει να φανεί αν ισχύει από τα στοιχεία που θα έχει διαθέσιμα η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες.

Πρέπει, για παράδειγμα, να φανεί τι στήριξη προσέφεραν τα μέτρα στήριξης που έδωσε το κράτος, αλλά και η αύξηση της χρηματοδότησης της οικονομίας που έχει σχέση με το τι θα διαθέσουν οι τράπεζες (σ.σ. αυτό θα φανεί το επόμενο 6μηνο έως τον Δεκέμβριο, με τη δέσμευση των τραπεζών να είναι για 15 δισ. ευρώ ρευστότητα). Προς το παρόν η εκτίμηση για ύφεση παραμένει στο 5%-8%.

Επίσης αρμόδια πηγή υπολόγισε ότι τα περίπου 400 εκατ. ευρώ για την επιδότηση δόσεων "κόκκινων" και "πράσινων" στεγαστικών δανείων (η γέφυρα από το πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας που λήγει οριστικά στο τέλος Ιουλίου στο νέο πτωχευτικό δίκαιο) θα μοιραστεί ως δαπάνη κατά 40% (160 εκατ. ευρώ το 2020) και κατά 60% (240 εκατ. ευρώ) το 2021. Οι εκταμιεύσεις των ποσών θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο και μετά.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com