Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Σταϊκούρας: Κλείδωσε για τον Ιούλιο η απόφαση "γενναίας μείωσης" της προκαταβολής φόρου

Η απόφαση για να προχωρήσει η κυβέρνηση σε "γενναία μείωση" της προκαταβολής φόρου από φέτος θα ληφθεί τον Ιούλιο, με βάση τα στοιχεία για την πορεία του τζίρου των επιχειρήσεων έως και τον Ιούνιο, ανέφερε  μιλώντας στην τηλεόραση του Open ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Προανήγγειλε επαναλειτουργία της πλατφόρμας για την αποζημίωση συγκεκριμένων κλάδων επαγγελματιών.



Επίσης δεν απέκλεισε νέα έξοδο της χώρας στις αγορές φέτος, αλλά και νέες κινήσεις άντλησης εντόκων γραμματίων. Επιπλέον προσδιόρισε για το Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της ΔΕΘ τις αποφάσεις για νέα μείωση φόρων – εισφορών, πιθανότατα από το 2021, αλλά και για το σχέδιο ανάκαμψης που θα τροφοδοτηθεί από τα 32 δισ. ευρώ του νέου πακέτου της ΕΕ, για το οποίο έκανε σαφές ότι ακόμα υπάρχουν ασάφειες και πρέπει πρώτα να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις στην ΕΕ τον Ιούνιο – Ιούλιο, για να υπάρχει καθαρός ορίζοντας.

Δεν απέκλεισε ότι μπορεί να υπάρξει επιπλέον παρέμβαση  στην αεροπλοΐα και σε οποιοδήποτε άλλο κλάδο αν φανεί ότι υπάρχει ανάγκη.

Για τις αποζημιώσεις είπε πως για τους εργαζομένους "η στρατηγική που έχουμε είναι σαφής. Οι οποίες επιχειρήσεις έμειναν κλειστές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έμειναν κλειστοί προφανώς θα αποζημιωθούν. Οι υπόλοιπες κατηγορίες που άνοιξαν μέσα στο Μάιο θα πάρουν το αντίστοιχο μερίδιο" της αποζημίωσης. Προανήγγελλε διορθώσεις στις πλατφόρμες με ένταξη των εταιρειών αστικού τύπου, αλλά και των αλιέων, και των πρακτορείων ΟΠΑΠ που είχαν δηλωθεί ήδη σε άλλο κωδικό παρέχοντας άλλες υπηρεσίες.

"Εκεί που υπάρχουν δίκαια αιτήματα προφανώς θα υπάρχει άνοιγμα της πλατφόρμας για διορθώσεις" είπε μιλώντας για "πρωτόγνωρες καταστάσεις που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε".

Δεν απέκλεισε την πιθανότητα να αναφέρουν επί τα χείρω οι εκτιμήσεις για την πορεία της ύφεσης, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη αβεβαιότητα. Προανήγγειλε νέες εξόδους αγορές και νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών για το νέο πακέτο των 32 δισ. ευρώ είπε πως είναι μία φιλόδοξη νέα πρόταση που πρέπει πλέον να συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών τον Ιούνιο, πιθανόν και τον Ιούλιο, και "ευχόμαστε να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός αυτούς τους δύο μήνες". "Θα πρέπει να εξειδικευτεί" η πρόταση της ΕΕ, είπε και "ούτως ή άλλως δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει", ανέφερε θεωρώντας "απολύτως βέβαιο ότι θα υπάρχουν και αντιδράσεις στην Ευρώπη".

Για το τι θα γίνει με το νέο πακέτο των 32 δισ. ευρώ είπε πως "στην Ελλάδα συνηθίζουμε να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο". Εξήγησε πως "αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι να κλειδώσουμε αυτά τα χρηματικά ποσά" με "το βέλτιστο τρόπο για την Ελλάδα". Εξήγησε πως οι διαπραγματεύσεις "δεν είναι εύκολες και θα πρέπει να τις εξαντλήσουμε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο". Ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση "θα φτιάξει το δικό της πρόγραμμα, που ήδη το χτίζει και θα το καταθέσει το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο".

Σε σχετικό ερώτημα απάντησε πως  "δεν προκύπτει από την πρόταση ότι υπάρχουν προαπαιτούμενα" και άλλοι όροι κατανομής με δόσεις και πως "η θέση της χώρας ότι δεν θέλει να υπάρξουν τέτοιοι όροι" και στη συνέχεια.

Εξήγησε πως η κυβέρνηση "δουλεύει ένα δικό της αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο είχαμε προγραμματίσει ούτως ή άλλως να το παρουσιάσουμε περίπου το Σεπτέμβριο, όταν δηλαδή θα ξεκίναγε η τέταρτη φάση αντιμετώπισης της κρίσης". Παράλληλα με τη ΔΕΘ και εν όψει του νέου προϋπολογισμού. "Τότε θα καταθέσουμε το σχέδιό μας προκειμένου να υπάρξει εκταμίευση πόρων ευελπιστούμε μέσα στο 2020", είπε.

Για το περιθώριο νέων ελαφρύνσεων  είπε πως το τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να προδικάσει κανένας γιατί κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η υγειονομική κρίση. "Για αυτό και δεν έχουν αρχίσει οι συζητήσεις στην ΕΕ για τους δημοσιονομικούς κανόνες στα επόμενα χρόνια". "Ότι δημοσιονομικό χώρο έχουμε, ευχόμενοι να πάει καλά η υγειονομική κρίση, θα το ρίξουμε στη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών" είπε και υπενθύμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. "Θα έχει συνέχεια η μείωση των εισφορών" επισήμανε.

Για την προκαταβολή φόρου επισήμανε αναφερόμενος και στη δήλωσή του ότι θα "μειωθεί γενναία", που έκανε χθες από το Βήμα της Βουλής "θεωρώ ότι η αντιμετώπιση όλων των μεγάλων θεμάτων της οικονομίας είτε αφορά στα 32 δισ. είτε αφορά συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να γίνεται με σχέδιο με σύνεση και υπευθυνότητα. Έχουμε την ευθύνη να βγει η οικονομία στην επόμενη μέρα με τις ελάχιστες δυνατές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις και με τη μεγαλύτερη δυναμική. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε ταμειακά διαθέσιμα για να είμαστε έτοιμοι ανά πασα στιγμή για οποιοδήποτε απρόοπτο. Άρα ναι, θα είναι γενναία η μείωση της προκαταβολής, εκτιμούμε ότι θα έχουμε οριστικά στοιχεία τον Ιούνιο και θα δούμε τη μείωση του τζίρου στις επιχείρησης και τον Ιούλιο θα αποφασίσουμε σχετικά".

Μίλησε για τα 3 δισ. μέτρων στήριξης που ψηφίστηκαν χθες και είπε πως  "αν υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα και υπάρχουν ανάγκες είμαστε εδώ μετά το Σεπτέμβριο" για επιπλέον παρεμβάσεις πέραν των 24 δισ. ευρώ που έχουν προγραμματιστεί για φέτος.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com