Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ Τα τεστ αντοχής πέρασαν

Την επόμενη μέρα θα πρέπει να «αναζητήσουν» οι 130 μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρώπη, και βεβαίως οι τέσσερι συστημικές στην Ελλάδα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test.





Σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες Alpha και Πειραιώς εμφανίζουν την καλύτερη επίδοση, καθώς δεν παρουσιάζουν κεφαλαιακές ανάγκες ούτε με το στατικό ούτε με το δυναμικό ισολογισμό ενώ επιπλέον έχουν ικανό κεφαλαιακό απόθεμα. Συγχρόνως θα πρέπει να σημειωθεί πως και οι δύο τράπεζες έχουν επαναγοράσει τις προνομιούχες μετοχές χρησιμοποιώντας κομμάτι της αύξησης κεφαιλαίου που είχαν διενεργήσει μέσα στο 2014 για τον σκοπό αυτό.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank (1,76 δισεκατομμύρια ευρώ) και της Εθνικής, όπως διευκρινίζει η ΕΚΤ, εξαλείφονται με τον συνυπολογισμό των σχεδίων αναδιάρθρωσης, των πρόσφατων οικονομικών αποτελεσμάτων και άλλων ενεργειών που έχουν πραγματοποιήσει οι διοικήσεις των δυο τραπεζών. «Με τον υπολογισμό των δυναμικών στοιχείων των ισολογισμών οι δύο τράπεζες δεν έχουν ή πρακτικά δεν έχουν κεφαλαιακές ανάγκες»,σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Η επόμενη μέρα για τις ελληνικές τράπεζες περιλαμβάνει κυρίως τις ενέργειες στις οποίες αυτές θα προβούν με στόχο τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Ιδιαίτερη αξία αποχτά η διαπίστωση της ΕΚΤ βάσει της οποίας και οι 130 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε επιπλέον μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 136 δισ. ευρώ.

Το θέμα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες αναμένουν το νέο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να πραγματοποιήσουν μία σημαντική «φυγή προς τα εμπρός» σε ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι ελληνικές τράπεζες θα βοηθηθούν σημαντικά στον τομέα αυτό, εφόσον η ελληνική οικονομία περάσει από τη φάση της ύφεσης στην φάση της ανάκαμψης.

Πάντως, τα αποτελέσματα των stress tests καταγράφουν πως τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα άντεξαν τις πιέσεις της ύφεσης και ακόμη και τα ακραία σενάρια της άσκησης δείχνουν πως οι τράπεζες στη χώρα μας μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις.

Εχοντας έχουν ήδη πραγματοποιήσει ένα πλήθος ενεργειών για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, μέρος των οποίων έχουν ήδη ανακοινώσει, οι ελληνικές τράπεζες κοιτούν πλέον την επόμενη ημέρα. Τα προγράμματα αυτά, μαζί με τη νέα πολιτική που έχει υιοθετήσει η ΕΚΤ προκειμένου να αυξηθεί η ρευστότητα στην ευρωζώνη, εκτιμάται πως θα επιταχύνουν την έξοδο από την ύφεση των χωρών εκείνων όπως η Ελλάδα, που αντιμετωπίζουν τις εγγενείς οικονομικές αδυναμίες.

Από την άλλη πλευρά, η χαρτογράφηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών και το μικρό τελικώς ποσό που προσδιορίζεται ως κεφαλαιακό έλλειμμα εκτιμάται πως θα ενισχύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο συνολικά.

Σύμφωνα με δηλώσεις διοικητικών στελεχών και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι τράπεζες, ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης, έχουν ξεκινήσει την διάθεση κεφαλαίων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας αλλά και σε ιδιώτες, για την κάλυψη αναγκών τους.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις για πρώτη φορά μετά την έναρξη της κρίσης έχει αρχίσει να εμφανίζεται ζήτηση τόσο στην στεγαστική πίστη, όσο και στην καταναλωτική που στην ουσία είχε «παγώσει» τα τελευταία χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, η απελευθέρωση των τραπεζών από το «άγχος» της κεφαλαιακής τους επάρκειάς, δίνει την δυνατότητα στις τράπεζες να επικεντρωθούν στις βασικές τους τραπεζικές εργασίες και στην προώθηση των κατάλληλων χρηματοδοτικών λύσεων, με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης θα επικεντρωθούν στο δύσκολο στόχο της προσέλκυσης των καταθέσεων που έφυγαν από τα ταμεία των τραπεζών στη διάρκεια της κρίσης.

Σε ότι αφορά τη χώρα μας υπενθυμίζεται πως ο κλάδος είναι ο πλέον δεικτοβαρής στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστεί να καλύψουν κεφαλαιακές ανάγκες μέσω αυξήσεων κεφαλαίου εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ευεργετικά προς το Χρηματιστήριο. Αλλωστε οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αποτελούν επομένως και επενδυτικές ευκαιρίες για τους ξένους κυρίως επενδυτές. Σε κάθε περίπτωση η χρηματιστηριακή εικόνα του κλάδου δεν θα είναι ανεξάρτητη από τη συνολική πορεία της αγοράς και της οικονομίας. Η πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα κρίνει εν πολλοίς και τη γενικότερη κατάσταση, επομένως αναμένονται με ενδιαφέρον οι επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν στην πραγματική οικονομία. Κυρίως μέσω της ενίσχυσης της ρευστότητας.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com